Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ile başlayacağı Afrika gezisi öncesi Ankara'da havalimanında açıklamalarda bulundu. Erdoğan Tek tip elbise tartışmalarına ilişkin "Sadece duruşmalara gelirken bu insanlar belirlenen elbiselerle gelecek. Bunların içinde tulum giyecekler de var. Bu aslında mağdurların ve mazlumların bir talebidir. Bu Türkiye'ye has bir uygulama değil, dünyanın birçok yerinde uygulanıyor.'' dedi.

Bundan sonraki FETÖ davalarında artık tek tip kıyafetlerle mi göreceğiz?

Erdoğan'KHK'ya gelelim. En önemli diyebileceğim şey, bu tek tip elbise meselesi. Bu konuda adalet bakanlığına inisiyatifi verilen; örneğin bayanlarla ilgili burada çözüm yolları da var. Fakat burada zannediyorum şöyle bir şey anlaşılıyor. Cezaevine girdiğinden itibaren tek tip elbise… Böyle bir şey yok. Duruşmaya gelirken bu insanlar tek tip kıyafet giyecek.

Öyle kravatlı, çok havalı şekilde duruşmaya gelmeyecekler. Tek tip elbiseyi girecek. Bunların içerisinde tulum giyecek olanlar var, çift şey var. Bayanların giyim şekli çok daha farklı olarak değerlendirecek. Bu aslında mağdurların, mazlumların bir talebidir de. Diyorlar ki yani bunlar, benim evlatlarımı öldürdü, şehit etti. Ama nedir bu halleri? Bunlar darbeci, terörist, nasıl geliyorlar? Aslında bu sese bir kulak vermedir. Bu sese kulak vermenin de bir adımıdır. Bu Türkiye'nin kendine mahsus bir olay değil. Şu anda Amerika bunu uyguluyor. Daha ileri gideceğim, Guantanamo'da tek tip kıyafetle yaşam şekli oluşturulmuştur. Son duruşmada ayaklarına zincir vurmuşlardır, zincirle mahkemeye getirmişlerdir. Türkiye böyle bir uygulama yapmıyor. Sadece eline kelepçeyi vuruyor, duruşma salonunda da bunu alıyorlar. Sonunda kamu kuruluşları bu noktada işin dışına alındı ama devletle ilgili olan bir çok taşeron kullanımında bunlar; mesela Çaykur gibi mevsimlik şeyler var. Bu bazıları tarafından yanlış anlaşılıyor. Mevsimlik işçiyle taşeronu karıştırıyor.'(Milliyet)