EGE MECLİSİ - Bir etkinlik için İzmir'de bulunan ve etkinlikte ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Trump Orta Doğu’yu yeniden ateşe atacak tehlikeli ve tehditkar karara imza atmıştır. O imza Orta Doğu’ya yeni savaşların kapısını açan bir imzadır. Endüstriyel savaş kompleksine teslim olan bir savaşın imzasıdır. Siyonist lobilerin emrine girdiğini ilan eden bir imzadır. Filistin halkını ezmek üzere atılan imzadır. Bu imzayı kabul etmiyoruz" dedi. 

“Şov yaparak imza atmıştır”

Fuar açılışında dün akşam ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı hakkında sert konuşan Bakan Kurtulmuş, “Dünyada şu anda aslında iki as mücadele ediyor. Biri elindeki gücü kullanarak dünyayla savaşa dayalı, ülkeler arası gerginliklere dayalı olarak gücünü tahkim etmeye çalışan savaş cephesidir. Bunun karşısında barıştan yana olan ülkeler ve gruplar da var. Biz Türkiye olarak savaş lobilerine ve savaş lordlarına karşı barışı savunan bir ülkeyiz. En son ABD‘deki savaş tamtamlarının çağrısına uyan Trump, Orta Doğu’yu yeniden ateşe atacak tehlikeli ve tehditkar karara imza atmıştır ve şov yaparak imza atmıştır. Akşamki şovunu gördünüz. O imza Orta Doğu’ya yeni savaşların kapısını açan bir imzadır. Endüstriyel savaş kompleksine teslim olan bir savaşın imzasıdır. Siyonist lobilerin emrine girdiğini ilan eden bir imzadır. Filistin halkını ezmek üzere atılan imzadır. Bu imzayı kabul etmiyoruz. Başkenti Kudüs olan Filistin’i saygı ve onurla selamlıyoruz. Sonradan işgal eden birinin hesapları tutmayacaktır” diye konuştu.

 

“Siyonist lobinin gözüne girmek istiyor”

Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 

“Bu yanlışı hiçbir aklı başında insan kabul etmez. Barıştan, huzurdan, demokrasiden, insan haklarından yana olan kimse bunu kabul etmez. Bu Orta Doğu’da bambaşka bir dönemi başlatır ki bunun kimseye faydası olmaz. Seçildiği günden beri bir türlü rota tutturmayan ABD’nin yeni başkanı neredeyse kabinenin yarısını değiştirdi. Desteklerini kaybeden yeni yönetim yanına yeni destekler alabilmek için öyle görünüyor ki siyonist lobinin gözüne girmek istiyor. Dünya birkaç 10 milyondan ibare değildir. 7 milyar insan dünyada adil düzen kurulmak istiyor. Bunların tutmayacağını dostane şekilde söylüyoruz. Yanlıştan döneceklerini umut ediyoruz.”

 

 

“Asla kabul etmediğimiz bir durum”

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve beraberindeki 30 ilçe başkanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanımasına ilişkin açıklamalarının ardından İzmir Konak Meydanı’nda toplandı. Soluğu tarihi saat kulesinde alan partililer, yaşananlara tepki gösterdi. 

Trump’ın açıklamalarını ve İsrail’in başkentini Kudüs olmasını kesinlikle tanımayacaklarını ifade eden Delican, “Bizler AK Parti İzmir İl Teşkilatı olarak, 30 ilçe başkanımızla birlikte toplantı yaparken haberi aldık ve hemen Konak Meydanında toplandık. Asla kabul etmediğimiz bir durum. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi; ‘Bu kabul edilebilir bir şey değil.’ Gerekirse İsrail’le bütün diplomatik bağlarımızı koparmaya hazırız. Devşirme bir devlet olarak kurulan İsrail, hem umarsızca, hem de bu bölgedeki hiçbir halkı, hiçbir medeniyeti tanımadan 1947 yılında bu işgale başladıktan sonra Birleşmiş Milletler tarafından Kudüs’ün işgali nasıl kabul edilmediyse; 1967 yılında Doğu Kudüs’ün işgali de nasıl Birleşmiş Milletler tarafından kesinlikle kabul edilmeyerek Filistin ile olan davasında hem Amerika Birleşik Devletleri arabulucuk görevi üstlendiği bu süreçte Amerika Birleşik Devletleri’nin bu akıl almaz başkanı tarafından yapılan açıklamayı dünya milletleri ve milyonlarca Müslüman kardeşlerimizin kabul etmesi mümkün değildir” dedi.

