EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, gidiş-geliş 26 kilometre uzunluğundaki Konak Tramvay hattında ray döşeme çalışmalarını tamamladı. Şubat ortasında deneme seferlerine başlayacak araçlarla günlük ortalama 95 bin yolcu taşınacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin modern, çevreci, konforlu ve güvenli bir toplu ulaşım için başlattığı raylı sistem yatırımında çok önemli bir aşama tamamlandı. Karşıyaka Tramvayı'nın geçtiğimiz yıl hizmete girmesinin ardından, Konak Tramvayı'nda da sona gelindi. Fahrettin Altay ile Halkapınar arasında çift hat olarak inşa edilen toplam 25,6 km uzunluğundaki ray döşeme çalışması bitti. Mithatpaşa karayolu alt geçit çalışmaları nedeniyle bekletilen 50 metrelik son raylar da tamamlanarak F.Altay-Halkapınar hattı buluştu.   
 
Bugüne kadar neler yapıldı?
- Konak ve Karşıyaka tramvaylar için güzergah boyunca çift hat olmak üzere, toplam 42.2 km. ray döşendi. Depo sahalarında ise ayrıca 3.8 km.lik tramvay hattı oluşturuldu.
- Bir tanesi Karşıyaka-Mavişehir bölgesinde, diğeri Konak-Halkapınar bölgesindeki depo sahalarında olmak üzere 2 adet Atölye-Yönetim Binası, 2 adet Destek Binası ve 2 adet Araç Yıkama Tesisi inşa edildi.
- Bostanlı Deresi üzerinde bir adet çelik tramvay köprüsü yapılırken, aynı dere üzerindeki betonarme köprü ve Meles Deresi üzerindeki prefabrik köprü de yenilendi.
- 17 araç ve 14 durağın hizmet verdiği Karşıyaka Hattı’nda 2’si depo sahasında olmak üzere 6 adet, 21 araç ve 18 durağın hizmet vereceği Konak Hattı’nda ise 2’si depo sahasında olmak üzere 8 adet trafo binası yapıldı.
- Enerji temin ve haberleşme amaçlı olarak kullanılmak üzere yaklaşık 500 km kablo çekildi.  - Güzergah boyunca yaklaşık 70 bin m² yeni çim alan yaratıldı.
- Proje sırasında 300 kişi fiilen görev yaptı.
 
Deneme seferi için geri sayım
Ray imalatlarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da hattaki elektrifikasyon, sinyalizasyon, yol, yeşil alan düzenleme ve trafik güvenliği ile ilgili çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. 18 duraktan oluşan Konak Tramvayı'nda deneme seferleri Şubat ayı ortasında başlayacak. 6 trafo binası, 40 adet makas, Halkapınar’da atölye ve yönetim binası ile depolama tesisinin de yer aldığı Konak Tramvayı, test sürüşlerinin ardından İzmirlilerin hizmetine girecek.
 
Vagonlar hazır
İç ve dış tasarımında mavi ve turkuaz tonlarıyla deniz kenti vurgusu yapılırken, aynı zamanda İzmir’in güneşli havası ile canlı ve neşeli yapısının da öne çıkarıldığı İzmir’in tramvay araçları, 32 metre uzunluğunda ve 285 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre, Konak hattında günlük ortalama 95 bin yolcu taşınacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak Tramvayı'nda hizmet verecek 21 aracı, Halkapınar ve Mavişehir depolama alanlarında hazır bekletiliyor.