EGE MECLİSİ - Gazeteci – eğitimci yazar Ali Kayadibi, gelişen iletişim teknolojileri ve karmaşık sosyal hayat düzeninde insanın yeni iletişim becerileri kazanmadan başarılı ve tatmin edici bir yaşam sürdürmesinin imkansız hale geldiğini söyledi. İnsanın, toplum içinde varlığını göstermek için olağanüstü çaba sarf ettiğini, ancak her bireyin aynı ölçüde başarılı olamadığı görüşünü savunan Kayadibi, “Toplum içinde varlık gösterme arzusu, çoğunlukla görsellikler sosyal medya aracılığıyla paylaşılarak tatmin duygusu yaşanmak isteniyor. Ancak kişinin, kendini ifade etme duygusu ve ihtiyacı tamamlanmıyor. Oysa saygınlık kazanmak ve birlikte yaşanılan bireylerin kalıcı onayını almak konuşarak sağlanıyor. Bu gerçeklikten yola çıkarak yazdığım kitabın yararlı bir katkı sağlayacağını umut ediyorum” dedi.

 

Medya sektöründe muhabir, yönetici, spiker ve sunucu olarak 35 yıl gazete, televizyon ve radyolarda çalışan Ali Kayadibi, halen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi; TRT Kent Radyo İzmir’de program hazırlayıp sunuyor. Duvar Yayınları’ndan çıkan ilk kitabı, “Konuşuyorum o halde varım”, her bireyin var olma ve bunu göstermek için konuşma ihtiyacının vazgeçilmezliğine vurgu yapıyor. Kayadibi, diksiyon, etkili ve güzel konuşma, karizmatik beden dili, iletişim becerilerini geliştirme, topluluk karşısında konuşma korkusunu yenme, radyo ve televizyon konuşmaları, sunum hazırlama ve uygulama, kişisel ve iş hayattaki özel günlerde konuşma örneklerinin yer aldığı kitabı hazırlama süreci ve ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi:

“Gazetecilik, yoğun ve özellikli bir işkolu olması nedeniyle haber, röportaj ve makale dışında yazma zamanı kalmıyor. Okumanın rahatlığı bir süre sonra tüketme noktasına getiriyor. Çok okudum. Artık yazabilme becerimi kullanmak için emekliliğin iyi bir zaman olduğunu düşündüm. Uzun zamandır Ege Üniversitesi’nde, güz döneminden itibaren de İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde konuşma eğitimi dersleri veriyorum. Yıllardır, farklı bir kariyer olarak sözel iletişim, etkili ve güzel konuşma üzerine eğitimler veriyordum. Edindiğim gözlem gücü, tecrübe ve uygulamaların da katkısıyla hem akademik hem de her okuyanın ihtiyacını karşılayacak bir kitap yazma hazırlıklarına başladım. İki yılın sonunda bu kitabı ortaya çıkardık. İzmirli yayıncı dostum Duvar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Berkan Balpetek, çalışmama göz attıktan sonra, ‘Hemen yayınlayalım’ dedi ve bu kitap ortaya çıktı.”

 

DÜNYA BİR SÖZLE KURULUR VEYA YIKILIR

Konuşmanın insanın uzun tarihindeki yerinin yazıyla kalıcı hale geldiğini belirten gazeteci - yazar Ali Kayadibi, kimi zaman bir sözün savaş çıkardığını, kimi zaman da yeni bir dünyanın tek sözle kurulduğunu söyledi. Kayadibi, “Konuşarak ama etkili ve güzel konuşarak her sorunun çözülebileceğine bir şans tanınmasını istiyoruz. Sözel iletişim ve bunu destekleyen içten samimi bir beden dilinin öğrenmekten geçtiğine inanıyoruz. Kitabıma ‘Konuşuyorum o halde varım’ adını, Fransız düşünür Descartes’ın 420 yıl önce düşüncenin varlık gösterme biçiminin ilk adımı olduğuna vurgu yapmak için seçtim. Varlığımızı göstermenin, kalıcı saygınlık kazanmanın devamı da ancak güzel ve etkili konuşmakla olduğuna herkes tanık olmuştur. Konuşmalarıyla üzerimizde kalıcı etki bırakan insanlar gibi olmanın, ancak bilgi ve uygulamayla mümkün olduğu da bilinmeli. Dileğim harika bir geleceğin, güzel bir dünyanın ancak etkili ve güzel konuşarak kurulabileceğinin toplum bilincine yerleşmesidir” diye konuştu.

 

ALİ KAYADİBİ KİMDİR?

Gazetecilikte aktif olarak 35 yıl muhabir, haber müdürü, yazı işleri müdürü ve yazar olarak çalıştı. Gazete ve televizyonlarda yönetici, spiker ve sunuculuk yaptı. 

TRT’de seslendirme, metin yazarlığı, yapımcılık ve sunucu olarak programlar hazırlayıp sunuyor.

Özel sektör ve kamu kuruluşlarında kurumsal verimliliği arttırma, sözel beceri geliştirme, radyo televizyon kuruluşlarında yayıncılık teknikleri, spiker ve sunuculuk eğitimleri veriyor. Ege Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak konuşma eğitimi ve etkili iletişim dersleri veriyor.

TRT Kent Radyo İzmir’de Kente Dair kuşağında “İşte Fırsat” adıyla hazırlayıp sunduğu programda da meslek tanıtımı kariyer planlamayla ilgili bilgi ve birikimlerini paylaşıyor.

Ali KayadibiKişisel Gelişim Akademisini kurdu, uzman ekip arkadaşlarıyla eğitimi destekleyici faaliyetlerini sürdürüyor.