EGE MECLİSİ - Evinin önünde uğradığı bombalı suikastle yaşamını yitiren Araştırmacı Gazeteci - Yazar Uğur Mumcu, 25. Ölüm yıl dönümünde, İzmir'de çeşitli çok sayıda etkinlikle anıldı. 

 

Çiğli'de büstü başında anıldı

Mumcu, Çiğli'de Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı. Uğur Mumcu Mahallesi’nde düzenlenen törene Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, CHP Çiğli İlçe Başkanı Selim Utku Gümrükçü, ilçe kadın ve gençlik kolları ile yöneticileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları katıldı. Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, gazeteciliğin hala riskli meslekler gurubu içinde yer aldığına dikkat çekerek, “Uğur Mumcu Bizim demokrasi şehidimiz. Ülkemiz basınının kaybettiği en büyük değerlerden biri Uğur Mumcu’dur. Cumhuriyet ve demokrasinin ilelebet yaşaması için böyle korkusuz yazarlara ihtiyacımız var. Demokrasi , özgürlük ve aydınlanma adına hayatlarını hiçe sayan kaybettiğimiz aydınlarımızı rahmet ve özlemle anıyoruz” dedi.  Konuşmaların ardından Uğur Mumcu büstü karanfillerle donatıldı.

 

“O GÜNLERDE NE DEMİŞSE BUGÜN HEPSİNDE HAKLI ÇIKTI”

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, gazeteci Uğur Mumcu'nun 25 yıl önce, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın ise 17 yıl önce bugün haince katledildiklerini ifade ederek, yazar ve siyasetçi İsmail Cem'in de 11 yıl önce bugün yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Mumcu öldürüldüğünde bütün Türkiye'nin ayağa kalktığını belirten Balbay, Mumcu'nun demokrasinin yerleşmesi ve insan haklarının herkese eksiksiz uygulanması için ödünsüz bir mücadele verdiğini ve bunun bedelini de canı ile ödediğini vurguladı. 

Balbay, "Uğur Mumcu bugün kalemini, bilgisayarını kullanıyor olsaydı, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu zorlu coğrafyada, emperyalizmin oyunlarını birbir açığa döker ve hem Türkiye'de, hem dünyada yankı bulan gerçekleri gözler önüne sererdi" diye konuştu. 

Bugün Türkiye'nin OHAL uygulamalarıyla ve Suriye'nin kuzeyinden gelen terör dalgalarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Balbay, "Bugün bakıyoruz ki Uğur Mumcu'nun yıllar önce dile getirdikleri ne yazık ki onu bir kez daha haklı çıkarıyor. Ne yazık ki Uğur Mumcu'nun yıllar önce söyledikleri bugün bir bir yaşanmakta" ifadesini kullandı.

 

UĞUR MUMCU VE GAFFAR OKKAN, İZMİR BAROSU’NDA ANILDI

İzmir Barosu, 24 Ocak 1993 tarihinde bombalı bir saldırıda katledilen Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu ve 24 Ocak 2001’de uğradığı silahlı saldırıda şehit olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ı anmak üzere bir program düzenledi.

İzmir Adliyesi’nde düzenlenen anma töreninde, İzmir Barosu Atatürk Araştırma Merkezi ve İzmir Barosu Şiir Grubu üyesi avukatlar Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ı, Uğur Mumcu’nun satırlarıyla andılar.

Etkinlik öncesi yapılan basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, ülkemizin nice aydın ve vatansever evladını hain pusularda kaybettiğini söyleyerek hem Uğur Mumcu hem de Gaffar Okkan’ın ortak amacının ülkemizin üzerinde oynanmak istenen büyük kumpası ortaya çıkartmak olduğunu ve hainliğin odak noktasını kendilerine hedef seçtiklerini dile getirdi.

 

"Mumcu, bundan 30 yıl önce gördü"

Aracınan yerleştirilen bomba sonucunda katledilen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 25. yıldönümünde Güzelbahçe’de anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Yelki’deki anma törenine CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Atilla Sertel, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, eski İzmir Belediye Başkanı Ceyhan Demir, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra günün anlamına ilişkin konuşmalar yapıldı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Faili meçhul cinayetler, yolsuzlukları, hırsızlıkları yazdı. Türkiye’de rejim değişikliğiyle ilgili kaygılarla ilgili yazdı, konferanslar verdi. Bu nedenle karanlık güçlerin nasırına bastı ve katledildi. Şimdi de rejim değişikliği peşinde koşanlar var. Uğur Mumcu bunları 30 yıl önce görüp yazdı” diye konuştu.

