Ankara'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, "İlişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık" dedi. Sorunların çözümü için yeni mekanizmalar oluşturulacağını ve ilk toplantının mart ayı ortasında yapılacağını belirten Çavuşoğlu, "YPG buradan (Menbiç'ten) çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz ama önce YPG'nin buradan çıkması lazım" derken, Tillerson ise Menbiç ile ilgili Türkiye'ye verilen sözler üzerinde çalışacaklarını, bunun öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun sözlerinin satır başları şöyle:

Stratejik ortaklık farklı alanlara genişletilmiştir ve sadece iki ülke değil bölgemizde ve ötesinde bir çok ülke ve halklar bu stratejik ortaklıktan faydalanagelmiştir.

Esasen bu ortaklığın temeli de Kore'de birlikte verdiğimiz mücadele olmuştur. Geçmişte de ilişkilerimizde inişler çıkışlar oldu. Hatta krizler oldu. Ama her zaman orta ve uzun vadedeki ortaklık vizyonumuzu ön planda tutarak, diyalog yoluyla samimi ortamda tüm sorunları konuşarak geçmişte bu kritik aşamaları birlikte geçtik.

'KRİTİK AŞAMADAYIZ'

Şimdi ise böyle bir kritik aşamadayız. Dün akşam her iki tarafta düşüncelerini, beklentilerini hatta kaygılarını açık şekilde dile getirmiştir. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecektir. İlişkilerimizi normalleşme konusunda bir mutabakata bir anlayışa vardık. Elbette bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın da beklentileri var. Biz FETÖ konusunda, FETÖ ile mücadele konusunda ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik.

Fakat bugüne kadar verilen sözler oldu. Konuştuğumuz konular oldu. Tutulmayan sözler de oldu, çözemediğimiz konular da oldu. Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz? Konuların sözde kalmaması için birlikte neler yapabiliriz bunları da konuştuk.(DHA)