İstanbul Barosu eski Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocasakal İstanbul'da basın toplantısı düzenledi. Kocasakal CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıkladı, "Kendi adıma Ümit Kocasakal olarak şahsen değil ama milyonlarca CHP sevdalısı adına, partisini özleyenler adına onlara vekaleten CHP Genel Başkanlığına adayım" dedi. 

CHP’nin 3-4 Şubat günü yapılacak 36. olağan kurultayında genel başkanlık için İstanbul Barosu eski Başkanı Prof. Ümit Kocasakal'ın adı geçiyordu. Kocasakal'ın Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına, Genel Başkan adayı olarak çıkacağı konuşuluyordu. CHP’deki genel başkanlık yarışına ilişkin tartışmalar bugün yanıt buluyor. Kocasakal Taksim’deki bir otelde basın toplantısı düzenliyor.

İşte Kocasakal'ın açıklaması..

Ne yazık ki Büyük Ortadoğu projesinin eşbaşkanlığına soyunan iktidar Cumhuriyetin taşıyıcı kolonlarını tahrip etmekle meşguldür. Graham Fuller'in projesi olan Yeni Türkiye uygulanmaktadır. Ben her şeyini Cumhuriyete Atatürk'e borçlu bir insanım. Bu açıklamayı vatansever yurttaşlarımız adına yapıyorum. Bu bir vicdan haykırışıdır. Bu açıklamayı Mustafa Kemal'in bir askeri olarak yapıyorum. Anlaşılan o ki birileri Atatürk'ün askeri olmayı anlamıyor veya anlamak istemiyor. Bu onun izinde olmak anlamına gelmektedir. Ulusunun çıkarlarını küresel çıkarların üstünde tutmaktır. Emperyalizmin tetikçiliğini reddetmektir. Bu askerlik üniformasız gönüllü bir askerliktir ve ömür boyudur. Atatürk'ün askeri olmak onurdur. Türkiye Cumhuriyetten Atatürk'ten onun gösterdiği yoldan ve ilkelerden kurucu değerlerden uzaklaştırıldığı için bu sıkıntılara düşmüştür. Bu iktidar döneminde ivme kazanmıştır.

"PARTİMİZ BU GÖREVİ YAPAMAYACAK HALE GELDİ"

Tek çıkış yolu Cumhuriyetin kurucu değerlerine Atatürk'e geri dönmektir. Bu tarihsel görevi üstlenmesi gereken parti ise Atatürk'ün kurucusu olduğu CHP'dir. Ancak ne yazık ki aşağıda açıklayacağım sebeplerde partimiz bu görevi yapamayacak hale getirilmiştir. CHP'de ahlaki bir soruna değinmek istiyorum. Partinin genleriyle uyuşmayan kişilerin söylem ve eylemleriyle partinin tüzel kişiliğine zarar vermektedir. Mustafa Kemal'in sözünden rahatsız olanlar üniter yapıyla sorunu olanlar HDP güzellemesi yapanlar Atatürk'ün partisinde siyaset yapamazlar. CHP'de Atatürk'ün resimleri indirilemez. Artık bu maskeli balo son bulsun. Herkes olduğu gibi görünsün. Atatürk'ü bir takım şeylerinize alet etmeyin. 

"CHP KİŞİSEL ŞOV YERİ DEĞİLDİR"

CHP kimsesizlerin partisidir ama kimsesiz ve sahipsiz de değildir. CHP birilerinin siyasi kariyer hesapları yapacağı istediği gibi at koşturacağı kişisel bir şov yeri de değildir. Başka bir meseleye geçmek istiyorum. Bu ahlaki sorunu çok önemsiyorum. CHP bir kooperatif değildir. Ne yazık ki Genel Başkanın da bu tür eylem ve söylemlere tepkisini görebilmiş değiliz. CHP'ye oy ve gönül vermiş milyonlarca seçmen bu gelişmelere tepkilidir. CHP öncelikle bir kimlik partisidir. 

"CHP ALMAYI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ FÜZELERDEN DAHA KUVVETLİ BİR KORUMA KALKANI"

CHP sol veya sağ gibi şekli ve dar kalıplara hapsedilemeyecek kapsayıcı bir şemsiyedir. CHP Çanakkale'dir Anafartalardır, Conk bayırıdır. CHP'nin menzili çağdaş uygarlıktır. Pusulası hukuk devletidir. Antiemperyalisttir, halkçıdır, kamucudur. Atatürk ve altı ok emperyalizme karşı bir savunma sistemidir. Almayı düşündüğümüz füzelerden daha kuvvetli bir koruma kalkanıdır. 