 

OKUL ARKADAŞI DEMİR, KONUŞTU

Uğur Mumcu ile aynı okulda okuyan Eski İzmir Belediye Başkanı Ceyhan Demir de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Uğur Mumcu ile aynı üniversitede okudum. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde birlikte okuduk. Bu okul 1925 yılında Atatürk tarafından cumhuriyeti savunacak laik hakim, savcı ve avukatlar yetiştirmek üzere kuruldu. Bizim hocalarımızın hepsi laikliğe, cumhuriyet değerlerine inanan insanlardı. Biz böyle ortamlarda yetiştik. Uğur Mumcuları yetiştiren sistem laik eğitim sistemiydi.Şimdi laik eğitimden uzaklaşılıyor, cumhuriyet değerlerinden uzaklaşılıyor. Yeniden laik değerlere sahip çıkılan günlere kavuşmayı diliyorum.”

 

DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDÜR

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce törende yaptığı konuşmada “25 yıl önce katledilen araştırmacı gazeteci- yazar Uğur Mumcu, yaşamı boyunca, kalemini satmadı. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti.Yurdun dört bir yanında konferanslar verdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerinin halka anlatılmasında büyük çaba gösterdi. Uğur Mumcu ve demokrasi şehitlerimizi unutmayacağız. Onların verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini yere düşürmeyeceğiz. Ülkemizde laik, tam bağımsız Türkiye mücadelesi veren onlarca aydınlarımız,  Ahmet Taner Taner Kışlalılar, Bahriye Üçoklar, Necip Hablemitoğlulları, Muammer Aksoylar, Abdi İpekçiler ve daha nicelerini unutmayacağız, unutturmayacağız.Mumcu'yu ve tüm demokrasi şehitlerimizi saygı ve özlemle anıyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra törene katılanlar ellerindeki karanfilleri Mumcu’nun büstünün önüne bıraktı.

 

Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça Uğur Mumcu’lar hep yaşayacak

25 yıl önce bugün, evinin önünde aracına yerleştirilen bombayla katledilen Gazeteci – Yazar Uğur Mumcu, Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte bir kez daha anıldı. Törende konuşan Başkan Selvitopu, “Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça Uğur Mumcu ve Mumcu’lar hep yaşayacak bundan hiç şüphemiz yok” dedi.

Üçyol Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen etkinliğe Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mahir Polat, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, CHP İzmir il ve ilçe yöneticileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mumcu, dürüstlük, aydınlık, iyilik ve devrimciliğin sembolüydü

Uğur Mumcu’nun dürüstlüğün, aydınlığın, iyiliğin ve devrimciliğin sembolü olduğunu belirten Başkan Muhittin Selvitopu, “Uğur Mumcu, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra ölüm günü unutulmayan insanlardan birisidir. Şimdi Türkiye’nin birçok yerinde aydın ve çağdaş insanlar, Uğur Mumcu anıtlarının önünde saygı duruşundalar ve onu anıyorlar. O’nu bu aydınlığı, dürüstlüğü ve devrimciliği için katlettiler. Hala da bu ülkenin aydınlık insanlarını katletmeye çalışıyorlar. Bizler yaşadıkça Uğur Mumcu ismine hep sahip çıkacağız. O’nun fikirlerine, düşüncelerine sahip çıkacağız ve gelecek kuşaklara aktaracağız. Bunu unutmamak ve unutturmamak zorundayız. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça da Mumcu ve Mumcu’lar hep yaşayacak, bundan hiç şüphemiz yok” diye konuştu.

 

Uğur Mumcu’nun kalemi direnç ve gurur heykelidir

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise Ocak ayının ülkemiz için, aydınlanma adına karanlık, acılarla dolu bir ay olduğunu ifade etti. Dikmen, “Ülkemizde 1909 yılından bu yana toplam 65 gazeteci, sıkılan kurşun ve bombalarla can verdiler. Bu 65 gazeteciye sıkılan her kurşun halkın özgürlüğüne sıkılmış bir kurşundur. 25 yıl önce aramızdan alınan Uğur Mumcu, yayınladığı eserler, yaptığı araştırmalar ve somut gerçeklerle bizleri uyarmaya çalıştı. O öngörüsüyle bugünleri de işaret etti. Gazetesindeki köşesinde yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti. Kalemi direnç ve gurur heykelidir. Bizler faili meçhul cinayetlerle yaşamdan kopartılan Uğur Mumcu ve basın şehitlerimizi unutmayacağız. Onların verdiği özgürlük, laiklik, bağımsızlık mücadelesini yere düşürmeyeceğiz. Aydınlanma yolundaki tüm emekleri için Uğur Mumcu'yu ve basın şehitlerimizi saygı ve özlemle anıyoruz” dedi.

