EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde kreş açılmasını isteyen memurlar, renkli bir eylem ile taleplerini dile getirdi. Memurlar, çocukları ile belediye binasının koridorlarında çocuk şarkıları söyleyerek ellerinde balonlarla tur attı

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika olan Birleşik Kamu-İş'e bağlı Tüm Yerel Yönetim Sendikası (Tüm Yerel-Sen) arasında bir yılı kapsayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS) başladı. Görüşmeler sürerken, memurların örgütlü olduğu bir diğer sendika olan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir 1 No'lu Şube'den ilginç bir hamle geldi. Belediye ve bağlı kuruluşlarında kreş açılmasını isteyen memurlar, çocukları ile birlikte belediye binası koridorlarında tur atarak, çocuk şarkıları söyledi. Çocuklar, üzerinde 'Ne demek kreş yok', 'Kreş istiyoruz' yazılı balonlar taşırken, ebeveynler ise 'Ebeveynler işe çocuklar kreşe' yazılı dövizler taşıdı. Koridorlarda, 'Kreş istiyoruz' sloganları atıldı. Belediye katlarını çocuklar ile birlikte dolaşılıp, diğer memurlardan destek istendi. Ardından açıklama yapan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında hizmet üreten kamu emekçilerinin yıllardır temel bir takım taleplerini ısrarla dile getirdiğini ancak çözüm bulunmadığını söyledi.

 

"BELEDİYE KULAK TIKIYOR"

Çalışanların en temel ihtiyaçlarının dahi görmezlikten gelindiğini savunan Çağdaş Yazıcı, Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'deki pek çok işveren gibi personeli bir maliyet unsuru olarak gördüğünü ileri sürerken, yine belediyenin çalışanların taleplerini ise şımarıklık olarak değerlendirdiğini savundu. Yazıcı, "Belediye, çalışanların taleplerine kulaklarını tıkıyor. Sarı sendikalarla kurulan TİS masalarında en basit talep ve ihtiyaçlarımız gündem dahi olmuyor. En çok göz ardı edilen taleplerimizden biri de kreş. Kreş bir gereksinim, bir hak" dedi. Okul öncesi olarak adlandırılan 0-6 yaş döneminin büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu kaydeden Başkan Yazıcı şunları söyledi:

"Bu özel dönemde çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu bakımı sağlamanın yolu, etkin, erişilebilir ve parasız okul öncesi eğitim olanaklarından tüm çocuklarımızın yararlanmasıdır. Bu nedenle kamu idareleri ihtiyacı karşılayacak sayıda kreşler açmalı, bu alana kamusal kaynak sağlamalıdır."

Açıklamasında, belediye mevzuatında yer alan maddeleri de hatırlatan Çağdaş Yazıcı, mevzuatın kreş açılmasına dair hükümler taşıdığını belirtti.

 

SENDİKANIN TALEPLERİ

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Yönetimi, taleplerini de sıraladı. Memurların talepleri şöyle: 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50'den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmalıdır.