EGE MECLİSİ - İzmir merkezli üç ilde düzenlenen operasyonda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesine düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili sosyal medya üzerinden bölücü terör örgütü PKK ve PYD propagandası ile sokak eylemlerine yönlendirici paylaşımlar yaptıkları belirtilen, aralarında HDP İzmir İl Başkanı Çerkez Aydemir'in de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı.

 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, İstihbarat ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bölücü terör örgütü PKK ve PYD'ye yönelik operasyon düzenledi. İzmir, ilçeleri Menemen, Torbalı, Bayındır ve Çeşme ile Denizli ve Manisa'da belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar yapıldı. Operasyon kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili sosyal medya üzerinden bölücü terör örgütü PKK ve PYD propagandası yapan ve halkı sokaklara yönlendirici açıklamalarda bulunduğu belirlenen 17 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP İzmir İl Başkanı Çerkez Aydemir'in de bulunduğu ifade edildi. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda av tüfeği, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi.

 

EYLEM YAPAMADAN YAKALANDILAR

Afrin'e düzenlenen harekatla ilgili toplu ulaşım araçlarında propaganda yaparak halkı rahatsız eden, bunları kayıt altına alarak kendi yayın organlarında paylaşan 6 şüpheli de ayrıca gözaltına alındı. Yapılan araştırmada, bu 6 şüphelinin Bornova Küçükpark'ta eylem hazırlığında oldukları belirlendi. Gözaltına alınan toplam 23 şüpheli, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

 

HDP'den gözaltılara tepki

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il örgütü, basın açıklamasıyla, İl Başkanı Çerkez Aydemir ile Parti Meclis üyesi Aydın Çetinkaya'nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

HDP İzmir İl Başkanı Semra Uzunok, yaptığı konuşmada, gazetecilerden barış isteyen akademisyenlere, HDP üyelerinden parti yöneticilerine kadar bir 'cadı avıyla' karşı karşıya olduklarını öne sürdü. Uzunok, "İzmir'de pazar günü en demokratik hakkımız olan barış çağrısı için bir kez daha halklarımızı bir basın açıklaması yapmak üzere meydana çağırdık.  Bu, ülkede artık barış istemenin bir suç haline geldiğinin açık göstergesidir. İzmir il örgütü olarak bu sabah başlayan ve İl Eş Başkanımız Çerkez Aydemir ile Parti Meclis üyemiz Aydın Çetinkaya'nın gözaltına alındığı operasyonlar ilçe yöneticilerimize yönelmiş durumda. Halkevleri'nden arkadaşlar yine bu operasyona dahil edilmiş. Biliyorsunuz, HDP 11 Şubat'ta tüm sindirme politikalarına karşı Ankara'da bir genel kongre yapacak. Bu kongreye yönelik de bir baskı olduğunun göstergesi bu. Basından takip ettiğimiz üzere, sosyal medya hesapları gerekçe gösterilerek bu operasyonlara devam ediliyor. Çünkü çok geniş bir kavram, suçun ispatlanmasının çok zor olduğu, geniş bir alan buradaki suç kavramı. Bunun böyle olmadığını bir kez daha gördük, çünkü İl Eşbaşkanımız Çerkez Aydemir'in sosyal medya hesapları bulunmamakta" dedi. (Davut CAN-Mehmet CANDAN/DHA)