Anma töreni, Uğur Mumcu heykeline karanfil bırakılmasıyla sona erdi. 

Törenin ardından Başkan Selvitopu, ADD Karabağlar Şubesi’nin düzenlediği anma törenine de katıldı.

 

Ödemiş'te anma töreni

Araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, bombalı suikaste kurban gidişinin 25. yıldönümünde İzmir'in Ödemiş ilçesinde anıldı.

CHP Ödemiş İlçe Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Uğur Mumcu'nun 25. ölüm yıldönümü nedeniyle Atatürk Heykeli önünde anma töreni düzenledi. CHP İlçe Başkanı Mehmet Birlik, ADD Ödemiş Şube Başkanı Gürçay Işık, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar anma programına katıldı. CHP ve ADD, Atatürk heykeline çelenk sundu. Gençler Uğur Mumcu'dan şiirler okuyup, kişiliğiyle ilgili konuşmalar yaptı.

ADD Şube Başkanı Işık, Mumcu'nun korkusuz bir yazar olarak kimseden çekinmeden ülke sorunlarını gündeme getirdiğini, bunun bedelini ise canıyla ödediğini belirterek, "Uğur Mumcu Atatürk ilkelerini savunan tam bir vatanseverdi. O'nu, ölümünün 25. yıldönümünde saygıyla anıyoruz. Her yıl anmaya devam edeceğiz" dedi.

CHP'li Kiremitçi ise, "Uğur Mumcu onurla, dimdik, ödünsüzce sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla aldığı tüm tehditlere rağmen yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, Atatürk gibi egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etti. Faili meçhul siyasi cinayetlerle yaşamdan kopartılmış aydınlarımızı unutmamak, unutturmamak için, hafızalardan silinmesine engel olmalıyız. Toplumsal belleğimizi diri tutmak için, gerçekler ortaya çıksın, kimler incinecekse incinsin. Hiç hak etmedikleri acı sonlarla aramızdan ayrılan demokrasi adına, barış adına, aydınlanma adına hayatlarını hiçe sayan kaybettiğimiz bu değerli insanlarımızı rahmet, minnet ve özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

 

Narlıdere katledilişinin 25.yılında Mumcu’yu andı

25 yıl önce aracına yerleştirilen bir bomba ile katledilen, Türk basınının özgür kalemi, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, Narlıdere Belediyesi’nin düzenlediği törenle heykeli başında anıldı. Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 25. Yılında Narlıdere Belediyesinin, Narlıdere Limanreis mahallesi Uğur Mumcu parkında, Uğur Mumcu’nun heykeli başında düzenlediği törenle anıldı. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP PM üyesi Mustafa Moroğlu, ADD Narlıdere Şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, CHP Narlıdere kadın ve gençlik kolları, Belediye Meclis üyeleri, Muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Bugün acı bir gün

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu anmak için Narlıdere’de düzenlenen törende bir konuşma gerçekleştiren CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, “ Bugün acı bir gün. Bu fırtınaya, bu soğuğa, kara kışa, tipiye rağmen Narlıdere’de olduğu gibi Türkiye’nin heryerinde Uğur Mumcu anılıyor. Hayat o kadar acımasız ve vefasız ki, insanları ölümünden 25 gün sonra insanları yaşayıp yaşamadığını unuttuğumuz dönemde aradan geçen 25 yıla rağmen Uğur Mumcu anılıyorsa Türkiye toplumunun hafızasında , belleğinde bir gazeteci, bir devrimci, bir aydın ve laik demokrat Cumhuriyetin savunucusu bir insan olarak yer etmiş demektir. Bu anmaların sonunun mutlulukla gelmesini istiyorum. Eğer Uğur Mumcu’nun yattığı yerde huzur içinde olmasını istiyorsak önümüzdeki ilk seçimde bu zam zulüm ve ızdırap veren, hayatta herkesi mutsuz eden, ötekileştiren, yoksulların düşmanı, rantçıların dostu iktidarı yerle bir etmemiz lazım. Türkiye bir çok haksızlığı yaşıyor ve yaşayacak. Şimdilerde de yaşıyoruz. Şehitler veriyoruz. Geçmiş dönemde izledikleri politikanın getirdiği çıkmaz zora ve dara sokmuştur. Ama Türkiye bu kötü günleri savuşturacak ve barış içerisinde yaşanır hale getirecektir. Bölünmez vatan bütünlüğü içerisinde , aynı bayrak altında , kimsenin dilini, dinini, rengini, ırkını ve mezhebini sorgulamaksızın barış içerisinde yaşayan bir türkiye yaratmak için ve Uğur Mumcuların ruhunu şad etmek için birlikte mücadele etmek istiyoruz. Bu mücadelede sizlerin önder olduğunuza ben şahsen inanıyorum” dedi.

