EGE MECLİSİ - CHP İzmir İl Kongresi, Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede 654 delegeden 355'inin oyunu alan Deniz Yücel yeni CHP İzmir İl Başkanı oldu. CHP İzmir İl Başkanlığı'nın çarşaf liste ile yapılan, kavga da çıkan kongresinde adaylardan Deniz Yücel 355 oy aldı, rakibi Utku Gümrükçü ise 234 oyda kaldı. Seçimden galip çıkan yeni il başkanı Deniz Yücel, "Bugün burada kimse seçimi kazanmadı, kimse seçimi kaybetmedi. Burada tek bir kazanan var, CHP. Bizim mücadelemiz, kavgamız dışarıda. Utku kardeşimiz de çok centilmence bir yarış sürdürdü. Biz partimize yakışan bir kongre yaptık" dedi.

CHP İzmir'de ilçe kongrelerinin tamamlanmasından sonra dün de il yönetimini belirlemek için 36'ncı kez sandık başına gitti. Kongrede Utku Gümrükçü ile Deniz Yücel, delegelerden başkanlık için oy istedi. Utku Gümrükçü'nün konuşma yaptığı sırada salonda kavga çıkması üzerene ara verilen kongrede, akşam saatlerinde oy verme işlemi başladı. Gece saat 03.30 sıralarında sonuçlanan seçimin galibi, Deniz Yücel oldu. Çarşaf liste yapılan seçimde Deniz Yücel 355 oy aldı, rakibi Utku Gümrükçü ise 234 oyda kaldı.

 

YÖNETİME KİMLERİN DE GİRDİĞİ BELLİ OLDU

İl başkanının seçilmesinden sonra yönetim, disiplin kurulu ile kurultay delegeleri de belli oldu. Deniz Yücel, yönetim ve disiplin kurulunda fire yaşamadı. Anahtar listesi, blok halde seçildi. Ancak kurultay delegelerinde diğer başkan adayı Utku Gümrükçü'nün listesinde yer alan İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu listeyi deldi. Deniz Yücel'in listesinde yer alan İsmail Yıldız'ın ise üstü çizildi. Bunun yanı sıra Ömer Berk Gönençer, Ulaş Gül, Hacer Taş, Mert Can Malkoç, Leman Tunus, il yönetiminde yeni başkan Deniz Yücel'den fazla oy aldı. İki listede yer alan Adnan Alabay 279 oy, Sedredil Coşkuner de 343 oy aldı. Kurultay delegelerinde de, her iki listede yer alan Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar 417, Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak 403, Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz 386, Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz 381 oy aldı.

 

DENİZ YÜCEL: KAZANAN CHP

Kongreden sonra açıklama yapan yeni İl Başkanı Deniz Yücel, "Bugün burada kimse seçimi kazanmadı; kimse seçimi kaybetmedi. Burada tek bir kazanan var, CHP. Bizim mücadelemiz, kavgamız dışarıda. Biz 8 Ocak'tan itibaren Cumhuriyet sevdalıları olarak birleşerek, bütünleşerek 2019'daki mücadelemiz için saflarımızı sıklaştıracağız. Utku kardeşimiz de çok centilmence bir yarış sürdürdü. Biz partimize yakışan bir kongre yaptık. Partimize ve İzmirimiz'e hayırlı olsun. Utku kardeşim çok deneyimli. Parti çalışmalarında gençlerden, kadınlardan, herkesten faydalanarak bütünleştirici, toparlayıcı, uzlaştırıcı bir yönetim sergileyeceğiz" dedi.

 

KOCAOĞLU'NDAN DEĞERLENDİRME

Adaylardan Deniz Yücel'i desteklediği bilinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kongreyle ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Aziz Kocaoğlu, seçim sürecinden bu yana basına hiç açıklama yapmadığını, hiç kimseye cevap vermediğini söyleyip, kafasında hiç kimsenin adaylığının, isminin olmadığını vurguladı. Kocaoğlu, "Aramalar sonucunda, 4 yıldır birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ni yönettiğimiz Deniz Yücel arkadaşımız'ın kişiliği, duruşu ve yaşam felsefesiyle, geçmişten, aileden Cumhuriyet Halk Partililiği ile bu işi başarılı bir şekilde yapabileceğine, grupların, ekiplerin partimizi yıprattığı bir süreçte genç bir kadronun ve hiçbir grubun, ekibin adamı olmayan, sadece partiden yana olan bir kadronun başarılı olacağına, bizi 2019 seçimlerine götüreceğine ve başarılı çıkacağına inandım. Konuştuğum arkadaşlar da buna inandı. Parti organlarımız da inandı ve bu yola çıktık. Kongrede nahoş bir hadise oldu. O olmasaydı çok daha iyiydi, hepimiz üzüldük. Mutlaka sebep olan arkadaşımız boş bulunmuştur. Stres, siyaset malum. O da olmasaydı şölen havasında bir seçim olacaktı" dedi.

