Türk ve Yunan Sahil Güvenlik tekneleri, Kardak bölgesinde çapıştı. Yunan medyasına göre, Kardak bölgesinde gece yarısından sonra meydana gelen olayda, Türk Sahil Güvenlik teknesinin ön tarafı (pruva), Yunan teknesinin arka tarafına (pupa) çarptı. Çarpışmada, Yunan teknesinin zarar gördüğü ve onarılması için Leros Adası'na nakledildiği belirtildi. YUNAN medyası, 2 teknenin hangi şartlar altında çarpıştıklarının araştırıldığını bildirdi. Olay ile ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.Geçen 17 Ocak’ta yine Kardak bölgesinde bir Türk Sahil Güvenlik botu ile Yunan hücumbotu “Nkiforos” arasında “temas” yaşanmış, iki tekne birbirine sürtmüştü.


AB tarafını seçti

Kardak yakınlarında dün gece Türk ve Yunan sahil güvenlik teknelerinin çarpışması ile oluşan gerginliğe Avrupa Birliği de müdahil oldu. AB'den yapılan iki açıklamada Türkiye'ye yönelik uyarılar yer aldı. Kardak'taki gerginlik ise sürüyor. Bölgede 11 Türk gemisi ve 8 Yunan gemisi bulunuyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bugün Türkiye'nin Atina Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün Yunanistan'a çok sert uyarılarda bulundu.

Bodrum açıklarındaki Kardak kayalıklarında, dün gece başlayan hareketlilik sürüyor. Bölgeye, saat 14.30’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 2 hücumbot ile 2 sahil güvenlik botu daha geldi. Türk deniz araçlarının sayısı 11’e, Yunan sahil güvenlik botlarının sayısı da 8’e yükseldi.

 

Yunanistan’ın Leros Adası’ndan saat 14.45’te 2 zodyak botla gelen silahlı Yunan askerler ise dikkat çekti. Kardak kayalıklarından 1 mil uzaktan hızla geçen Yunan komandoların bulunduğu bot İstanköy Adası'na gitti. Türk Sahil Güvenlik botları da Kardak’a doğru yöneldi.

Türk ve Yunan botlarının zaman zaman birbirine 80- 100 metre uzaklıkta seyrettiği görülürken diğer botların kayalıklara 1- 2 mil uzaklıkta sabit durduğu gözlendi.

 

AB'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

AB'den yapılan açıklamada, Ege sularındaki her tür provokasyona karşı uyarıda bulunuldu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in sözcüsü açıklamasında, Türkiye'yi "iki komşuluk ilişkilerini zedeleyebilecek eylemlere karşı mesafeli olmaya" çağırdı. Sözcü, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerin karasuları ve hava sahası üzerindeki egemenlik haklarına saygılı olması gerektiğini belirtti.

AB Komisyonu, "Kazada Türk botunun çarptığı Yunan teknesinin Avrupa Birliği Sınır Koruma ve Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından ortak finanse edildiği" yönünde açıklama yaptı. Komisyon Sözcüsü, bu kazanın Avrupa'daki vergi mükelleflerini de ilgilendirdiğini belirtti.

Bodrum açıklarındaki Kardak kayalıklarında, dün geceden beri gerginlik yaşanıyor. İlk gerginlikte Kardak bölgesine girmeye çalışan Yunan botuyla engel olan Türk botu hafif şekilde çarpıştı. Diğer gerginlikte ise Türk botları, Yunan botlarının Kardak’a gelmesini engelledi.

 

AVRUPA KOMİSYONU'NDAN TEHDİT GİBİ GÜNEY KIBRIS AÇIKLAMASI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürmesine Türkiye’nin sert tepki göstermesinin ardından Rumların isteği doğrultusunda devreye giren Avrupa Birliği’nden Ankara’yı kızdıracak bir açıklama geldi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile AB arasında 26 Mart’ta Bulgaristan’ın Varna şehrinde yapılacak zirveye atıfta bulunularak, iyi komşuluk ilişkilerine zarar verecek olumsuz açıklamalardan kaçınılması istendi.

 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un GKRY lideri Nikos Anastasiades ile pazartesi günü yaptığı telefon görüşmesinden sonraki açıklamaların ardından AB Komisyonu’ndan, bir adım daha ileri giderek, Varna’daki toplantıyı odağa yerleştiren Kıbrıs mesajı verilmesi dikkat çekti. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, “Özellikle Varna yolunda, iyi komşuluk ilişkilerine zarar verecek olumsuz açıklamalardan kaçınılmalı” dedi. Açıklama, Türkiye’nin mevcut politika ve yaklaşımını sürdürmesi halinde bunun Varna’daki zirvede olumsuz sonuçlar doğurabileceği mesajını içermesi açısından önem taşıyor.

 

Gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Schinas, Türkiye’ye iyi komşuluk ilişkilerine tartışmasız biçimde bağlı olma, AB üyesi ülkelere yönelik her tür sürtüşme kaynağından, tehditten ve eylemden kaçınma çağrısını yineledi. Bu tür yaklaşımların iyi komşuluk ilişkilerine ve sorunların barışçıl çözümüne zarar verdiğini söyleyen Schinas, üye ülkelerin deniz ve hava sahalarına yönelik egemenliğine saygı gösterilmesi gereğine vurgu yaptı.

 

Rumların AB gündemine taşıdığı konu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kuveyt’te yaptıkları ikili görüşmede de gündeme geldi. AB Konseyi Başkanı Tusk, Anastasiades ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamasında, “Türkiye’ye, herhangi bir AB üyesine yönelik tehdit ve eylemlerden kaçınma, bunun yerine iyi komşuluk ilişkilerine, sorunların barışçıl çözümüne ve toprak bütünlüğüne saygı çağrısı yapıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

 

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kardak kayalıkları çevresinde yaşanan gerginliğin ardından yaptığı açıklamada, "Bakanlığımız Müsteşarı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri'ni aramış ve Ege’de gerginliğin tırmanmasının her iki ülkenin de çıkarına olmadığını, Yunan tarafının bu tehlikeli hareketlerine son vermesi gerektiğini açık şekilde iletmiştir." ifadelerini kullandı.

Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama hakkındaki soruya yazılı yanıt vererek, şunları kaydetti:

"Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün (13 Şubat) yapılan bir açıklamada Kardak kayalıkları bölgesinde yaşanan tehlikeli bir hadiseye ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin Bakanlığımız Müsteşarı nezdinde 'kuvvetli bir protesto girişiminde' bulunduğu iddia edilmektedir. Maalesef, Yunan tarafı bu açıklamasıyla, hem alışık olduğumuz üzere kendi kamuoyunu yanıltmakta hem de gerçekleri her zaman olduğu gibi çarpıtmaktadır.

 

"MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ"

Esasen Bakanlığımız Müsteşarı, ülkemize ait olan Kardak kayalıkları civarında dün gece Yunan Sahil Güvenlik botlarının tehlikeli manevralarıyla neden oldukları olaylarla ilgili olarak Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri'ni aramış ve Yunan silahlı kuvvetlerinin hasmane tasarruflarının havada ve denizde devam ettiğini, bunlara müsamaha göstermeyeceğimizi, Ege’de gerginliğin tırmanmasının her iki ülkenin de çıkarına olmadığını, Yunan tarafının bu tehlikeli hareketlerine son vermesi gerektiğini açık şekilde iletmiştir." (Yorgo KIRBAKİ-Güven ÖZALP/Hürriyet)