EGE MECLİSİ - Üzümün ülkemizin marka ürünlerinden olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Kuru üzümde dünya pazarının yarısından fazlasını kontrol etmekteyiz. Bu bağlamda üzüm üreticimizin, bağcımızın sorunlarının giderilmesi pazarın büyümesi için kurulan bu araştırma komisyonunda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek kendilerinin önerilerini dinliyoruz” dedi.

 

Kuru üzümde dünya birincisiyiz

Dünya’da 75.8 milyon ton üzüm üretiminin değerlendirme şekli incelendiğine en büyük sofralık yaş üzüm üreticisi Çin’de üretilen 14.5 milyon ton üzümün yüzde 83’lük kısmını yaş üzüm olarak değerlendirdiğini belirten Kalkan, “Dünya kuru üzüm üretimi incelendiğinde Türkiye; 4 milyon ton üzüm üretimin yüzde 50’sini kurutmaktadır. Dünya kuru üzüm üretiminde Türkiye dünya lideridir. Kuru ve yaş üzüm Türkiye’nin geleneksel tarımsal ihraç ürünleri içerisinde üçüncü sırada bulunmaktadır. Üzümden en düşük katma değer, kuru olarak değerlendirilmesinden elde edilmektedir” diye konuştu.

 

Avrupa örneği

TARİŞ'in aktardığı bilgilerle Dünya üretiminde İtalya’nın dünyada ikinci sırada olduğuna ve 7 milyon tonu geçtiğine dikkat çeken Kalkan şöyle devam etti; “İtalya’da kuru üzüm ihracatı sıfır. Almanya'ya bakıyoruz, kuru üzüm ihracatı sıfır. Fransa, İspanya, Almanya, Brezilya kuru üzüm ihracatı yapmıyor. Kuru üzüm ihracatını biz yapıyoruz. Niye? Çünkü yapımı bir nebzede olsa kolay ve ucuz. Ancak bu Avrupa ülkelerinin üzüm ihracatıyla elde ettiği gelir 10 milyar dolar civarında. Bizim elde ettiğimiz gelir dünya birincisi olmamıza rağmen en yükse 500 milyon dolar civarında. Bu konunun göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi için kurmuş olduğumuz araştırma komisyonumuzda hükümet ve devlet nezdinde üzüm üreticilerimize ne tür destekler vereceğimizi, aynı zamanda onların bizden beklentilerini öğrenerek çözümü için raporlar oluşturuyoruz.”