 

'GÜMRÜKÇÜ DE SEVDİĞİMİZ ARKADAŞIMIZ'

"Utku Gümrükçü de CHP Gençlik Kolları'ndan beri sevdiğimiz, tanıdığımız arkadaşımız" diyen Aziz Kocaoğlu, "Aynı şekilde Deniz Yücel de. Hep birlikte çalışacağız. Yarış bitti. Hep beraber birbirimizi, örgütümüzü kucaklayarak başarıya gideceğiz. Mümkün olduğu kadar grupçuluğu, ekipçiliği, adamcılığı bu partinin gündeminden çıkartacağız. Parti nerde biz orada. Doğru nerede biz orada" dedi.

PARTİNİN İZMİRDEKİ YENİ YÖNETİMİ VE ALDIKLARI OYLAR

Yönetim Kurulundan Ömer Berk Gönençer 393, Ulaş Gül 380, Hacer Taş 377, Mert Can Malkoç 376, Leman Tunus 364, Fulya Türkelli 353, Hande Deniz Şentürk 350, Kadriye Mutlu 349, Sedredil Coşkuner 343, Hasan Ali Oray 341, Özlem Kart 337, Özkan Tice 336, Mehmet Türkbay 334, Özge Özdemir Pirepol 333, Mert Onur Üzer 327, Sevim Köz 325, Ali Yaşar Çalışkan 324, Birgül Değirmenci 324, Volkan Gürboğa 321, Cüneyt Oğuz 318, Çetin Özdemir 314, Ömer Yener 314, Derya Aksu 312, Mehmet Kayhan Günal 310, Harun Düşenkalkan 305, Yaşar Erdoğdu 293, Azmi Kumova 292, İrfan Can 291, Adnan Alabay 279, Binali Gül 279.

Disiplin Kurulundan Serkan Arda 349, Ahmet Yıldız 313, Hüseyin Ekin 296, Celal Balıkçı 294, Abdülkadir Özdemir 289, Mümtaz Rodos 289, Galip Dinçer Cengiz 271, Erdoğan Atılmış 269, Ahmet İlhan Akaltun 263.

Kurultay delegelerinden Hakan Şenoyar 417, Hürol Taklak 403, Mehmet Ecevit Canbaz 386, Aygül Eryılmaz 381, Hatice Tatlı 373, Özcan Durmaz 371, Ferudun Yılmazlar 369, Deniz Yücel 362, Umut Tekin 360, İsmail Hakkı Şener 349, Kasım Özkan 343, Perihan Yardımcı 343, Asuman Ali Güven 342, Merve Çalışkan 341, Gökçe Özbadur 339, Aysun Akıncı 339, Züleyha Bingöl 339, Nevzat Kavalar 338, Günal Biçer 336, Ezgi Kılıç 336, Kazım Çam 334, Dursun Ali Polat 332, Banu Ayhan 332, Fatoş Elgün 329, Ahmet Pala 328, Uğur Yıldırım 328, Birsel Öztürk 327, İlknur Poyraz 327, Sedat Uzunbay 325, Nazan Dönmez 324, Bahar Gürsul 322, Cevat Durak 320, Polat Manduz 319, Edibe Tokmak Yılmaz 315, Cansu Baykara 314, Mehmet Birlik 313, Ufuk Anık 312, Kadir Yıldız 310, Kudret Yiğit 310, İsmail Uygur 307, Mehmet Ayçil 307, Ali Bartu 302, Ali ihsan Yıldız 300, Şamil Sinan An 294, Ali Engin 293, Lokman Fazla 293, Serkan Kalmaz 290, Rıfat Nalbantoğlu 288, Sinan Kilercioğlu 287, Alaattin Yüksel 286, Şahin Fırat 286, İsmet Korkmaz 282.

Kongreden notlar ve yaşanalar....

CHP İzmir İl Kongresi'nde divan başkanlığı yapan Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP'li belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi. Bingöl, "2009 yılında birçok belediyemize darbeciler tarafından operasyon düzenlendi. Haksız yere, hiçbir suç yokken yüzlerce yıl ceza istediler. O hakimler, şimdi FETÖ'den içerideler. O gün 2009'da yaptıklarını şimdi AKP, bizim belediyelerimize yapıyor. Senaryo aynı, taktik aynı. Bu ahlaksızca operasyonların hepsi boşa çıkacak. Gün gelecek, bu kumpasların da alçakça olduğunu göreceğiz" dedi. Kongrede adaylardan Utku Gümrükçü konuşma yapacağı sırada arbede yaşandı.

