Emeklilerin aldığı maaşlar günümüz şartlarında yeterli olmuyor. Çoğu açlık sınırının altında olan bu maaşlardan en düşüğünü tarım Bağkurlusu alıyor. Memur emeklisi diğer emeklilere göre nispeten yüksek alsa da o da yeterli bulunmuyor. Bağkurlu esnaf da yatırdığı prime göre maaş alıyor ama çoğu tabandan prim yatırdığından maaşlar ortalama 1000-1500 lira arasında.

TABLO DEĞİŞEBİLİR

Bağkurlu, maaştaki düşüşün önüne geçebilir. Üstelik daha erken emekli olmak da belli şartlarda mümkün. 25 yıl prim ödeyen Bağkurlu 9000 günle emekli olabilirken, aynı şartlarda bir SSK’lı en fazla 7200 gün prim ödüyor. SSK’da giriş yılına göre kademeli geçiş var ve 5000 günden başlayan primlerle emeklilik hakkı doğuyor. Bağkurlu SSK statüsüyle tabloyu lehine değiştirebilir.

YASA İMKAN YARATTI

Türkiye’deki sosyal güvenlik yasalarına göre; 1 Mart 2011’den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağkur’a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK’lı olarak işe başladığında Bağkur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti. Sigortalı esnaflık yapmaya devam etse bile SSK’ya prim ödeyerek emekli olabiliyor.

SİSTEME DİKKAT

5510 sayılı yasadaki değişiklikle, Bağkurluyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK’lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağkur’a değil de SSK’ya prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Böylece hem daha kısa sürede emekli, hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Ancak bunun tek şartı o da SSK’lı çalıştığınız işyerinin kendinize ait olmayacak.(Posta)