EGE MECLİSİ - 27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6770 sayılı kanun ve 3 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "Yabancı bayraktan Türk Bayrağı'na geçiş" tebliği gereğince Çeşme'de yapılan işlemler sonucunda, Çeşme'de bağlı bulunan 790 yabancı bayraklı tekneden 609'u Türk Bayrağı'na geçiş yaptı.

Çeşme'deki marina ve barınaklarda bağlı olan yabancı bayrağa sahip tekneler, Türk Bayrağı'na geçiş için sağlanan avantajlardan faydalanmak isteyen 609 tekne, 2017 yılı sonuna kadar Çeşme Liman Başkanlığı'na başvurarak, Türk Bayrağı'na geçiş işlemini yaptırdı. 

 

Sağlanan avantajlar

Yayınlanan tebliğ ile, öncelikle ikinci el teknelere Türk Bayrağı'na geçiş imkanı tanındı. Tebliğ ile yüzde 30 olan ithalat vergisi, yüzde 1’e düşürüldü. Yabancı bayraklı teknelere uygulanan marina bağlama zorunluluğu kalktı ve yasaklı bölgeler dışında istenilen yere demir atabilme imkanı tanındı. Türk Bayrağı'na geçiş esnasında bir defaya mahsus liman harcı ödendikten sonra, tekneler senelik yapılacak vize işlemlerinde harç ve vergi gibi ödemelerden muaf tutuldu.

Yabancı bayraklı teknelerde uygulanan beş yılda bir yurtdışı giriş-çıkış yapma zorunluluğu kalktı. Teknedeki asgari donanım teçhizatı ve denizci ehliyeti ile beraber bağlama kütüğü ruhsatnamesi yeterli sayıldı. En önemli noktalardan biri olarak, ülkemizde çoğunluğu oluşturan ABD bayraklı tekneler yıllık olarak ödedikleri vergilerden muaf tutuldu. Türk bayrağına geçecek olan teknelere uygulanan harçlar oldukça makul seviyelere çekildi. (Muhammet İsa Atagöz/İHA)