EGE MECLİSİ - İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Özkanlar Pazaryeri’nin bulunduğu yerden kaldırılması sonrası başlayan yeni bir alan arayışı sürüyor. Pazaryeri için önerilen Bornova viyadük altındaki yere Boronva Belediyesi olumlu bakmadı. Karayolları Kanunu'nun bu tür alanların kullanımıyla ilgili maddesine dikkat çeken Bornova Belediyesi, gündemlerinde ilçe sınırları içindeki viyadük altlarının pazaryeri olarak kullanılması konusunun olmadığını açıkladı.

 

Bayraklı'nın Özkanlar semtinde 30 yıldır her cumartesi günü sokak aralarında kurulan semt pazarı, bu bölgede oturan bazı vatandaşların kaldırılması için açtıkları davanın lehlerine sonuçlanması ve Danıştay tarafından onanması, ayrıca pazarın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere de uymaması nedeniyle en son geçen 30 Aralık'ta kuruldu. 780 tezgahın yer aldığı pazar için Bayraklı Belediyesi ve pazarcılar yer arayışına girdi. Bu kapsamda Bornova Belediyesi’nden, Kazım Dirik Mahallesi’nde bulunan viyadüğün altındaki alan istendi. Ancak Bornova Belediyesi, o talebe Karayolları Kanunu’nun 8’inci maddesini hatırlatarak olumsuz görüş bildirdi. Kanunun 8’inci maddesine göre, viyadük altlarına ticaret tesisi kurulması ve işletilmesi, her türlü ticaret yapılması ve benzeri faaliyetlerde bulunulmasının yasak olduğu kaydedildi. Bornova Belediyesi yetkilileri, kendilerinin de daha önce pazaryeri olarak kullanılmak üzere istediği viyadük altlarının, kanunda yer alan maddeler gerekçe gösterilerek reddedildiğini hatırlattı. Bu nedenle sorunun belediyenin arsaları üzerinde projeler üretilerek çözüme kavuşturulduğu belirtildi.

 

"GÜNDEMİMİZDE YOK"

Bornova Belediyesi'nden yapılan açıklamada, her belediyenin hizmetlerini kendi sınırları içinde vermesinin ve sorunları kendi içinde çözmesinin en doğru yaklaşım olacağına değinilirken, Özkanlar Pazaryeri'nin kurulması istenen viyadüklere çok yakın bir noktada Bornova Kapalı Pazaryeri’nin bulunduğu da anımsatıldı. Burada faaliyet gösteren pazarcıların da viyadük altında yeni bir pazar kurulmasına karşı çıktıkları ifade edildi. Bornova Belediyesi’nin gündeminde, ilçe sınırları içindeki viyadük altlarının pazaryeri olarak kullanılması konusunun bulunmadığı belirtildi.

 

KILIÇDAROĞLU’NA GİDECEK

İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan randevu istediğini açıkladı. Belediyelerin sorunu çözmediğini ve pazarcı esnafının mağdur olduğunu, zaman zaman eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştaklarını belirten Hamdin Erişen, futbol topu gibi ortada kaldıklarını öne sürdü. Erişen, "Kemal Kılıçdaroğlu randevu verirse gidip sorunu kendisine anlatacağım. Arkadaşlarımız mağdur. Özkanlar halkı da pazar kurulmadığı için mağdur" dedi. (Umut KARAKOYUN/DHA)