“Ahkam kesemezler”

“Birileri kalkıp da binlerce kilometre öteden bölge hakkında ahkam kesemezler” diyen Delican, “Haremi Şerif ile başlayan ilk kıblemiz, üç tane semavi dinin de huzur içerisinde binlerce yıl boyunca Müslümanlar tarafından atalarımız tarafından korunmuş kutsal bir kenttir. Bizler, atalarımızın o bölgede verdikleri o büyük mücadeleyi asla geride bırakacak insanlar değiliz. Birileri kalkıp da binlerce kilometre öteden bölge hakkında ahkam kesemezler. Bölge haklarını tekrar bu bölgede kan gölüne çevirecek bu tür açıklamaları dünyadaki diğer aklıselim milletler tarafından devletler tarafından kesinlikle tanımayacağını Türkiye’nin de bu konudaki en iyi mücadeleyi Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın vereceğini biliyoruz. Biliyorsunuz parlamentomuzda da dört tane siyasi parti ortak bir bildiri yayınladı ve bunu şiddetle kınadı” şeklinde konuştu. 

 

“Cumhurbaşkanımız arkasında İzmirliler olarak destekçisiyiz”

AK Parti İzmir İl Başkanı konuşmasında şunları kaydetti:

“Bizlerde İzmir AK Parti teşkilatı olarak Cumhurbaşkanımız arkasında İzmirliler olarak destekçisiyiz. Nasıl yıllarca bir mücadele verdiysek, demokrasi adına bir çok milletin bu şehirde rahat ve huzur içerisinde yaşaması adına nasıl mücadele verdiysek, bu mücadelenin de oradaki kardeşlerimizle tarafından verilmesini de sonuna kadar sahip çıkacağız. Kudüslü kardeşlerimiz hiç merak etmesin; binlerce ve milyonlarca Müslüman yüreği onlardadır. Dünyada milyonlarca yüreği onlarla beraberdir ve onlarla beraber atıyor. İzmir’de bu kabul edilemez İsrail’in başkenti yapılmaya çalışılan Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılmaya çalışılan bu durumu asla ve asla kabul etmeyeceğimizi İzmir il teşkilatları olarak tüm dünyaya haykırıyoruz. Bizler bununla ilgili olarak duyar duymaz Konak Meydanına koştuk. Genel merkezimizde yapacağımız istişare sonucunda tüm teşkilatları olarak tabii ki gerekli cevabı vereceğiz.“

 

MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü’den Açıklama

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan edeceği yönündeki haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Ülkü, açıklamasında şunları kaydetti:

“ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma düşüncesi kabul edilemez. Filistinli kardeşlerimiz bugün, hiçbir hukuki dayanağı olmayan, insanlık dışı muamelelere maruz kalırken, İsrail’e böyle bir koz verilmesinin hiçbir hukuki, insani ve vicdani açıklaması olamaz. Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail’in emellerinden biri olan bu hamleyi geri çekmelidir.

Filistin, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Biz Müslümanlar olarak, Müslüman iş insanları olarak var gücümüzle bu zulmün karşısında durduk ve duracağız.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Kudüs ve ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan'ın başkanlığında kalabalık bir ekiple yaptığımız ziyaretle de bunu ortaya koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kudüs, Müslümanların Kırmızı Çizgisidir.” şeklindeki ifadelerini, konuyla ilgili açıklamalarını ve bölgedeki sorunları daha derinleştirecek adımların atılmaması konusundaki ikazını destekliyoruz.

Müslümanların kanayan yarası olan Kudüs’ün işgaline tüm dünyanın tepki vermesi gerektiğini savunuyoruz. Bu bir insanlık meselesidir” dedi. 

TÜMSİAD’tan sert tepki

ABD Hükümeti Ortadoğu barışına darbe vuracak bir karara imza atarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı aldı. Müslüman dünyası bu karara büyük tepki gösterirken TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan, ‘’Kudüs Filistin’dir, mukaddestir ve Müslümanlarındır. Ne biz ne de İslam âlemi bu kararı asla kabul etmeyeceğiz’’ dedi.

 

ABD Başkanı Trump Müslüman coğrafyada büyük tepki doğuracak Kudüs açıklamasını Beyaz Saray’da yaptı ve ABD’nin Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıkladı. Trump, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçilik binasının Kudüs’e taşınması için gerekli emri verdiğini söyledi. Müslüman dünyası bu karara büyük tepki gösterirken, alınan kararın Ortadoğu barışının altına dinamit koymakla eşdeğer olduğu vurgusu yapıldı. Karara sert tepki gösterenlerin başında da TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan geliyordu. ‘’ABD Hükümeti’nin Kudüs açıklaması apaçık bir hatadır. Bu hatadan bir an önce dönülmelidir’’ diyen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Kudüs haremimiz, ilk kıblemiz, ikinci mabedimiz, her şeyiyle Filistin’in ve Müslümanlarındır. Böyle bir durum asla kabul edilemez!’’ açıklamasında bulundu. (Haber Merkezi/İHA/DHA)