EGE MECLİSİ - İzmir Mövenpick Hotel'de Medicalpark İzmir Hastanesi desteği ile düzenlenen Söyleşi Günleri'ne Yazar Canan Tan ile Yazar Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü katıldı. Canan Tan, katılımcılarla kendi anılarını paylaşırken, Işık Öğütçü ise, babası Orhan Kemal ile ilgili anılarını paylaştı. Gülşah Elikbank moderatörlüğünde gerçekleşen "Yazarlar&Şehirler" adlı söyleşide Orhan Kemal, Kemal'in eserleri ve Canan Tan ile eserlerinin yanı sıra konukların İzmir ile ilgili duygu ve düşünceleri de paylaşıldı. 

CANAN TAN: İZMİR'DE YAŞAMAK GERÇEKTEN BİR AYRICALIKTIR

İzmir'e yerleşen Canan Tan, konuşmasında, "Zamanında bir ajans beni bir söyleşiye çağırdı ben de klasik bir kitap toplantısı sandım ancak sonra bana, 'Biz İzmir'de bir şube açacağız ama elemanlarımız taşınma konusunda kararsızlar' dediler ve ben başladım konuşmaya... Uzunca soruları yanıtladım ve bu sene çoğu kişi ikna oldu, şirket de burada bir şube açtı. Buraya gelenler de memnunlar. Ben Urla'da yaşıyorum. Artık insanlar İzmir'e pek çok yerden geliyor. Artık yazlık yerlere bile yaz kış yaşamaya gelenler var. İzmir, çok farklı, çok demokrat bir şehir. İzmir'de yaşamaktan çok mutluyum. Zorluklarım var, bazı yerlere iki uçakla gidiyorum ama hiç bir zaman şikayetçi değilim. İzmirli olmak için, İzmir'de doğmuş olmak gerekmiyor. Ben kendi öz irademle İzmir'e yerleştim, İzmir bambaşka bir şehir. İzmir'de yaşamak gerçekten bir ayrıcalık. İnsanı sıcak, nezaket kuralları sanki doğuştan geliyor İzmir insanında. Bu ille de, İzmir'de doğup büyümek değil, İzmir'de 5-10 yılı kaldıktan sonra siz de İzmirli oluyorsunuz. İzmir gerçekten çok başka bir şehir" dedi. 

ÖĞÜTÇÜ: İZMİR'E AYRI BİR SEVGİM VAR

Orhan Kemal'in oğlu Derlemeci Işık Öğütçü ise, İzmir için şu ifadelere yer verdi: "Ben İstanbulluyum. İzmir'i seviyorum, fuarlarda, etkinliklerde geliyorum. Ayrı bir sevgim var ama üstadın(Orhan Kemal) yaşantısına baktığınız zaman Adana ve arkasından İstanbul hatırası var. Zaten ömrü 56 yıl. Bunun 3 yılı Bursa'da hapishanede, Bursa'nın da bizim için çok önemli" diyerek Orhan Kemal'in 72. Koğuş adlı eserinde kahramanlardan bir tanesinin İzmirli olduğuna değindi. Öğütçü, yazar şehir ilişkilerinin her zaman en üst seviyede olduğunu söyledi.