EGE MECLİSİ - Etkinliğe Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Belediye Meclis Üyeleri, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz, İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mübadele döneminde henüz 7 yaşında olup ve şuan 100 yaşında olan Nusret İzmit, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi ve üyeleri, Tire, Manisa, Ayvalık ve İzmir Girit Mübadilleri Dernekleri, İzmir ve Urlalı Giritliler katıldı.

“Bugün,  Giritli Türk mübadillerimizi ve onların 94 yıl önce yaşadıkları hüzünlü göçü anmak, o günlerin anıları tazelemek için bir araya geldik” sözleriyle konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Yaklaşık İki milyon kişinin yer değiştirmesi şüphesiz ki, insanlık tarihinin en hareketli mübadele eylemiydi. Lozan Barış Antlaşması gereği yaşanan bu göçün Atalarımızda bıraktığı derin izler bizlere de nakil olmuş, hüzünlü hikâyelerin mekânı olan bu topraklarda yaşıyor olmak, bizlere de atalarımızın yaşadığı acıları hissettirmiştir. Geçmişe dokunmak isteyen herkesin istediğinde ziyaret edebileceği bir müze olarak Tahaffuzhanemizin halka açılmasını umut ediyor, Çekilen acıların bir daha yaşanmaması diliyorum. Bizler değerlerimize, geçmişimize sahip çıkıp, çocuklarımıza aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

 

UYAR: “KÖKLÜ BİR TARİHİN EMANETÇİLERİYİZ”

Dünyada ayakta kalmayı başarmış tescilli tek Tahaffuzhane olduğunu belirten Uyar;  şöyle devam etti:

“Urla Karantina Adası mübadil atalarımızın Türk topraklarına girişine izin veren sağlık merkezidir. Amerika’daki ve Hırvatistan’daki adalarla birlikte dünyadaki tescilli 3 karantina adasından biridir. Köklü bir tarihin emanetçileriyiz. Dilerim ki tarihi ve kültürel mirasımız olan Urla Tahaffuzhanesi, bir müze olarak tüm insanlara kapısını açar.”

Urla Kaymakamı Önder Can yaptığı konuşmada,  “Giritli kardeşlerimiz için hüzünlü bir geliş oldu ama iyi ki geldiniz. Bu topraklar sizlerin gelişiyle daha da bir renklendi. Ama tabi ümit ediyoruz ki bir daha böyle hüzünlü şeyler yaşanmasın. Sizler için çok anlamlı olan bu yerin müze haline getirilmesi çok önemlidir. Çünkü burada yaşanan duygunun gelecek kuşaklara aktarılması, yansıtılması gerekir” ifadelerine yer verdi.

İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ise: “Bu adaya gelmemiz, Tahaffuzhane’nin önünde etkinlikler yapmamızdan dolayı çok heyecanlandığım ve her sene heyecanım daha da çok artarak devam ediyor. Bu adada tarih var, yaşanmışlıklar var, hüzün var. 1923 yılında toplam 1026 kişi çıkmış yola buraya ise 1027 kişi inmişler. Kimisine hüzün kimisine yeni bir hayat olmuş o gemi. Ben etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür Bakanı Müsteşarımız ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Tahaffuzhane’nin müze olması için önünde artık bir engel olmadığını söylediler diyen Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz: “Restorasyon süreciyle birlikte Tahaffuzhane Binası’nın da müze olma süreci başlayacak. Bu yıl gruplar halinde 5 bin kişi burayı ziyaret etti. İlerleyen zamanlarda bu sayının çok daha fazla olacağından eminiz. Adnan Kavur Başkanımın da dediği gibi burada tarih ve hüzün var. Bu yeri herkesin görmesini isteriz” şeklinde konuştu.

Etkinlik, Buca Belediyesi Halk Oyunları ve Ege Üniversitesi Girit Halk Dansları gösterileri gerçekleşti. Gösterilerin ardından 7 yaşındayken Mübadele zamanında İzmir’e gelen Nusret İzmit’in 100.yaşı kutlandı. Burada olmaktan son derece mutluyum diyen Nusret İzmit; “Göstermiş olduğunuz alakaya çok teşekkür ederim. Mübadele ederek bizi bu ana topraklarına getiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle anıyorum” dedi.