CHP İzmir İl Kongresi, Celal Atik Kapalı Spor Salonu'nda yapıldı. Kongrede Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, delegelerden il başkanı olmak için oy istedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday sayısının teke düşürülmesini istediği, bu talebi gerçekleşmediği için de kongreye katılmadığı ileri sürüldü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun desteğiyle yola çıkan Deniz Yücel, salona girerken destekçileri 'İşte örgüt, işte başkan' ve 'İzmir Aziz'dir, Aziz kalacak' sloganlarını attı.

Utku Gümrükçü taraftarları ise 'Örgütün adayı Utku Gümrükçü' ve 'Dik dur eğilme örgüt seninle' sloganlarıyla karşılık verdi. Bingöl'ün yanı sıra kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı. Aziz Kocaoğlu ile 20 Aralık 2015 tarihinde yapılan kongrede tartışan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da salonda yerini aldı. Kongrenin açılışını önce aday olup sonra yeterli delege desteğini alamadığı gerekçesiyle adaylıktan çekilen CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven yaptı. Güven'in divan başkanlığı için önerdiği Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, oy birliğiyle göreve seçildi.

KONGREDE KAVGA ÇIKTI

CHP İzmir İl Kongresi'nde adaylar konuştuğu sırada sahne önündeki partililer arasında kavga çıktı. 

CHP İzmir İl Başkanlığı'na talip olan Utku Gümrükçü ve Deniz Yücel, yeterli imzayı toplayarak, listelerini divana verdi. Yücel, kongrede yaptığı konuşmada 'ekipçi, grupçu, adamcı siyaset' yapmayacağını ve örgütü kucaklayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Babamın İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden arkadaşı Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1972'de darağacında sonsuzluğa uğurlandı. Deniz'in onurlu mücadelesinin tanığı olan babam adımı 'Deniz' koymuş. Adımla onur duyuyorum. Böyle büyük bir devrimcinin adını yaşattığım için onur duyuyorum. Onun aziz hatırasına layık olmak için var gücümle çalışıyorum. Ülkemde bir daha darağaçları kurulmasın istiyorum. Bunun için direnmek istiyorum. Direnmenin adresi CHP'dir. Hayalim; özgür, demokratik, laik ve çağdaş bir Türkiye'de yaşamaktır. Parti büyüklerimizin bir süredir çizdiği bir profil var. Genç, dinamik yıpranmamış kadrolara ihtiyacımız var. Foça'da 25 yaşında bir ilçe başkanımız var. Urla'da 36 yaşında bir ilçe başkanımız var. Selçuk'ta 27 yaşında kadın bir ilçe başkanımız var. Gurur duyuyorum. Bu tablo bana cesaret verdi. Atatürk, Cumhuriyeti kurduğunda 41 yaşındaydı. Ben de 40 yaşındayım. Aday olmam yönünde gelen talepler doğrultusunda aday oldum. Bütün ilçeleri gezdim. Çiğli ve Bayraklı ilçelerini iki kez aradım sanırım zamanları müsait değildi. Kongreyle gelip kongreyle gitmek istiyorum. Gençlerin ve kadınların yer aldığı herkesi kucaklayan bir yönetim anlayışı sergileyeceğim. Kimseye değil partime bağlı olacağım. Ekipçi, grupçu, adamcı siyaset yapmayacağım. Herkesin il başkanı olacağım. Parti içi demokrasiyi işleteceğim. Bana oy versin ya da vermesin bu salonda olan herkes benim ailemdir. İl başkanı olduğumda bir tek partili arkadaşım dışlanmayacak. Hep birlikte aydınlık bir Türkiye için mücadele edeceğiz. 2019'da bizleri çok kritik 3 seçim bekliyor. En büyük hedefimiz tek adam iktidarına son vererek yerelde de CHP'yi daha güçlendirmektir. Bu kongrenin kaybedeni olmayacak. Bu kongrenin tek bir kazananı olacak o da CHP olacak."

Celal Atik Spor Salonu'nda yapılan CHP İzmir İl Kongresi'nde Deniz Yücel ve Utku Gümrükçü aday oldu. Deniz Yücel'in ardından kürsüye çıkan Utku Gümrükçü konuşma yaptığı sırada bir kişi "Utku Gümrükçü Kerbela şehitlerinden hemen şimdi özür dile" yazan bir pankart tutunca iki grup arasında kavga çıktı. Milletvekilleri arbedeyi sakinleştirmeye çalışırken, kongreye 15 dakika ara verildi. Kavganın devam etmesi halinde kongrenin iptal edileceği belirtildi.  

