PKK’nın Suriye uzantısı YPG, bir Rus general ile basın toplantısı yaptı. Fırat Nehri çevresini DEAŞ’tan Rus ve ABD yardımıyla arındırdıklarını ilan etti. İki ülkeyle ortak karargah kurmak istediklerini söyledi. ABD Savunma Bakanı James Mattis’in YPG’yi silahlandırmanın sona ereceği açıklamasından 24 saat sonra YPG bu kez Rusya ile dirsek temasına girdi. Suriye’deki YPG militanları Fırat Nehri’nin doğusundaki bölgeleri Amerika liderliğindeki koalisyon ve Rusya’nın yardımıyla DEAŞ’tan temizlediklerini basın toplantısıyla açıkladı. Deyrizor yakınlarındaki el-Salihiya’da yapılan basın toplantısına Rusya’nın Suriye’deki Hmeynim üssünden bir Rus general de katıldı.

‘Lojistik ve hava desteği’

YPG sözcüsü Noureddine Mahmud, Amerika ve Rusya’nın hava ve lojistik desteğiyle alandaki operasyonlarda sağlanan koordinasyondan övgüyle bahsetti. Mahmud, “Desteğin, hava korumanın artmasını umuyoruz” dedi. YPG’li terörist, aynı zamanda bu iki ülke ile ortak bir karargah kurma arzusu içinde olduklarını, bu şekilde koordinasyonun çok daha etkili bir şekilde sağlanacağını söyledi. Mahmud ayrıca Deyrizor’da DEAŞ’a karşı savaşta oynadıkları rolden dolayı aşiret liderlerine de teşekkür etti. Suriye Demokratik Güçleri’nin Rus güçler ve müttefikleriyle işbirliğinin boyutu netleşmiş değil. Ancak YPG’liler Rusya’nın özellikle son operasyonda hem lojistik hem de hava desteği sağladıklarını söyledi.

Suriye’nin 4’te biri PKK’nın eline geçti

Başını PKK/YPG’nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri artık Suriye’nin yüzde 25’ini kontrol ediyor. Bu bölgeler arasında önemli petrol kaynakları da var. Ancak bölgesel açıdan kilitlenmiş durumdalar ve ekonomik açıdan Şam’ın kontrolündeki bölgelere bağımlılar. DEAŞ da en güçle olduğu dönemde Suriye’nin yüzde 40’ında hüküm sürüyordu. Yani bir terör örgütü (DEAŞ) gitti, diğeri (YPG) geldi!

Fırat’ın iki yakasında...

YPG’nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri Fırat Nehri’nin doğusunda eylül ayından bu yana DEAŞ militanlarıyla çatışıyordu. Nehrin diğer tarafındaysa Rusya’nın desteklediği rejim güçleri ve İran’ın desteklediği milisler de DEAŞ militanlarıyla çatışıyordu. Rusya ve ABD iki taraf arasında çatışmayı önlemek için iletişim halindeydi. Amerikalı yetkililer, alanda Suriye Demokratik Güçleri komutanları ve rejim güçleri tarafındaki komutanlarla da görüşmeler dahil iletişimin gerçekleştirildiğini kaydetti.(Vatan)