EGE MECLİSİ - Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları kapsamında, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık, 26 Ocak Dünyü Gümrük gününün her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlandığını, 2018 yılı içinse ‘Ekonomik kalkınma için güvenli bir iş ortamı'nın belirlendiğini belirterek, "Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin aynı zamanda dünyanın en fazla ticaret yapan ülkeleri olması bir tesadüf değildir. G20 ülkeleri, halihazırda dünya toplam gayri safi hasılasının yüzde 85’ini oluşturuyor. Yine bu ülkeler, dünya toplam ticaret hacminin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bugünkü sistemde hangi kalkınma stratejisi belirlenirse belirlensin, uluslararası ticaretin katkıları olmadan kalkınmak mümkün değildir" dedi.

 

"KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEYİ DE ORTAYA KOYMALIYIZ"

Ülkelerin dünya ticaretine entegre olmak için kesintisiz bir mal akışını sağlamaları gerektiğini belirten Kınık, "Bunun için en önemli koşul, kolay ve güvenli bir ticaret ortamının sağlanmasıdır. En önemli husus, hız ve maliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızı gerçekleştirirken, aynı zamanda kaçakçılıkla mücadeleyi de ortaya koymalıyız" diye konuştu.

 

Kınık, tüm bu konular çerçevesinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kağıt ortamındaki işlemlerin elektronik ortama alınması, konteyner ve liman takip sistemi, serbest bölge giriş-çıkış programı, e-fatura, varış öncesi beyan, emniyet güvenlik kontrolleri, ortak transit sistemi gibi uygulamalarla gümrük işlem sürelerini azaltmak için çalışmalar yaptığını söyledi. (Davut CAN/DHA)