EGE MECLİSİ - Program kapsamında İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi heyete İzmir’in ekonomik durumu ve yatırım ortamı ile ilgili bilgiler sundu. Sunumun ardından Ege Serbest Bölge ziyareti gerçekleştirilerek bölgede yer alan Alman menşeli firmaların mevcut durumları ele alındı.

 

Program kapsamında İzmir’de yatırımı olan Alman firmaları Digel, Nordex ve Krone’nin üretim tesisleri ziyaret edildi. Firma temsilcileri gazetecilere, İzmir’de olmaktan memnun olduklarını,  İzmir’in sunduğu lojistik üstünlükler, kalifiye işgücü ve maliyet avantajları ile uluslararası pazarda yerlerini güçlendirdiklerini ilettiler. Gelecekte de büyüme hedeflerinin olduğunu belirten firma yöneticileri,  istihdamın yaklaşık yüzde 95’inin Türk vatandaşı olduğunu belirterek genç ve dinamik nüfusun varlığının çok büyük bir potansiyeli beraberinde getirdiğini söyledi.

 

Yapılan görüşmeleri değerlendiren İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vekili Sena Gürsoy konu ile ilgili, İzmir’de yaklaşık 2.500 adet yabancı firma bulunduğunu ve bunların yüzde 25’inin Alman menşeli olduğunu söyleyerek, Almanya ile İzmir’in toplam dış ticaret hacminin 2 Milyar dolar seviyelerinde olduğuna dikkat çekti.  İzmir ve Almanya arasındaki bu sıkı ekonomik ve sosyal ilişkinin gün geçtikçe güçlendiğini ve burada yer alan Enercon, Krone, , PFW, Mahle, Rapunzel, Dr. Oetker,  Nordex, Allianz ve Hugo Boss gibi uluslararası ölçekteki büyük Alman firmalarının varlığının İzmir’in tanıtımı ve gelişimi konusunda büyük önem taşıdığını belirtti.