 

Tüm devrim şehitlerimizi anıyoruz

Uğur Mumcu anma programında bir konuşma gerçekleştiren Narlıdere ADD Başkanı Yüksel Gezen konuşmasında “ Cumhriyet devrimine karşı başlatılan şehit olan öğretmen ast subay Mustafa Kubilay için Mustafa Kemal Atatür’ün orduya gönderdiği taziye mektubunda şu satırlar geçiyordu. ‘Büyük ordunun kahraman genç zabiti Mustafa Fehmi Kubilay bey, temiz kanı ile Cumhuriyetin hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır. Menemen olayının üzerinden 87 yıl geçti devrim karşıtları ulusal kurtuluş savaşında verdiğimizden daha çok şehit verdiler. Ancak Atatürk’ün dediği gibi verilen her Şehit, onun kurduğu Cumhuriyete ve değerlerine daha çok sarılmamıza neden olmuştur. 12 Eylül sonrasında kurulan Atatürkçü Düşünce derneği kurucusu Muhammer Aksoy cinayeti ile başlayan karanlık cinayetler dönemi Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Eşref Bitlis gibi perk çok aydınımız canlarını verirken aynı dönemde sivas katliamı, başbağlar katliamı gibi kitlesel öldürmeler yaşandı. Tüm devrim şehitlerimizi buradan bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Mücadeleleri rehberimiz olacak” dedi.

 

Uğur Mumcu’nun kararlılığı ve 1919 ruhuyla

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 25. Yılı anma töreninde yaptığı konuşmada ‘30 yıl öncesinde yazdığı yazılarla, anlattıklarıyla bugünleri işaret eden ve anlatan Uğur Mumcu’nun ne kadar haklı olduğunu bir kez daha görüyoruz’ dedi. Batur “ Maalesef toplumumuzun unutma, olayları geriye itme, hatırlanması gerekenler ile ilgili sıkıntılar yaşadığkımızı görüyoruz. 15 ile 17 gün içinde herşeyi unuttuğumuzu biliyoruz. Çünkü gündemi sürekli değiştiren algı operasyonlarını yöneten bir sistem var ülkemizde. Ama 25 yıl önce katledilen Uğur Mumcu hiç bir zaman unutulmadı ve bundan sonra da unutulmayacak. O, Cumhuriyet gazetesindeki ‘Gözlem’ köşesinden ülkenin nereye gittiğini, nereye ulaşacağını, hangi sıkıntıların yaşanacağını, ülkemizin hangi boyutlarda sıkıntılar yaşayacağını 1975’li, 1985’li yıllarda köşesinden en güzel şekilde ifade eden bir gazeteciydi. O bir devrimci ve ülkesini seven bir yurtseverdi. Uğur Mumcu’nun 27 Eylül 1992’de köşesinden bugünkü orta doğuyu anlatan yazısını hatırlatmak istiyorum. Mumcu‘ Ortadoğu Emparyalizmin kol gezdiği, terör ve çeşitli istihbarat örgütlerinin karanlık kirli oyunlar oynadığı dipsiz bir kuyudur. Bu karanlık ve dipsiz kuyuda cinayetler birbirini izler. Halk deyişiyle ortadoğu’da kimin eli kimin cebindedir bilinmez. Kim kimi neden öldürür bilinmez. Bu soruların yanıtlarını bulmak olanağı yoktur. Olaylar yıllar sonra aydınlanır oda bir kısmı’. Demiş. İşte 27 Eylül 1992 yılında anlattığı ve bugün ortadoğuda yaşananlar. Bugün biz Hak, Hukuk, Adalet diyoruz. Özlellikle bu dönem içinde hepimizin istediği uğrunda yürüyüşler ve mitingler düzenlenen kavramlar. Uğur Mumcu’nun en önemli saptamalarından biride ‘Halkın haber alma, doğru haber alma ihtiyacını değil hakkını savunmak ve ete kemiğe büründürmektir bizim görevimiz’ demiş bir konuşmasında. Halkı ile iç içe, halkın sıkıntılarını tespit ederek ülkenin geleceğinin tam bir yurtseverlik anlayışı içinde savunmak. İşte Uğur Mumcu buydu. Bizim bu süreç içerisinde en önemli görevimiz Uğur Mumcu’yu ve onun fikirlerini yaşatmak, gelecek nesillere iletmek bizim olmalı diye düşünüyorum. Bu mücadele anlayışımız, dayanışma ruhumuz 2019 yılında da çoğalarak, büyüyerek, birbirimizi severek, sayarak devam etmelidir. 1919 ruhunu 2019’a taşımamız gerekiyor. Bugün ayrıca karanlık güçler tarafından katledilen Diyarbakır Gaffar Okkan’ı ve Sosyal demokrasiye çok büyük emeği geçen, sosyal demokratik harekete yıllarını vermiş Dış İşleri eski bakanımız İsmail Cem’i rahmetle anıyorum. Sınır boylarında istenemeyen bir savaşın içinde mücadele eden üç mehmetçiğimize kaybettik. Afrinde kaybettiğimiz Şehit mehmetçiklerimizi rahmetle bir kez daha anıyorum. Uğur Mumcuların fikirleri, onların bize gösterdiği doğrultuda mücadeleye devam etmek kararlılığında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyorum” dedi.

