Genel olarak döküm şeklinde üretilen ve içerisinde sürgü, mil ve vana simidi ile adeta bir kapı işlevi görmekte olan bu vanalar endüstri sektöründe birçok alanda kullanılmaktadır. arasında en basit kullanıma sahip olan sürgülü vanaların bir diğer adı da gate vanalar olarak bilinmektedir.

genel olarak tekstil, enerji üretimi, rafineriler, petrokimya sanayinde yer alan tesisler, gemi inşaatları, gıda sektöründe yer alan tesisler, kimya sektörü ve kağıt fabrikalarında kullanılmaktadır. Sürgülü vanaların çalışma prensibi ise oldukça basittir. Sadece tamamen açık ya da tamamen kapalı olarak kullanılabilen bu vanalar, kısmi açık ya da kapalı bir şekilde kullanılamamaktadır. İçerisinde iki sürgü bulunan bu vana tipinde akışın kontrolünü sağlamak için kısmi bir şekilde kullanılmaya çalışıldığında içerisindeki elemanlara zarar verecek ve zamanla içerisinde yaşanan aşınmalar nedeni ile de vana sızdırmazlık özelliğini kaybedecektir. Disk tamamen açıldığında akış gerçekleşmekte; tamamen kapandığında ise akış durmaktadır. Sürgülü vanalarda kullanılmakta olan sürgüler tek bir parça olabileceği gibi kullanılacağa alana ve içerisindeki akışkana göre birçok parçadan da oluşabilmektedir. Hassas akışın sağlanması gerekmeyen durumlarda ise tam açık ya da tam kapalı şekilde çalışması tavsiye edilmektedir. Sürgülü vanaların kullanılmakta olduğu akışkanlar olarak ise sıcak su, basınçlı hava, kızgın su, akaryakıt ve kimyasallar gösterilebilmektedir.

Sürgülü Vanaların Avantajları ve Dezavantajları

Sürgülü vanaların bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kapama özelliklerinin oldukça iyi olmasından dolayı devrede iki yönlü bir şekilde kullanılabilmektedir. Bu nedenle de kullanım şekli olarak oldukça büyük bir avantaja sahiptir. Bunun yanı sıra düz akış sağlamakta olduğundan dolayı akış esnasında yaşanacak olan basınç kaybını da en az seviyeye indirgemektedir.

Sürgülü vanalar seri bir şekilde açılıp kapanamadığından dolayı sürekli açma, kapama yapılacak olan işlerde kullanılması oldukça avantajsızdır. Bunun yanı sıra tam kapalı olarak kullanıldığı sırada sürgü yavaş bir şekilde yüksek basınç oluşturabilmekte ve bu da sisteme zarar verebilmektedir.

 

Buharlı sistemlerde kullanılmakta olan , sürgülü vana ve daha birçok vana çeşidinin bulunabileceği Dikkan Vana, Türkiye’nin en kaliteli vana üreticilerinden bir tanesi olarak endüstride birçok alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.