“Bana karşı değil CHP’ye yapılmış bir ihanettir”

Gümrükçü, ortamın sakinleşmesi sonrasında yeniden kürsüye çıkarak, “Az önce yaşanan olay bana karşı değil CHP’ye yapılmış bir ihanettir. Bu şahıs, 2015’te Atilla Sertel’in milletvekilliğinin düşürülmesi için şikayet eden kişidir. Bu arkadaş bu işleri adet edindi. Geçen kongrede de milletvekiline saldıran arkadaştır. Biz birliğimizi, beraberliğimizi bütünlüğümüzü kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz. Biz büyük bir aileyiz. Birbirimizi seveceğiz, birbirimize saygı göstereceğiz. El ele tutuşup faşizme karşı mücadele edeceğiz. CHP, boyun eğmeyenlerin partisidir. Bizi kimse kumpasa düşüremez. Bu salonda sevmediğim kimse yok. Düşmanlık beslediğim, makamını elinden almak istediğim kimse yok. Biz parti neferiyiz. Ben kimsenin adamı olmadım olmam. Benim arkamda sadece ve sadece siz varsınız. 2019’da sizinle en önde savaşmaya adayım. Bu kongrede ‘Deniz’in arkasında kim var, Utku’nun arkasında kim var?’ demeyeceksiniz. Bu işi en iyi kim yapar deyip ona göre oy vereceksiniz. Deniz benim kardeşimdir. Utku Gümrükçü ve Deniz Yücel el ele verecek, partiyi iktidar yapmak için çalışacak” diye konuştu.

“Delege iradesi üzerine ipotek koyma hakkı söz konusu olamaz”

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, “Gün birleşme günü. Gün dayanışma günü. Gün paylaşma günü. Gün birbirimizle kaynaşma günü. Omuz omuza, el ele, kol kola mücadele günü. Önümüzde bir yerel seçim var. Kaybettiğimiz 8 ilçeyi almakla yetinmeyip partimizin oylarını daha da ileri taşıyacak bir çalışma içerisinde olmamız gerekiyor. CHP’nin iktidarda olmadığı neresi varsa orayı alacağız. Bu kongrede ‘tek bir aday üzerinde uzlaşıyoruz’ diye ortaya çıkmak doğru değildi. Delegelerin iradesine ipotek koymak doğru değil. Doğru olan, kim aday olmak istiyorsa aslan gibi gider delegasyona kendini anlatır. Geldiğimiz nokta; iki pırıl pırıl arkadaşımız aday olarak ortaya çıktılar. Esas olan, sandıktan çıkacak sonuçtur. Esas olan, sizin iradeniz. Esas olan örgüt iradesidir. Ama kimsenin 2019 yılında yapılacak ne yerel seçimlerde, ne genel seçimlerde, ne de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürece yönelik bireysel istikbal çabalarıyla örgüt ve delege iradesi üzerine ipotek koyma hakkı da söz konusu olamaz” diye konuştu.

“Herkes dışarıda pazarlık peşinde”

CHP Buca İlçe Delegesi Oktay Gökdemir şunları söyledi: “Herkes dışarıda pazarlık peşinde. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da il örgütünü kilitliyor. Genel Başkanımız basına demeç veriyor; ‘İlçe ve il kongrelerine belediye başkanlarının müdahil olmamasını öneriyorum, delegelere karışmayın, işinize bakın. Örgüt kendi içinde en doğru kararı verecektir’ diyor. Bizim derdimiz bu. Dün akşam 21.30’da Deniz Yücel il kongre delegesi, kurultay delegesi ve yönetim kurulu listesi İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapıldı. Benim şahitlerim var. Benim ilçe başkanım şahittir. Çok önemli bir seçime gidiyoruz. Yazıktır.”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısından "kavga" açıklaması 

CHP İzmir İl Kongresinde yaşanan kavga üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, "Bu şahıs sadece ajan provokatif kimliği ile kongremizi sabote etmek adına görevlendirilmiş şahıs olarak anlamsız bir şekilde anlamsız bir pankart açarak kongremizi sabote girişiminde bulundu" dedi. 

