EGE MECLİSİ - Konak Belediyesi ile Kadın Muhtarlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği çalıştay kapsamında kadın muhtarlar Konak’ta buluştu. 15 Aralık Cuma günü başlayan ve 3 gün süren programa Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse de katıldı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen kadın muhtarlar İzmir’deki ilk gün, geçtiğimiz Çarşamba günü annesi vefat eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a taziye ziyaretinde bulundu. Konak Belediyesi’nin Basmane’deki hizmet binasına gelen kadın muhtarlar Başkan Pekdaş’a başsağlığı diledi. Daha sonra Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen mini kent turuna katılan muhtarlarTarihi Asansör, Kemeraltı Çarşısı, Konak Meydanı, Atatürk Müzesi ve Konak Belediyesi’nin Radyo ve Demokrasi Müzesi’ni gezdi.

SİYASETTE DAHA ÇOK KADIN OLMALI

Kadın muhtarların Konak buluşmasının ikinci gününde ise ‘Kalkınmada Yerelin ve Kadının Rolü: İzmir Modeli’ konulu çalıştay gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın annesinin vefatından ötürü katılamadığı toplantının açılış konuşmasını Konak Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Eser Atak yaptı. İzmir’in Türkiye’de kadınların siyasete atılımı açısından diğer illere göre çok daha ileri bir noktada olduğunu vurgulayan Atak, “İzmir’de üç ilçenin belediye başkanı kadın. Bunun yanı sıra kadın muhtar ve bürokrat sayısı da diğer illere göre daha yüksek. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda bu oranlar çok yetersiz. Bunun için siyasete giren kadınların sayısının artması gerekiyor” dedi. Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu da kadınların her alanda önemli roller üstlendiğini altını çizerek, “Türkiye’de kadınlara verilen olanaklar daha az. Etkili olabilmemiz için güçlü olmamız gerekiyor”  diye konuştu. 

KADIN TOPLUMUN BİRLEŞTİRİCİSİDİR

Çalıştayın açılışında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse de söz aldı. Türkiye’de bireysel hak ve özgürlükler bakımından çok ciddi gerilemeler yaşandığını ve bunun en önemli halkasının da kadın hakları olduğunu vurgulayan Köse, “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin üzerinde 83 yıl geçti; ancak Türkiye’de erkek egemen zihniyet hala devam ediyor. Bunun en iyi örneğini siyasette kadınlara çok daha az yer verilmesinde görüyoruz. Kadınları yok sayan katı zihniyete karşı güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Siyasete daha çok katılmalıyız; çünkü bir toplumun en etkili birleştirici unsuru kadındır” dedi. 

YEREL KALKINMADA İZMİR MODELİ’Nİ ANLATTILAR

Açılış konuşmalarının ardından ‘Kalkınmada Yerelin ve Kadının Rolü: İzmir Modeli’ konulu çalıştaya geçildi. Konuşmacılardan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, ‘Kadının Siyasete Katılımı’ başlıklı bir sunum yaptı. Etkinliğin ilerleyen saatlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı Aysel Özkan, ‘İzmir’de Yerel Kalkınma Modeli’ konusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Pınar Meriç ise  ‘İzmir’de Tarihsel Değerler ve Turizm’ konusunda birer sunum gerçekleştirdi.

ŞİRİNCE’Yİ GEZDİLER

Konak Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı çalıştay İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran tarafından yapılan ‘Çevreci Belediyecilik’ konulu sunumla sona erdi. Çalıştay sonunda konuşmacılar katılımcı muhtarlarla soru-cevap da yaptı. Kadın Muhtarlar Derneği’nin Genel Kurulu’nun da yapıldığı gün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce katılımcı muhtarlar için düzenlenen akşam yemeği ile sona erdi. Kadın muhtarların İzmir programı Pazar günü doğal güzelliğiyle olduğu kadar tarihiyle de ünlü Şirince köyüne yapılan kültür turu ile sona erdi.