Esad'ı Soçi'de ağırlayan Rusya lideri Putin, Suriye'de terörizme karşı verilen savaşın bitmek üzere olduğunu söyledi. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran lideri Ruhani ile buluşacağını aktaran Putin, ABD lideri Trump ve Katar Emiri ile de görüşmeyi planladığını söyledi. Moskova ayrıca Suudi Arabistan'a özel temsilci gönderecek. Şam rejiminin lideri Esad, politik çözüm isteyen herkesle masaya oturmaya hazır olduğunu açıkladı.

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Karadeniz kıyısındaki Soçi'de bir araya geleceği önemli zirveye saatler kala, Suriye'deki Şam rejiminin lideri Beşar Esad'ın Soçi'yi ziyaret ettiği açıklandı. Kremlin, Pazartesi günü Moskova'ya gelen Esad'ın Rusya lideri Vladimir Putin'le görüştüğünü duyurdu.

Kremlin'in verdiği bilgiye göre, Putin muhatabını terör örgütü IŞİD'e karşı verilen mücadeledeki başarı için kutladı ve "Suriye terörizmle savaşı bitirmeye yakın" dedi. Rusya'nın düzenlemeye hazırlandığı Suriye kongresinin de masaya geldiği görüşmede Putin Esad'a "Astana barış süreci önemli bir adımdı" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı HASAN Ruhani ile Çarşamba günü bir araya geleceğini aktaran Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Sani ile de görüşmeyi planladığını söyledi. Rusya lideri ayrıca özel bir ekibin yarın ve Perşembe günü Suudi arabistan'ı ziyaret edeceği bilgisini verdi.

Türkiye, Rusya ve İran, iç savaşın neredeyse yedinci yılını bitireceği Suriye'de ateşkes bölgeleri ilan etmiş ve ülke çapında silahlar susmuştu. Üç ülke, muhaliflerin kontrolündeki en büyük vilayet olan İdlib'e gözlemci asker göndermeye hazırlanıyor. Türk ordusu, Ekim ayından bu yana İdlib'de keşif yapıyor. Kritik önemdeki Erdoğan, Putin ve Ruhani zirvesinde öne çıkan en sıcak başlık ise, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin düzenlenecek Suriye kongresine çağrılıp çağrılmayacağı.

Erdoğan ilan etti

Türkiye, YPG'nin Suriye'nin geleceğinde söz hakkı olmasını asla kabul etmeyeceğini en yetkili ağızdan, Cumhurbaşkanı Erdoğan aracılığıyla ilan etti. Erdoğan, geçen hafta Cuma günü "Türkiye olarak biz, terör örgütlerinin olduğu masada kesinlikle olmayız. Bu, Cenevre için de geçerli Astana için de. Buralara bir terör örgütünün katılmasını kabul edemeyiz. Dolayısıyla bir masada terör örgütü olacaksa, hiç kimse bizim de oraya oturmamızı beklemesin. Ayın 22’sinde liderler düzeyinde yapacağımız toplantıda nereye varılabileceğini çok daha açık ve net biçimde göreceğiz" dedi. Dün açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, liderlerin Soçi'de YPG konusunda karar vereceğini söyledi. Lavrov, "Astana süreci, Suriye krizinin çözümünde bu yönüyle anahtar rol oynamıştır. Suriye Halkları Kongresi’nde Suriye toplumunun tüm kesimleri temsil edilmelidir" ifadesini kullandı.(Milliyet)