Deniz Yücel ve Utku Gümrükçü'nün aday olduğu CHP İzmir İl Kongresinde kavga çıktı. Aday Utku Gümrükçü konuşma yaptığı sırada bir kişi "Utku Gümrükçü Kerbela şehitlerinden hemen şimdi özür dile" yazan bir pankart tutunca iki grup arasında kavga çıktı. Olayın arından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, "İzmir il kongremiz çok olumlu havada sürerken adaylarımızdan birisinin konuşma anında bir provokatif eylemle karşı karşıya kaldık. Bu şahıs sadece ajan provokatif kimliği ile kongremizi sabote etmek adına görevlendirilmiş şahıs olarak anlamsız bir şekilde anlamsız bir pankart açarak kongremizi sabote girişiminde bulundu. İzmir’de iki adayımız demokratik süreç içerisindeyken böyle provokasyona meydan verilmesi, provokatif girişimde bulunulması CHP’ nin üzerinde oynanan oyunlardan biri olduğunu görüyoruz. 30 ilde kongrelerimizi gerçekleştirirken İzmir talihsiz bir olayla karşılaştı. Şahıs parti üyesi değildir. Tutarsız davranışları nedeniyle 2 yıl önce partiden ihraç edilmiştir. Parti olarak şahıs hakkında gerekli girişimlerde bulunacağız. Maalesef vatandaşlara açık olan kongrede provokatif bir girişimde bulundu. Bu girişimler bizim çalışmalarımızı engelleyemeyecek. Siyasi çalışmaların üzerine set vuramayacaktır. Kongre devam ediyor. Birazdan da oy verme işlemi başlayacaktır. Üzüntü verici bir olaydır. Sağduyulu partililer kısa sürede olayın büyümesini engellemiştir" diye konuştu.

 

'BU İKTİDAR TÜRKİYE'Yİ GERİCİ ANLAYIŞLA YÖNETİYOR'

CHP'li Bingöl, 3- 4 Şubat günlerinde kurultay yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Son derece anlamlı bir görevin eşiğindeyiz. Özgürlükleri yok sayan, demokrasiyi rafa kaldıran anlayışı yerle bir etmek adına, demokrasiyi Türkiye'de yeniden tüm kurullarıyla işletmek adına büyük kurultay gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin buna çok ama çok ihtiyacı var. 16 yıllık AKP iktidarında Türkiye sorunlar yumağı haline geldi. Toplumun çok derin sorunları var. İktidar maalesef bu sorunları çözmek adına adım atmıyor. Bu iktidar Türkiye'yi gerici bir anlayışla yönetiyor. Bu iktidar emekçiyi, çiftçiyi, yoksul kesimi yok sayan bir siyaset sürdürüyor. Daha geçen gün bir açıklama yapıldı. Adeta fetva erildi. '9 yaşındaki kız çocukları evlenebilir' denildi. Türkiye'de 18 yaşından küçük gençler bazı mekanlara reşit olmadığı için gidemiyor, marketlerden sigara ya da içki satışı alamıyorlar. Türkiye'de 18 yaşını doldurmayanlar ehliyet dahi alamıyor ama bu gerici anlayış fütursuzca '9 yaşındaki kız çocukları evlenebilir' diyor. Neyse ki toplumsal muhalefet uç vermeye başladı. Üzerine ölü toprağı serpilen muhalefet genel başkanımızın yürüyüşüyle hak, hukuk, adalet söylemiyle kitleleri ayağa kaldırmaya başladı. Türkiye'de sorunların ardı arkası kesilmiyor. Türkiye dünyada saygınlığı olan, itibarı çok yüksek bir ülkeyken bugün maalesef günü birlik dış politikalarla itibarsızlaşan yok sayılan bir ülke konumuna getirildi. Her ülkenin çok önemli politikaları vardır. Dış politika, eğitim bunlardan biridir. Ama gelin görün ki bu siyaset anlayışı hepsini yok etmiştir. Türkiye'de işlerin tıkırında gittiğini söyleyenler sokağa çıkacaklar sokağa."

 

'TARAFSIZ CUMHURBAŞKANI SEÇTİRMEK DURUMUNDAYIZ'

CHP'li belediyelere 2009 yılında darbeciler tarafından operasyon düzenlendiğini söyleyen Bingöl, şöyle konuştu: 

"Haksız yere, hiçbir suç yokken yüzlerce yıl ceza istediler. O hakimler, şimdi FETÖ'den içerideler. O gün 2009'da yaptıklarını şimdi AKP, bizim belediyelerimize yapıyor. Senaryo aynı, taktik aynı. Bu ahlaksızca operasyonların hepsi boşa çıkacak. Gün gelecek bu kumpasların da alçakça olduğunu göreceğiz. Biz çok önemli bir sürece girmiş bulunmaktayız. Önümüzde 3 tane çok önemli seçim var. Önceki seçimlerde iktidar olmak gibi bir sorumluluğumuz var. Çünkü bizim belediyelerimiz hizmet üretiyorlar. AKP belediyeleri de yandaşlarına ne kadar rant elde ettiririz diyor.  Güçlü bir parlamenter düzeni getirmemiz için tarafsız bir cumhurbaşkanını seçtirmek durumundayız. Partimizde uzlaşmayı, birlikte hareket etme anlayışını mutlaka harekete geçirmek durumundayız. Geçmişte fikir ayrılıklarımız olabilir. Bundan sonra kol kola girerek birlik ruhunu hayata geçirmek zorundayız. İzmir buna ev sahipliği yapsın. Bu il kongresinde kim kazanırsa kazansın, kazanan İzmir olacak. Tatlı bir rekabet içinde demokratik bir süreci işleteceğiz. Klasik bir tabirdir ama bu kongrenin kazananı partimiz olacak. Bu kongrenin kaybedeni yok. Bu kongrenin kaybedeni AKP olacak."

