Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi doktorların gözaltına alınmasını eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, TTB'nin 'savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyen bildirisini okudu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin satır başları şöyle:

Bildiriyi okuyorum arkadaşlar. "Biz hekimler uyarıyoruz." Hekim, doktorlar. Diyorlar ki, biz uyarıyoruz, herkes uyabilir mi? Uyarabilir. Şu veya bu şekilde herkes görüşlerini dile getirir. “Savaş doğada ve insanda tahribat yapan, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur” Yanlış mı? Doğru. Bana söyleyin, hangi söyleyin hangi savaş doğada ve insanda tahribat yapmadı? İnsan olmazsa savaş olmaz zaten. Bunu söylüyor.Gözümüzün önünde Suriye var. 3,5 milyon mülteci var Türkiye’de ya. 30 milyar dolar harcadıklarını söylediler. Emin olun 3 milyar dolar bile harcamadılar. Suriyeli çocukların sokaklarda nasıl direndiklerini de biliyoruz. Bu dramı yaratan savaş değil mi? Suriye’deki kavga, terör değil mi? Buna dikkat çekiyorlar. Niye alınıyorsunuz?“Yaşatmaya and içmiş bir mesleğin mensubu olarak…” Hastalanırız gideriz, bir de yemin ederler. Dünyanın her tarafında doktorlar aynı yemini ederler. Hastanın kimliğine, siyasi görüşüne bakmaz. Hasta ise tedavi eder. “Yaşamı savunmanın barış iklimine sahip olmanın birinci görevimiz olduğunu aklımızdan çıkartmıyoruz” Evet ben de savunuyorum, siz de savunuyorsunuz. Aklı başında hangi insan hayatı, güzelliği savunmaz?

Devam ediyor “Savaş ile baş etmenin yolu adil eşitlikçi barışçıl yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır” Demokrasi olsun deniyor, huzur içinde yaşayalım deniyor. Daha ne olsun? Savaşa hayır barış hemen şimdi desinler. Vay sen misin bunu diyen. Sabahın köründe tutuklayın gözaltına alın. Bu tür davranışlar sizin yaptığınız ve toplumun desteklediği Afrin operasyonuna gölge düşürür. “Yahu bir yerde bir hata yapıyoruz, bu hatayı kimse görmesin” diye… Bütün dünyanın ilgisini farklı bir noktaya çektik. “Doktorların üzerine gidiyorlar”

Asker bile dağda terör örgütü mensubunu yaralı yakaladığında ekmek veriyor su veriyor, hastaneye götürüyor. Bu ordunun saygınlığı açısından çok önemlidir. İnsan sağlığına değer verdiği için çok ama çok önemlidir. Siz doktorun düşüncesini açıklamasına tahammül edemiyorsunuz, baskı kuruyorsunuz. Doğru değil, Türkiye’nin itibarını zedeliyor bunlar.(Hürriyet)