EGE MECLİSİ - İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması’nın ardından “İzmir Kumrusu”nun da coğrafi işaretle tescillendiğini belirterek, “Kentimizin yerel lezzetlerini koruyarak sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in eşsiz bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, “Bu kültür, sadece kentimize özgü olan lezzetler. Kültür, turizm ve ekonomi açısından en büyük zenginliklerimiz arasında yer alıyor” dedi. 

İzmir’e özgü bu yerel lezzetlere sahip çıkmak için uzun süredir çalışmalar yaptıklarını belirten Demirtaş, yöresel gastronomi mirasını koruma, tanıtma ve ekonomik değer katmanın yolunun coğrafi işaretleme sisteminden geçtiğini söyledi. Coğrafi işaretin, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret olduğunu aktaran Demirtaş, “Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler gerekiyor. Biz de kentimizin önemli gıda ürünleri arasında yer alan İzmir Tulum Peyniri, şambalisi, boyozu, lokması ve kumrusuna coğrafi işaret tescillerinin alınması için yoğun olarak 2011 yılından beri çalışıyoruz” dedi. 

Daha önce İzmir Şambalisi ve İzmir Lokması’nın da coğrafi tescil işaretlerini aldıklarını hatırlatan Demirtaş, “2014 yılında başvurduğumuz İzmir Kumrusuna coğrafi işaret tescili almanın mutluluğunu yaşıyoruz. ‘İzmir Kumrusu’ coğrafi işaret başvurumuz 7 Aralık 2017 tarihinde 262 sayı ile tescil edilerek 2 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere koruma altına alındı. İzmir ile özdeşleşmiş bu ürünün üretim reçetesi tescil belgemizde ayrıntılı şekilde belirtiliyor. Belirlenen şartlara uygun üretim yapanlar, İzmir Kumrusu ismini ve coğrafi tescil işaretini kullanabilecek. Şimdi sırada da İzmir Tulum Peyniri ve boyoz var. Bu ürünler için de coğrafi tescil işareti başvurumuzu yapmıştık, çok kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.