EGE MECLİSİ - İzmir'de Üçkuyular'dan Balçova viyadüklerinin altına taşınan pazaryerinde tezgah açan esnafın tahsis ücreti ödemediğini öne süren Balçova Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Ali Çalkaya, tepki gösterdi. Çalkaya, "Haksız kazanç elde ediyorlar. Bir esnafın diğer kapalı pazaryerindeki tezgahlarıyla birlikte belediyeye 7 yılda toplam 4 bin TL borcu birikmiş. Şimdi kalkmış bizi mahkemeye veriyor. Ben böyle yüzsüzlük görmedim" dedi.

 

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Üçkuyular’da yıllardır vatandaşa hizmet veren ancak arsa sahibinin tahliye kararı aldırmasıyla kapanarak Balçova viyadüklerinin altına taşınan pazaryerinde yaşanan sorunlara tepki gösterdi. Balçova'da biri organik olmak üzere üç gün pazar kurulduğunu vurgulayan Çalkaya, Başbakan Binali Yıldırım’ın girişimleriyle pazaryerinin Üçkuyular'dan Balçova'ya taşındığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Pazarcılar Odası ile birlikte kendilerinin de pazaryerinin çalışma kriterlerini belirlediklerini söyledi. Türkiye’nin her yerinde pazarcı esnafın tahsis ücreti ödediğine dikkat çeken Çalkaya, şöyle konuştu:

"Onların da tabi olduğu işgaliye gibi vergiler vardır. Biz buna rağmen Üçkuyular’daki pazarın hakları bize geçtiğinde esnafımız zor durumda diye 3 yıl eski pazardan işgaliye bedeli almadık. İlçedeki tüm esnafımız ile diğer pazaryerlerinde bulunan esnafımız vergisini verirken bu pazaryerindeki esnafın böyle bir ayrıcalığı olamaz. Zaten pazarcı esnafının önemli bir bölümü de bu gerekçeyle vergisini ödedi. Ancak ne hikmetse vergisi vermeyen, haftalık 5 TL harcını bile ödemeyen, bir de fazladan ele geçirdiği tezgahları başkasına kiralayanlar bağırmaya başladı. Biz isim isim kayıt tutuyoruz. Bizi mahkemeye veren M.S. diye bir pazarcı var. Adamın diğer pazaryerinde 2010 yılından bu yana belediyeye biriken 4000 liradan fazla borcu var. Tüm yasal işlemleri yapmışız. Buna rağmen parasını ödemiyor. Şimdi diğer pazaryerinde de aynı şeyi yapıp diğer esnafı örgütlemeye çalışıyor. Bu şekilde belediyeye binlerce lira borcu olan 3-5 tane esnaf var. Kendilerine son bir uyarı yapacağız. Gerekirse Pazarcılar Odası ile birlikte kayıtlarını iptal edeceğiz."

 

TEZGAHLARIN SINIRI BELİRLENECEK

Çalkaya, pazarcıların tezgahlarını başkalarına kiralamaması için kimlik kartı vereceklerini ve hizmet kalitesini artırmak için de tezgahların sınırlarının belirleneceğini belirterek, şöyle dedi:

"Biz kendilerini defalarca uyardık. Bağırarak haklı çıkacaklarını zannediyorlar. Biz vergisi ödeyen esnaf başta olmak üzere tüm esnafımıza adaletli davranacağız. Şimdi bu yeni pazarın çalışma kriterleri ile de bir hazırlık başlattık. İlk önce tüm esnafımız vatandaşa iyi hizmet verecek. Her tezgahın sınırını tek tek belirliyoruz. Pazarcı esnafımıza kimlik kartları hazırlıyoruz. Kimse başka bir esnaf üzerinden para kazanıp haksız kazanç elde edemeyecek. Bunun yanında bizim de esnaf ve vatandaş için yapmamız gereken hizmetler varsa kendilerine soracağız. Amacımız pazardan alışveriş yapan dar gelirli vatandaşa iyi hizmet etmek." (DHA)