 

'SİYASETTE TORPİL OLMAZ'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ön seçim istediğini belirterek, "Siyasette torpil olmaz. Gelin bütün belediye başkanlarımızı başta büyükşehir olmak üzere örgütün üyeleri, ilçe başkanları, milletvekilleriyle birlikte seçelim. İzmir'de yüzde 80 alan bir CHP'yi yaratalım" dedi. Kongreye misafir olarak gelen DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki göstererek "AKP'li bazı belediye başkanlarını istifa ettirdiler. Eğer biz bundan sonra belediye başkanlarımızı, il başkanlarımızı, genel başkanımızı korumak istiyorsak ayağa kalkmalıyız. Türkiye gerçekten bir felaketin eşiğinde. Biz kimin için ayağa kalkmalıyız? Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Savaşı şehitlerinin kemiklerini sızlatmamak için ayağa kalkmalıyız. 2019 yılında yapılması muhtemel seçimler için siyasal iktidara karşı toplumsal muhalefetin içinde yan yana olmaktan başka çaremiz yok. Eğer bu topraklarda eşitlik, özgürlük, adalet istiyorsak omuz omuza birlikte olmalıyız" diye konuştu.

 

'BİRBİRİMİZLE UĞRAŞMAYACAĞIZ'

Kongrede konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger ise "Türkiye'de 'tek adam'a karşı her şeyi yapacağız. CHP'de de 'tek adam' olmayacak. İzmir'de de 'tek adam' olmayacak. Yeni dönemde yeni üyelik sistemi ve pek çok konuda çalışmalarımız olacak. Belediye başkanlarımızla ilgili yerel yönetimler performans değerleme sistemine geçeceğiz. Birbirimizle uğraşmayacağız" dedi. 

CHP Milletvekili Tacettin Bayır da iktidar olmak için kol kola girmeye ihtiyaç olduğunu savundu. Kongrelerde kavga etmeyeceklerini vurgulayan Bayır, şunları söyledi:

"İki pırıl pırıl aday arkadaşımız var. İkisinin de babasıyla siyaset yaptım; ama bizim 34 yıldır yaptığımız siyasette görev ayrışması var. Milletvekili milletvekilliği, belediye başkanlığı yapacak örgüt de başkanını seçecek. Bizim geleneklerimizde örgütün il delegesinin iradesine ipotek koymak diye bir şey yoktur, olmayacak. Bu iki tane pırıl pırıl öz evladımızdan niye milletvekili taraf olmak zorunda kaldım; çünkü bu konuda taraf olmaması gerekenler yani milletvekilleri yani belediye başkanları örgütün işine karıştığı için. Örgüt üzerinde ayak oyunu oynamaya kimsenin hakkı yok. İki gün önce burada bir genel merkez yöneticisi değil, genel başkan danışmanı sıfatıyla buralarda il delegelerini tek tek sorguya çekmeye kalktı. 'Şu adaya oy vereceksiniz' dedi. CHP tarihinde böyle bir şey yok. Ankara'ya döndüğümüzde İzmir milletvekili olarak ona hesap sormamız gerekiyor. Hiç kimse bu kongrede Kemal Kılıçdaroğlu'nu yarıştıramaz. Yarıştırmamalıdır. Bu bir ayrıştırma değil bütünleşme kongresidir. Benim bir daha milletvekili olup olmamamın bir anlamı yok. 2019'da AKP'yi alaşağı edemezseniz ne Tacettin Bayır'ın ne de Aziz Kocaoğlu'nun esamesi kalır."

BÖKE'DEN ALÇILI MESAJ

 CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, geçirdiği kaza sonucu ayak bileğini kırdığı için partisinin İzmir İl Kongresi'ne katılamadı.

