EGE MECLİSİ - İzmir Urla'da Özbek Köyü halkı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından zeytinlik alanda yapılan çalışmanın bin adet zeytin ağacını yok edeceğini iddia ederek, bu çalışmanın karşısında olduklarını duyurmak için bir etkinlik düzenleme kararı aldı. 18.11.2017 Cumartesi Günü yapılması planlanan etkinlik için İzmirlilere çağrıda bulunan platform, "1000 yıldır köyün tüzel kişiliğindeki zeytinlik, Büyük Şehir Yasası ile Urla Belediyesi'ne devredildi. Alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan şantiye inşaatı için ağaçlar nakledilmeye başlandı. Ancak halk hem kesim, hem de ağaçların zamansız nakledilmesi tepkili" açıklamasını yaptı.  

BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Platformun açıklamasının ardından konuya açıklık getiren Büyükşehir Belediyesi, yarımada bölgesine hizmet edecek bölge şantiyesi kurmak için Urla Özbek’te çalışmalara başlandığını söylerken, çevre konusundaki hassasiyetlerini vurguladı.

Şantiye alanı içinde kalan zeytin ağaçları önce budanıp daha sonra da Bademler’de hizmete girecek “Doğal Yaşam Köyü”ne dikildiğini ifade eden belediyenin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Kentin kuzeyinde Bergama’da, güneyinde Bayındır’da oluşturdukları şantiyelerle hizmet kalitesini artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Urla Özbek’te Yarımada bölgesine hizmet edecek İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi’ni kuruyor. İçinde Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün de bulunacağı; mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 32 dönümlük alanda hazırlık çalışmalarına başlandı. Sahada yer alan zeytin ağaçlarının zarar görmemesi için ise taşınarak yeniden dikilmesi kararı alındı. Alanda yer alan 180 adet zeytin ağacının 110 tanesi budanıp kök yapısı ile sökülerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla Bademler’de hazırlıklarını sürdürdüğü Doğal Yaşam Köyü’ne dikildi, bir kısmı ise i lçede değerlendirilmek üzere Urla Belediyesi’ne teslim edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi geriye kalan 70 zeytin ağacının nakledilmesi çalışmalarını sürdürüyor."