EGE MECLİSİ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) 10’uncu olağan genel kurulu, Bayraklı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapıldı. 200’e yakın üyenin katılımıyla düzenlenen kurulda, tek listeyle seçime gidildi ve iki dönemdir İZSİAD Başkanlığı görevini yürüten Hasan Küçükkurt, bir kez daha göreve layık görüldü. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir eski milletvekilleri ve İZSİAD üyeleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter ve İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz da genel kurulu takip etti. 

Açılış konuşmasında, geçen iki yılın kısa bir özetini yapan Hasan Küçükkurt, kent ve ülke ekonomisine ilişkin görüşlerini de paylaştı. Yıllardır bitmeyen terör belasının, içte ve dışta yaşanan sorunların Türkiye’nin belini büktüğünü belirten Küçükkurt, “Her alanda çok büyük potansiyelimiz var. Ancak pek çok dertle uğraştığımız için bu potansiyeli açığa çıkaramıyoruz. Bu sorunlar; millet ve devlet olarak enerjimizi fazlasıyla düşürüyor, huzurumuzu, güvenimizi, refahımızı tehdit ediyor” dedi. 

Teknoloji çağında olduğumuzu, Endüstri 4.0 ve yapay zeka devrimlerinin hızla geldiğini ifade eden Küçükkurt, Türkiye olarak bu yeni çağa ayak uydurmamız ve katma değerli üretim ekonomisine bir an önce geçmemiz gerektiğini söyledi, şöyle devam etti: 

Bu devrimi ıskalamayalım

“Anadolu coğrafyası olarak, son 250 yılda gerçekleşen üç sanayi devrimini de geriden takip ettik. Bugün artık Endüstri 4.0’ı ıskalamak gibi bir lüksümüz yok. Bu ortamda, istikrarlı, akıllı ve uzlaşmacı yönetim biçimine her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Özellikle ekonomi yönetiminde, ülkenin önünü açacak politikalar üretilmeli. Endüstri 4.0’a, yapay zekaya geçiş süreci maksimum şekilde desteklenmeli. Türkiye ‘alıcı’ konumundan çıkıp ‘satıcı’ konumuna geçmeli.”

 

OHAL süreci artık bitmeli

OHAL sürecine de değinen Küçükkurt, “Devletimize sızarak hain darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütü ile mücadele için uygulamaya konulan OHAL uygulamasından istenilen amacın gerçekleştiğini düşünüyorum. Olağanüstü halin bir an önce son bulması gerekiyor. Böylece yabancı yatırımcıların ülkemize gelmesi kolaylaşacak, ekonomimizin güçlenmesihızlanacaktır” dedi.

 

İzmir, dünya kenti olur

İzmir’e ilişkin görüşlerini de paylaşan Küçükkurt, “Dokuz bin yıllık köklü geçmişe sahip bu kent, Allah vergisi olanaklara sahip. Tarıma uygun, turizme uygun, sanayi ve ticaretin gelişimi için her koşul mevcut. Böylesine büyük potansiyeli hayata geçirecek yetişmiş insan gücü de var. Ortak akılla, uzlaşıyla hareket edilirse Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi İzmir çok kısa sürede dünya kenti olma özelliğini arttırarak devam ettirir” diye konuştu. 

Yeniden seçilmesinin ardından bir kez daha kürsüye gelen Küçükkurt, kendilerini bir kez daha göreve layık gören İZSİAD üyelerine teşekkür etti, çok çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. 

 

İşte yeni yönetim kurulu

İZSİAD’ın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: Hasan KÜÇÜKKURT (Başkan), Ahmet BAŞTUĞ, Ali Ekber DURMAZ, Ali KARA, Ali TALAK, Atilla SEZGİN, Başak ÇAYIR, Cengiz YAVAŞ, Hasan Ufuk ÖZIŞIK, Hayati ERTUĞRUL, Hüseyin CENGİZ, Kenan MAZICI, Metin SANCAK, Mukaddes ÇELİK, Semiha GÜNEŞ, Serpil OLTULU, Sevgi KARAHAN, Şenol ASLANOĞLU, Yaşar ZENGİN…

 

Kocaoğlu'ndan eleştiri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İZSİAD Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. İZSİAD üyelerini, “kendi tırnaklarıyla bir yerlere gelen insanlar” olarak tanımlayan Kocaoğlu, “Bu nedenle bendeki yerleri ve önemleri ayrıdır” dedi; genel kurulun hayırlı olmasını diledi. 

Sözlerine, ülke meselelerine ilişkin görüşleriyle devam eden Kocaoğlu, “Bu ülke, 90 yıl boyunca ‘Yurtta Sulh, Cihalda Sulh’ parolasıyla yönetildi. Yani denildi ki, ‘Bana bulaşma. Bana bulaşırsan cevabını alırsın.’ Çünkü bu coğrafyada oyun kurmaya kalkışmak, racon kesmek çok tehlikelidir. Ne zaman ki biz oyun kurmaya kalkıştık, o gün bugündür başımız dertten kurtulmuyor. Aktif dış politika ve ülke menfaatlerini korumak ayrı şey, oyun kurmaya kalkışmak ayrı şey. Biz oyun kurmaya kalkıştık ve bu millet ateşten gömlek giydi. Şimdi bunun sıkıntısını yaşıyoruz” dedi. 

 

Gelir adaletsizliği büyük

Ekonomide küresel bir belirsizlik olduğunu, hiç kimsenin, önünü göremediğini ifade eden Kocaoğlu, “Ekonomik kalkınma programımız yok. El yordamıyla gidiyoruz. Sürekli borçlanıyoruz. Borçlandıkça açmaza sürükleniyoruz. Gelir dağılımında çok ciddi adaletsizlik var. Bu, dünya genelinde de böyle ne yazık ki. Bu adaletsizlik nedeniyle dünya yönetilemez hale gelmiştir. Terör ve savaşlar artmıştır. Artık yeni bir yönetim zihniyetine ihtiyaç var. Bunu yapacak olanlar da genç beyinlerdir, yeni kuşaklardır” diye konuştu. 

Son olarak, dış politikada düzelmenin şart olduğunu kaydeden Kocaoğlu, “Bu olursa ekonomi de düzelir, iç huzur da sağlanır” dedi.