CHP İzmir Milletvekili Böke, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yazdığı not ile sol ayağının alçılı fotoğrafını paylaştı. CHP'li Böke, mesajında, "Ayak bileğimi kırdığım için aranızda olamadım. Ama aklım ve yüreğim İzmir’de yol arkadaşlarımla birlikte. İzmir İl Kongremizin Türkiye'nin aydınlık yarınlarına bizi taşıyacak bir kongre olmasını dilerim. Egemenliği Saray'dan geri alışın öncü gücü olacak örgütümüze selam olsun" dedi.

 

KONGREDEN NOTLAR 

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kongreye gönderdiği mesaj, okunduktan sonra salondakiler tarafından ayakta alkışlandı. Polisin ve özel güvenlik görevlilerinin önlem aldığı salona girenler, tek tek arandı.

Çarşaf liste olacak kongrede ayrıca 654 delegenin 80 kabinde kullanacağı oyların, 8 sandıkta toplanacağı belirtildi. Seçimlerde 30 kişilik il yönetim kurulu, 52 kurultay delegesi ve 9 kişilik il disiplin kurulu belirlenecek. Seçim, çarşaf liste yöntemiyle gerçekleşirken, konuşma süreleri de 5 dakikayla sınırlandırıldı. Seçimde sonucun saat 07.00'de alınması bekleniyor. 

CHP İzmir İl Örgütü 36. Olağan Kongresinde CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup eski Sözcüsü Deniz Yücel’in yarıştığı seçimde çarşaf listeler belli oldu. 

 

Çarşaf listeler belli oldu 

52 kişinin seçileceği kurultay delegeliği görevine 145, 30 kişiden olacak il yönetim kurulu görevine 96 ve 9 kişinin yer alacağı il disiplin kurulu listesine ise 39 kişi başvurdu. Gümrükçü ve Yücel’in anahtar listeleri ise henüz belli değil.

 

Kurultay delegeliğine talip olanlar:

Polat Manduz, Mustafa Mazlumoğlu, Rıfat Nalbantoğlu, Cevdet Okulmuş, Ekrem Oran, Mehmet Öncel, Gökçe Özbadur, Hasan Özcan, Zülfiye Özceylan, Kazım Özdemir, Kasım Özkan, Devrim Özkaya, İbrahim Özmen, Birsel Öztürk, Meşe Özüpek, Ahmet Pala, Tanju Pamuk, Gülay Pekcan, Ali Pırpır, Dursun Ali Polat, İlknur Poyraz, Ahmet Sarışın, Bedri Serter, Doğan Sever, Elif Sönmez, Mehmet Süne, İsmail Hakkı Şener, Hakan Şenoyar, Hürol Taklak, Hatice Tatlı, Umut Tekin, Yeşim Tekoğlu, İrfan Tepeli, Melih Tıraş, Aytül Tokgözlü, Edibe Tokmak Yılmaz, Mustafa Totan, Gürol Türkmentepe, Ali Hıdır Uludağ, İsmail Uygur, Sedat Uzunbay, Ahmet Bahri Yalaz, Perihan Yardımcı, İsmail Yetişkin, Uğur Yıldırım, Kadir Yıldız, Kemal Yıldız, Necati Yıldız, Faysal Yıldız, İsmail Yıldız, Ali İhsan Yıldız, Sergül Yıldız, Zeki Yılmaz, İsmail Yılmaz, Ali Yılmaz, Ferudun Yılmazlar, Kudret Yiğit, Deniz Yücel, Alaattin Yüksel, Okan Akdeniz, Hamdullah Akgül, Aysun Akıncı, Gökhan Aktepe, Fahri Alpaslan, Cemalettin Alper, Şamil Sinan An, Ufuk Anık, Murat Aslan, Mehmet Ayçil, Abdullah Aydemir, Hüseyin Behzat Aydilek, Deniz Aydoğan, Banu Ayhan, Gürbüz Bal, Barış Ballıkaya, Ali Bartu, Mehmet Şakir Başak, Vedat Başateş, Cansu Baykara, Şengül Baysak, Leyla Besleyici, Günal Biçer, Hayri Bildik, Züleyha Bingöl, Mehmet Birlik, Mesut Bozkurt, Aziz Buğa, Ester Bulut, Emre Can, Mehmet Ecevit Canbaz, Cengiz Cangüder, Zübeyda Canpolat, Gamze Coşkuner, Eşref Çakır, Merve Çalışkan, Kazım Çam, Ertürk Çapın, Tolga Çobanoğlu, Hüseyin Çorlu, Bülent Çumçum, Nefise Dalaman, Hilmi Değirmenci, Nahide Demir, Mehmet Doğan, Nazan Dönmez, Cevat Durak, Özcan Durmaz, Enver Dündar, Ayşe Ekşioğlu, Fatoş Elgün, Ali Engin, Mehmet Eriş, Aygül Eryılmaz, Lokman Fazla, Şahin Fırat, Oktay Gökdemir, Utku Gümrükçü, Güler Güngör, Azimet Gürbüz, Ayşe Gürocak, Buğra Gürsel, Bahar Gürsul, Asuman Ali Güven, Damla Güven, Sibel Hür, Seniye Nazik Işık, Serkan Kalmaz, Saffet Kanmazalp, Hasan Karabağ, Yasemin Karaca, Ahmet Karadağ, Figen Karakurt, Kemal Karataş, Okan Karlıdağ, Nevzat Kavalar, Ezgi Kılıç, Sinan Kilercioğlu, Ali Rıza Koçer, Ezgi Kolbaşı, Havva Konukseven, İsmet Korkmaz, Ulviye Kökçü, Muhsin Kurt, Salih Küçükbayrak ve Sıtkı Kürüm.

