EGE MECLİSİ - İzmir'de bir televizyon yayınına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gündeme damga vuracak önemli açıklamalar yaptı. İktidar milletvekillerine çağrıda bulunan Başkan Kocaoğlu, "İnciraltı’nın planlanmasına bakacaklar. İZBAN’da yolcu kapasitesini yılda 350 milyondan 700 milyona çıkarmak için uğraşıyorum, çözemiyorum. Çünkü TCDD sinyalizasyonu yapmadı. TCDD'ye gidip bunu görüşecekler. İzmir’in kalkınmasını hedef alacaklar. O zaman da ben onları baş tacı yapacağım. ‘İstemüzükçü’ dedikleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tek başına bu kenti kalkındırdı” diye konuştu. 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tvDEN kanalının canlı yayınına katılarak Günaydın Ege programında Pınar Tosunoğlu’nun sorularını yanıtladı. Başkan Kocaoğlu, kent gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

"Gidilen kilometre kadar ödemenin yapıldığı" yeni uygulamayla gündeme gelen Aliağa-Selçuk İZBAN hattının 3 sene içinde Bergama’ya kadar gideceğini ve bu yüzden hakkaniyetli bir sistem oluşturmak zorunda olduklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Şu anda İZBAN hattı 136 km.. Bu kadar uzun bir mesafeyi tek biletle gitmek ne kadar hakkaniyetli, ne kadar adalete uygun? Biz İZBAN'la beraber gittiğin kadar öde yazılımına geçtik ve uyguluyoruz. 90 dakikayı da Türkiye’de ilk defa biz çıkardık. Şu anda üç büyük metropol içerisinde en ucuz ulaşımı biz yapıyoruz. Biz böyle bir şey programladık; dedik ki, vatandaş 25 km yani eski metropolün içerisinde yine tek biletle gitsin ve 90 dakika aktarma hakkı alsın. 25 kilometreden fazla gidenler de kilometre başına 7 kuruş ödesin. Burada bir sistem kurmamız gerekiyor, başka türlü mümkün değil" diye konuştu.

 

Vatandaşın aleyhine karar almayız

Sistemin yerleşmesinde başta bazı sıkıntılar yaşanmasının doğal olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Gittiğin kadarını ödediğin bu uygulamayı eleştiren İzmirli hemşehrilerimiz '136 kilometreyi 2 lira 86 kuruşa gideyim' diyorsa, ona bizim diyecek bir şeyimiz yok. Böyle bir rakam yok hiç bir yerde...  Bizim kurduğumuz sistem İstanbul’da Metrobüste, o yoğunlukta çalışıyor. Ben 6 aylık, 3 senelik belediye başkanı değilim. 14 senedir belediye başkanlığı yapıyorum. Yatırımlarımız, duruşumuz, insana doğaya bakışımız belli.. Vatandaşımızın aleyhine karar almamız söz konusu değil" dedi.


Önce hakkaniyet

Başkan Aziz Kocaoğlu, İZBAN’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortak bir projesi olduğunu da hatırlatarak şöyle devam etti:

"İZBAN’ın yapılmasından çalışmasına kadar verilen tüm çabalar, İzmirlilerin bilgisi dahilinde gelişti. TCDD ile biz bugüne kadar bu projede belli anlaşmazlıklar yaşadık ama ortağıma karşı hiç bir zaman siyasi amaçla değerlendirme yapmadım.  Ben buna inandığım için, TCDD buna inandığı için, İzmir Büyükşehir Belediyesi buna inandığı için bu sistem çalışmak zorundadır. Teknolojinin, yazılımın bu kadar geliştiği sistemde bilimi alıp hakkaniyetli biçimde uygulamazsanız, o zaman sorgulanmamız lazım. O zaman 1 durak, 2 durak, 3 durak binen hemşehrilerimiz 'benden 2,86 lira alıyorsun, 136 km gidenden de o kadar alıyorsun; bu nasıl hakkaniyet' diye sorduğunda ben nasıl cevap vereceğim? Şimdi cevabı veriyorum."

90 dakika sisteminin devam ettiğini ve bu uygulamayla dar gelirli vatandaşlara ciddi anlamda "ulaşım sübvansiyonu" yaptıklarının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, " Uzundere TOKİ’de oturan işine 2-3 arabayla gidecekse, tek biletle gitmesini sağlıyoruz. 20 gün çalışan bir hemşehrimizin cebinden, 3 liradan hesaplarsak, gidiş 60 lira-geliş 60 lira olmak üzere 120 lira daha az para çıkmış oluyor. Sosyal belediyecilik bu ama bunun yanında adaleti de korumamız gerekiyor. İZBAN'daki sistemde tüm amacımız bu" şeklinde konuştu.