EGE MECLİSİ - Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen, yağlı un da denen özgün bir hamur işidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.

 

BOYOZUN TARİHİ

Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı  konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus  grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (küçük somun) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur.

 

KAHVALTININ BAŞTACI

Öyle anlar gelir ki; ille o boyoz o sofraya gelecek dersin ve bi peynir bi zeytin bi boyoz, serpme kahvaltıları döver... Haşlanmış yumurta ve çay ile birbirine yakışan mükemmel üçlüdür.  Boyoz festivali'nde binlerce boyoz tüketilmiş neredeyse tüm İzmir Konak Meydanı'nda boyoz yemiştir. Sadesinin neredeyse yok sattığı ıspanaklısının da peşinden gittiği hamur işlerinin en güzelidir.

 

İZMİR'DE KAÇ TANE BOYOZCU VAR?

Kentte 3 bin 500 civarında boyoz imalatçısı, 10 bine yakın ise satış noktası bulunduğu bilinmektedir.  

EVDE BOYOZ YAPIMI

Malzemeler:

400 gram un

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

140 gram tereyağı, oda sıcaklığında bekletilmiş

 

Hazırlanışı:

Unu bir karıştırma kabına dökün ve ortasını açın. İçine su, sıvıyağ ve tuzu ilave edip yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru oda sıcaklığında 40 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru 4 bölüp yuvarlayın ve 10 dakika dinlendirin. Hamuru açacağınız tezgahı yağlayın. 2 beze alıp elinizle yuvarlak şekilde açın ve tereyağın yarısını koyun. Elinizle kenarlarını kapatın ve hamuru elinizle açmaya devam edin. Bu şekilde 1 saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru yağlanmış tezgaha alın ve merdane ile ortadan kenarlara doğru açın. Hamurun çapı iyice genişledikten sonra kenarlardan çekerek hamuru inceltin. Hamuru zarf şeklinde katlayıp rulo yapın ve oda sıcaklığında 30 dakika beklin. Hamuru 4 parmak kalınlığında kesin. Kestiğiniz tarafı baş parmağınızla içine doğru bastırın ve tepsiye yerleştirdikten sonra avuç içinizle tekrar bastırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 18-20 dakika ya da üzeri kızarana kadar pişirin. (Onedio)