CHP'nin, polislerin özlük haklarının iyileştirilmesi için Anayasa Mahkemesine (AYM) götürdüğü yasa değişikliğinde karar günü belli oldu. Çalışan, emekli ve aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren davayla ilgili Anayasa Mahkemesi 13 Aralık Çarşamba günü kararını açıklayacak.

Emniyet-Sen'in talebiyle CHP, geçen yıl Nisan ayında polisin maaşının 3000 ek göstergeye göre hesaplanmasını öngören 6663 sayılı kanunun 9.maddesinin500 bin kişinin gözü AYMde... Karar Çarşamba günü belli oluyor

iptali istemiyle AYM'ye başvurmuştu. Başvru dilekçesinde kır polisi olarak adlandırılan Jandarma ve deniz polisi olarak adlandırılan Sahil Güvenlikle aynı işi yapıyor olmasına rağmen, onların maaş ve emeklilik hakları 3600 ek göstergeyle hesaplanırken, polisin 3000 ek göstergeyle hesaplanmasının Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulanmıştı. Bunun da Anayasa'nın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hukuk devleti olduğu ile eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edilmişti.

 

POLİSİN MAAŞI DÜŞECEK, EMEKLİNİN ARTACAK

Emniyet-Sen Avukatı ve Basın Sözcüsü Emrah Aytekin, Anayasa Mahkemesinin kararının çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Polis, Jandarma ve sahil güvenlik ile birebir aynı işi yapıyor. Onlar kır ve deniz polisleri ama emeklilik haklarında büyük farklılıklar var. AYM, CHP'nin başvuru dilekçesindeki gibi bizim talebimiz doğrultusunda karar verirse çalışan polislerin maaşlarında 55-60 lira azalma olacak ama emekli polis maaşlarının hizmet yılına göre 500 ila 600 lira artması gerekecek. Yine emekli ikramiyelerinde de 10 ila 20 bin lira artış olacak.

Polislere özgüven gelecek, kendilerini değerli hissedecekler. Özellikle 15 Temmuz darbesinden sonra polislerimiz insanüstü bir gayretle, iki üç kişilik çalıştılar. Hala emekli olmaya korkuyorlar maaşları düşecek, diye. Bu dava 22 yıl önce yapılan bir haksızlığın giderilmesi davasıdır." (Hürriyet)