 

İşte O zaman Uğur Mumcu’yu unutmamış oluruz

CHP PM üyesi Mustafa Moroğlu Uğur Mumcu anma töreninde yaptığı konuşmada Uğur Mumcu’yu cesaret ve dayanışma içerisinde anmaya devam edeceklerini hatırlattı. Moroğlu “Bugün burada soğuk bir gün diye düşünmeyiz. Uğur Mumcunun ‘Vurulduk Ey Halkım’ sözleri hepimizin kulaklarında mücadele gücümüz olduğu müddetçe devam etsin. Kısaca anlatmak istediğim ve hepimizin bağlı kalması istediğim bir davranışı anlatmak istiyorum. Devrim şehitlerimizin adlarını anmaktan öte, karanlık güçler tarafından katledilen aydınların adını anmaktan öte ülkenin dört bir yanında olduğu gibi hep hafızalarımızı tazeleme hemde sorumlukluklarımızı tazeleme ve hayata geçirme kararı aldığımız birgün olmalıdır. 1938 yılında bir diktatör tüm dünyayı bir dünya savaşına sürüklerken hepimizi uyaran bir sözü hatırlatarak konuşmama son vermek istiyorum. ‘Ahlaksızlıkların kötülükleri erdemlilerin zayıflıklarıyla çoğalıyor. Aynı şekilde ülkemizde de Ahlaksızların kötülükleri erdemli olanların zayıflıkları ile çoğalıyor. Kötülüklere karşı en erdemli duruşu gösterenlerden biride Uğur Mumcu’ydu. Eğer biz Uğur Mumcu’nun anma günlerinde üşümekten veya diğer mücadele önderlerimizin anma günlerinde sıcaktan yanmaktan şikayet etmeden ve zayıflıklarımızında arınmayı görev olarak koymayı başarabilirsek, bugünlerin bir anlamı olur. Aklımızı cesaretemizle ve cesaretimizi dayanışmamızla birleştirirsek başarılı oluruz ve Uğur Mumcu’yu unutmamış oluruz” dedi.

Narlıdere Limanreis mahallesinde Narlıdere Belediyesi tarafından sert hava koşulları altında hazırlanan Uğur Mumcu anma programı, konuşmaların ardından Uğur Mumcu heykeline karanfil sunumu gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.

 

Foça, Uğur Mumcu’yu andı 

Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yılında Foça’da özlemle anıldı.

Suikast sonucu 24 Ocak 1993 yılında aramızdan ayrılan gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yılında Foça’da anıldı. Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi işbirliği ile düzenlenen anma programı; Demokrasi Meydanından Uğur Mumcu Parkına dek süren saygı yürüyüşüyle başladı.

Uğur Mumcu Parkındaki saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, anma programına katılanlar ellerindeki karanfilleri Uğur Mumcu anıtına bıraktı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 25. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Korkusuz, dürüst kalem, demokrasinin ve özgür Türkiye’nin sevdalısı, cesur yüreği Uğur Mumcu’yu, haince katledilişinin 25. yıl dönümünde, minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, 26 Ocak Cuma günü “Uğur Mumcu ve Aydın Kıyımı” isimli anma programı gerçekleştirilecek. Uğur Mumcu ve suikaste kurban gidenlerin anılacağı şiirli müzik dinletisi, Saat 20.00’de Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde başlayacak. Yılmaz Mızrak’ın tasarlayıp yönettiği programı, ADD Foça Şiir Korosu sunacak. Etkinliğe Yeni Foça’dan katılmak isteyenler için, saat 19.00’da Karadut Kafe önünden araç kaldırılacak.