 

İl yönetim kuruluna talip olanlar:

Mert Can Malkaç, Yasemin Menokan Kılıç, Mehmet Emre Morsünbül, Kadriye Mutlu, Hasan Nebi, Mutlu Odabaş, Hıdır Oğuz, Cüneyt Oğuz, Hasan Ali Oray, Çetin Özdemir, Özge Özdemir Pirepol, Mürüvvet Bahar Özgören, Orhan Polat, Meşe Seçkin, Yaşar Sert, Musa Sever, Mehmet Tamer Soyulmaz, Necati Şahin, Medat Şenay, Hasibe Şenkul, Hande Deniz Şentürk, Nurcan Talan, Hacer Taş, Tuncay Taştan, Özkan Tice, Deniz Tolga İnci, Leman Tunus, Orhan Tuturmaz, Mehmet Türkbay, Fulya Türkelli, Mert Onur Uzer, Fikret Vatansever, Ali Yangır, Ömer Yener, Ali Ekber Yıldırım, Cem Yıldırım, Yılmaz Yıldız, Yaşar Yılmaz, Bünyamin Yolal, Alper Yücel, Duygu Ada, Şirin Akgül, Derya Aksu, Keziban Akyavaş, Adnan Alabay, Engin Altunbay, Ahmet Arslan, Aynur Ataş, Doğan Aydın, Volkan Bakallar, Ömer Bayram, Mesut Bozkurt, İrfan Can, Sedredil Coşkuner, Ali Yaşar Çalışkan, Tayfur Çetin, Hüseyin Çetin, Ercan Çınarlı, Serkan Çildan, Görkem Çolak, Birgül Değirmenci, Hüseyin Demir, Nazif Demirkaya, Muhammet Debren, Ufuk Dursun, Harun Düşenkalkan, Ali Emren, Halil Eraltuğ, Yaşar Erdoğdu, Meltem Ergün, Ferdi Erten, Mehmet Galoğlu, Dilek Gediz, Ömer Berk Gönençer, Mesut Gül, Ulaş Gül, Binali Gül, Erkan Güler, Nihat Gültekin, Mehmet Kayhan Günal, Volkan Gürboğa, Abdullah Güreşen, Hikmet Güriş, Mustafa Gürkan, Hamim Şah Han, Ozan Ali İlgazi, Tekin Kansoy, Ayten Karadağ, Orhan Karaoğlu, Özlem Kart, Nevri Keyik, Ali Rıfat Koç, Çetin Köker, Sevim Köz, Azmi Kumova ve Mehmet Kurnaz.

 

İl disiplin kuruluna talip olanlar:

Erdal Mansuroğulları, Mehmet Ali Oruncak, Şerif Özdemir, Abdülkadir Özdemir, Hakkı Pamukçu, Kanber Pehlivan, Mümtaz Rodos, Cengiz Serttaş, Mustafa Sever, İlkay Şendorman, Erol Topcu, Ahmet Yıldız, Emre Yılmaz, Yusuf Yılmaz, Hüseyin İlhan Akaltun, Hüseyin Akbaş, Serkan Arda, Mahmut Esat Aslan, Erdoğan Atılmış, Nahime Bakışlı, Gökhan Balcı, Celal Balıkçı, Deniz Bektaş, Hacer Bilgüli, Galip Dinçer Cengiz, Hüseyin Çetin, Yavuz Çiçeker, Şah İsmail Demir, Dursun Yaşar Demirci, İsmail Demirtaş, Hüseyin Ekin, Erol Ekinci, Ertan Güneş, İsmet Güven, Selahattin Güzel, Sadık Işık, Ali Karaca, Nihat Koç ve Ferhat Kurt. (Taylan YILDIRIM- Mehmet CANDAN/DHA-Ceren Atmaca - Halil Karahan/İHA) (Fotoğraflar: Ajanslar ve Sosyal Medya)