EGE MECLİSİ - İzmir Araştırmaları Derneği katkılarıyla Güzelyalı Kültür Merkezi Nazım Hikmet Sahnesi’nde gerçekleştirilen konser ile adeta kulakların pası silindi.

 

YILIN İLK KONSERİ MECAZ’DAN

Türkü dolu gecenin açılışında konuşan İzmir Araştırmaları Derneği Başkanı Yaşar Ürük, dernek olarak pek çok sanatsal ve kültürel etkinliklerle İzmirlilerle buluştuklarını ifade etti. Ürük, 2018 yılının ilk konserini grup Mecaz ile gerçekleştirdiklerini söyleyerek, nitelikli konserlerin, sergilerin ve panellerin devam edeceğini belirti. Ürük, Konak Belediyesi ile kültür ağırlıklı ‘Yalı Günleri’ adı altında yeni bir etkinlik başlatacaklarının da müjdesini verdi. Konserde Grup Mecaz’ın üyeleri; solist, bağlama sanatçısı Zeynel Demir’e, Kaval sanatçısı Mahmut Karagenç’e, Kabak Kemane sanatçısı Özgür Çelik’e Ritimde konuk sanatçı Alper Kekeç eşlik etti. İzmir ve ilçelerinden derlenen zeybek, oyun havası ve ağıtlardan oluşan türküleri seslendiren gruba zaman zaman salonu dolduran konuklar da eşlik etti.

 

TÜRKÜLERLE ADIM ADIM İZMİR

Grup Mecaz konsere enstrumantal bir türkü olan Yağcılar Zeybeği ile başladı. Bergama'nın Ferizler Köyü'nde geçmiş bir olayı anlatan ‘Ferizler Başı’, bir başka Bergama türküsü olan ‘Sandık Sandık Üstüne’, Ödemişli Çakırcalı Mehmet Efe için yakılan ağıt olan ‘Mezarımın Taşı Bozdağ'a Karşı’, ‘Ah Bir Ataş Ver Cigaramı Yakayım’, İzmir’in Kavakları gibi bilinen ve bilinmeyen anonim İzmir türkülerini seslendiren grup Mecaz, gecenin sonunda zihinlerde hoş bir sada bıraktı.    

Konser sonunda aynı zamanda her biri Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Üyesi olan Grup Mecaz üyelerine İzmir Araştırmaları Derneği Başkanı Yaşar Ürük gecenin anısına teşekkür plaketi yerine fidan hediye etti. Grup Mecaz’ın oldukça beğeni toplayan üç de türkü albümü bulunuyor.