CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden alınmasına çok sert tepki göstermesinin ardından İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Görevden uzaklaştırılan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin avukatı Ömer Faruk Hansu’nun açıklamalarına İçişleri Bakanlığı’ndan karşı açıklama geldi. İlgezdi hakkında 32 konuda soruşturma izni verilmesi, 28 konuda da soruşturma izni verilmemesi kararı olduğu kaydedilen açıklamada, özetle şöyle denildi:

 

SORUŞTURMALAR ESAS ALINDI

“İlgezdi’nin görevden uzaklaştırma kararında Mülkiye Müfettişleri tarafından düzenlenen raporlar üzerine verilen soruşturma izni kararları ile adli mercilerce hali hazırda yürütülmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda yer alan yolsuzluk, usulsüzlük, haksız mal edinme, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma hususları esas alınmıştır.

 

BUZ REZİDANSLA İLGİLİ OLARAK

Bakanlık Makamınca 20.09.2016 tarih ve 2016/387 sayılı ‘Soruşturma İzni Verilmesi’ kararı verilmiştir. Bu karara ilişkin yasal süreç devam etmektedir. Dolayısıyla bu kararla ilgili kesinleşmiş bir Danıştay kararı bulunmamaktadır.

 

ERGUVAN BARIŞ PARKI İLE İLGİLİ OLARAK

Ön inceleme sonucunda Bakanlık Makamınca 20.09.2016 tarih ve 2016/387 sayılı “Soruşturma İzni Verilmesi” kararı verilmiştir. Dolayısıyla bu kararla ilgili kesinleşmiş bir Danıştay kararı da bulunmamaktadır.

 

HAKSIZ MAL EDİNME İLE İLGİLİ OLARAK

İlgezdi hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 2015/100639 sayılı soruşturma kapsamında Asliye Ceza Mahkemesinde 2017/443 esasında dava açılmış olup, dava devam etmektedir. Dolayısıyla ilgili hakkında Asliye Ceza Mahkemesinde 2017/443 esasında görülen dava kapsamında takipsizlik veya beraat kararı bulunmamaktadır. Ayrıca dava dosyası, haksız mal edinmeyle birlikte ihaleye fesat karıştırma suçunu da içermektedir. Bunların dışında görevden uzaklaştırma kararına dayanak teşkil eden farklı konularda, soruşturma izni verilen ve adli mercilerde işlemleri devam eden hususlar da bulunmaktadır.”

 

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Bu basın toplantısı asla bir savunma değil. Bilgilendirme amacıyla yapılıyor. Verilemeyecek hiç bir hesabımız yoktur. Belediye başkanımız daha önce medyada yer alan haberler ve benim isteğim üzerine savcılığa gidip kendisi başvurmuştur. Soruşturma yapın diye. O soruşturmaların tamamından aklanmıştır. Şu anda yapılmak istenen haysiyet cellatlığıdır. Yıldırmak istiyorlar. Yılmayacağız. Kılıçdaroğlu konuşmasın istiyorlar. Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkı için sonuna kadar konuşacağım. Bu ülkede vicdanları ayağa kaldıracağım. Hukuku iğfal edeceklerine neden cesaret edip karşımıza çıkmıyorlar. Biz onlara belge gösterdik, onlar da hesabını verselerdi. Bizim belediye başkanları Man adalarında şirket mi kurdu. Bütün banka hesapları, kredi kartları, yaptığı her alış veriş denetlendi. Biz denetlenmekten korkmayız. Ama haysiyet cellatlığına karşı çıkarız. Buna asla izin vermeyiz." (Hürriyet)