"CHP HALKLA İTTİFAK YAPMALIDIR"

CHP elbette tüm toplumu kucaklayacaktır ama bu kimliğinden ödün vererek olmaz. CHP devletin onun ülkesiyle bölünmez bütünlüğünün demokratik rejimin sigortasıdır. Partimiz hiç bir ayrım gözetmeksizin Cumhuriyete bağlı tüm yurttaşlara kapılarını sonuna kadar açmalı onların önünü tıkamamalıdır. CHP kendi kimliğini özünü muhafaza ederek halkla ittifak yapar. 

"İKTİDARLA HAMASETLE BAŞA ÇIKILMAZ"

Bu iktidara sadece karşıtlık üzerinden, hamasetle başa çıkma şansı yoktur. Çünkü mevcut iktidar tüm bunları en iyi yapan gerginlikten, karşıtlıklardan beslenen bir yapıdır. CHP söz düellosu ile sağa oy veren seçmenden de oy alamaz. CHP'nin duruşu kendi tabanından oy almasına da yetmemektedir. Öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi'nin halkı ezen politikalarına açıkça karşı çıkmalıdır. Esas olan ülkenin sorunlarına somut program ve önerilerle çözüm bulmaktır. Tüm bu nedenlerle bir küresel projenin ürünü olan AKP genel geçer sözlerle yıkılmaz aksine güçlenir.

"8 KEZ SEÇİM KAYBETMİŞ ZİHNİYET DEĞİŞMELİDİR"

36. Kurultay bir şahlanış kurultayı olmalı efsane geri dönmelidir. Bu kurultay halkımıza bir çağrı, bir ses bir nefes olmalıdır. Burada gereken kişisel bir değişim değil fikirsel bir değişimdir. Partinin halka geri dönmesidir. Türkiye'nin gerçek bir CHP zihniyetini ihtiyaç var. Hani diyor ya "Ce Ha Pe" zihniyeti diye birilerinin buna gerçek CHP zihniyetini göstermesi gerekir. CHP yüzde 20-25 bandına çakılıp kalacak bir parti değildir. Bunun için de denenmiş 8 kez seçim kaybetmiş, partinin oyunu arttıramamış, eylem ve söylemleriyle partinin algısına zarar veren mevcut zihniyetinin değişmesi gerekir. CHP kurucu değerlerine geri döndüğünde emperyalist kuşatmalara karşı sağlam bir direniş mevzisi olacaktır. 

"CHP GENEL BAŞKANLIĞINA ADAYIM"

Meselem kişisel değil ama CHP bir siyasi parti. CHP'nin iktidar olma zorunluluğu var. Defalarca denemiş ve başarılı olunamamış bunun da  bir siyasi değeri vardır. Hiç bir sıçrama yapılamamak nasıl izah olunacaktır. Türkiye'nin yeni bir deneme ve yanılmaya tahammülü yoktur. Daha henüz Ekmeleddin İhsanoğlu faciasının, referandumda oylara sahip çıkılamamasının faturası masada durmaktadır. Tüm bu nedenlerle ben kendi adıma Ümit Kocasakal olarak şahsen değil ama milyonlarca CHP sevdalısı adına, partisini özleyenler adına onlara vekaleten CHP Genel Başkanlığına adayım. Taleplerim kişisel değil fikridir. Cumhuriyet değerlerinin Atatürk'e dönmenin adaylığıdır. Belki böyle söylenmesi tuhafınıza gidebilir ama Ayten Alpman'ın söylediği gibi, değişemem ben böyleyim. Bundan sonrası delegelerimizin, örgütümüzün, tabanın alacağı tutuma göstereceği tavıra bağlı. Hayal kurmuyorum. Aday olabilmek için gereken delege sayısına ulaşıp ulaşamayacağımı bilmiyorum. Şahsi bir amaç peşinde olmadığım için bunun pazarlığında değilim. Benim yitireceğim şahsi hiç bir şeyim yok. Hiç bir şahsi kayıp vatanın kaybedilmesinden daha ağır olamaz. Ben başaramasam bile belki benden sonrakinin yolunu açmış buna bir nebze de olsa katkı sağlamış olurum. 

ADAY OLMAK İÇİN 10 DELEGEDEN BİRİSİNİN DESTEĞİNİ ALMAK ŞART

CHP tüzüğüne göre başkanlık yarışına girmek isteyenlerin, toplam delegenin yüzde 10’unun imzasıyla yani 120’den fazla delegenin desteğiyle başvurusu gerekiyor.(Hürriyet)