EGE MECLİSİ - Yılda üç kez ürün veren Türkiye’de tek, dünyada üç ovadan biri olan İzmir’in Küçükmenderes Ovası’nda üretici güz patatesi hasadı için havaların açılmasını bekliyor. 

 

Ekimleri Ağustos ayının ikinci haftasında başlayan güz patatesinde fiyatlar 45-50 kuruş civarında seyrederken, ürünün gece gündüz farkı yüzünden gelişemediği ifade ediliyor. Tohum fiyatların yüksek olması nedeniyle bahar döneminde yetiştirilen patatesleri tohumluk olarak kullanan üreticiler, şu an fiyatların maliyeti bile karşılamakta zorlandığını söylediler.

Üreticiler, Eylül ayı ortalarına kadar süren ekimlerden sonra hasadın Kasım ortalarından Ocak ayı başına kadar sürdüğünü belirterek, “Ürün toprakta kış sonuna kadar kalabilir. Fakat, zamanında hasat yapılamazsa tarlaya yeni ürün ekilemez. Bu yüzden ürünün Ocak başı itibarı ile sökülmesi gerekir” dediler. Ödemiş ovasında havanın iyi gittiği dönemleri hasat için değerlendiren üreticiler, fiyatların tatmin edici olmadığını söylediler.

 

Ancak 50 kuruş maliyet kurtarır 

Ödemiş’te 1 kilo patatesi yetiştirmenin maliyetin en az 50 kuruş olduğunu ifade eden üreticiler, önümüzdeki haftanın güneşli geçmesini beklediklerini belirterek, “Uygun fiyatı bulan üretici elindeki patatesi acilen satma çabasına girecektir. Fakat şu an ücretler maliyeti kurtarmaktan uzak” dediler. Hava şartlarının elvermemesi durumunda ürünün tarlada bekleyeceğini ifade eden üreticiler, “Ürünü tarladan kaldıramazsak, bahar dönemi ürünlerini ekmekte gecikiriz” şeklinde konuştular.

 

Elyaf altında korunuyor

Üretici Hakan Patır, “Bilindiği gibi üreticilerimiz, tarladaki patatesleri soğuk havadan korumak için tarlaları elyaf ile örtmüştü. Hava şartlarının izin verdiği dönemlerde, birçok tarlada güz patatesi hasadı devam ederken, bahar dönemi patateslerin ekimine de başlandı. Üreticiler, patatesleri soğuk havadan korumak için bu yıl da elyaf yöntemine başvurdu. Elyafları tarlalarına örten vatandaşlar, önlemlerini artırdı.” dedi. 

Adaptasyon sıkıntısı 

Son yıllarda iklim şartlarının değiştiğine dikkati çeken Ali İhsan Demir, şunları kaydetti: “Gece gündüz ısı farkı yüzünden patatesin gelişimi sağlıklı değil. Büyüme sıkıntısı yaşanıyor. Bu yüzden ürünü kaldıran üreticiler, yeterince gelişmemiş patatesleri tarlada bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu da hem rekolteyi düşürüyor hem de tarlada kalan ürün gelecek yıllar için zararlıdır. Şu an hem hava şartları, hem fiyat dengesizliği hem de gece-gündüz adaptasyon sorunları nedeniyle huzursuzuz.” 

Hayri Arabacı ise, "Patates üretimi Ödemiş’in olmazsa olmazıdır. Ödemiş’te birçok aile patates üretiminden geçimini sağlıyor. Bizim ovamızın toprakları o kadar verimli ki yılda iki kez bu topraklarda patates yetişiyor. Bugün ovada bir yandan güz patatesi hasadı devam ederken boşalan arazilerimiz yeniden patates ekiliyor. İnşallah hava şartlarıyla fiyatlar istediğimiz gider. Yoksa halimiz harap” dedi.

 

Tohum ve mazot desteği

Üreticinin patates üretimini devam ettirebilmesi için tohum ve mazot desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Hüseyin Türkoğlu, "Bugün sıfır dediğimiz yerli anaç tohumun kilo fiyatı 1 TL’nin üstünde. Mazotun litresi de 4 TL’nin üzerinde. İşçi yevmiyeleri, elektrik, su paraları, ilaç girdileri derken işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ekimi yapılan tarlalarımızda tohumların soğuk havadan etkilenmemesi adına elyafla koruma altına alıyoruz. Elyaf da başka bir maliyet." diye konuştu. (Onur Şahan/İHA)