EGE MECLİSİ - Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından hazırlanan ve CHP’li vekillerin imzasıyla TBMM’ye sunulan meclis araştırma önergesinde cezaevlerinde insan onuruna, insan haklarına, hukuka ve evrensel değerlere aykırı olarak işkence ve kötü muamele iddialarına yer verildi.

CHP’li Murat Bakan, kamuoyuna yansıyan cezaevlerindeki kapasite yetersizliğine bağlı olarak tutukluların yatak yetersizliğinden yerlerde yattığı, koğuşların ısıtma sorunu, koğuşlara temizlik malzemesi ve sıcak su verilmemesi gibi hijyen koşullarının sağlanamaması gibi sorunların yanısıra; gazete ve kitap yasağı, koğuşta türkü söyleyip halay çeken tutuklulara ‘cezaevinde korku ve panik yaratmak’ gerekçesi ile aile görüşünden men cezası verilmesi gibi uygulamalara vurgu yaptı.

OHAL İLE HUKUKUN KURALLARI VE İNSAN HAKLARI HİÇE SAYILIYOR!

Her gün basına yansıyan tutuklulara yönelik hakaret ve küfür gibi psikolojik şiddet ile fiziksel şiddet uygulandığı, çıplak aramayı kabul etmeyen tutuklulara yönelik ellerin ve ayaklarının bağlanarak ‘domuz bağı’ denilen şekilde işkence yapıldığı iddialarına da dikkat çeken Bakan, “Her hukuk devletinde, herhangi bir suçlamayla karşılaşan insan, hukuka ve adalete sığınır.Ancak ülkemizde OHAL ile birlikte hukukun kuralları ve insan hakları hiçe sayılıyor. Her gün basına yansıyan bu iddiaların araştırılması elzemdir” dedi.

KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR!

Türkiye’de bulunan toplam sayısı 381 olan cezaevinin, 139 tanesi son on yılda, bunların 38 tanesinin ise geçtiğimiz yıl inşa edildiğini hatırlatan Bakan, cezaevlerindeki intihar olaylarına ilişkin açılan soruşturmalar ve soruşturmaların sonuçlarıyla ilgili sağlıklı bilgi ve verilere ulaşılamadığını belirterek, “Ceza yargılaması; kişinin topluma kazandırılması ve ıslah amacı taşır. Kişinin onurunu zedelemeye, kişiliğini elinden almaya hizmet eden; hem bedensel hem de ruhsal tahribata neden olan kötü muamele ve işkence hukuka aykırıdır, insanlık suçudur. Biz CHP’li vekiller olarak,cezaevlerinde tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamele ile hak ihlalleri iddialarının araştırılarak gerçeğin ortaya çıkarılması ve cezaevlerinin koşullarının insani, hukuki ve evrensel değerlere uygun hale getirilmesine yönelik gerekli önlemlerin alınarak denetim mekanizmasının sağlıklı işlemesinin sağlanması amacıyla meclis araştırması açılmasını istiyoruz” diye konuştu.