EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin köylerde düğün, taziye, pazar, yemek daveti ve her türlü sosyal etkinlik için kurduğu üst örtüler çok beğenildi. "Alaçık" adı verilen 4 metre yükseklikteki bu yapıların sayısı kısa süre içinde 126’ya çıktı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yasayla mahalleye dönüşen eski köyleri ziyaretleri sırasında sıkça karşılaştığı “meydanların üstlerinin örtülmesi” talebi üzerine yeni bir yapı modeli oluşturdu. 298 metrekare taban üzerine ve 4 metre yükseklikte  inşa edilen üstü kapalı, yanları açık yapılar, köylerde çok beğenildi. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların "alaçık" adını verdiği bu yapıların sayısını 3 yıl içinde 126’ya çıkardı. Uygun yer gösterilmesi halinde köylerden gelen yeni taleplerin de süratle karşılanacağı bildirildi.

İzmir'deki uygun iklim koşulları nedeniyle yılın çok önemli bir bölümünde rahatlıkla kullanılan alaçıklar, köylerdeki düğün, taziye, hayır yemeği ve her türlü sosyal etkinliklerin yanısıra  pazaryeri ve depo olarak da değerlendiriliyor. 3 yıl önce başlanan alaçık imalatları köylerde büyük beğeni toplarken, yeni talepler de peşpeşe gelmeye devam ediyor.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 19 ilçede alaçık kurduğu mahalleler şunlar:

Nerelerde yapıldı?

Aliağa: Karakuzu, Kalabak (2 adet),Yüksekköy.Bayındır: Havuzbaşı, Çırpı (4 adet), Ergenli, Hisarlık, Alankıyı, Çınardibi.Bergama: Ayvatlar, Bağalan, Çalıbahçe, Karalar, Çeltikçi, Örenli, Kırcalar, Durmuşlar, Katrancı, Süleymanlı, Okçular, Bozyerler, Çürükbağlar, Hacılar, Ilgındere, Kadıköy, Kıranlı, Armağanlar, Oruçlar, Göbeller, Tepeköy, İsmailli, Örlemiş, Yalnızev, Yeniler Beydağ: Palatmutcuk, Çiftlik, Kurudere, Yağcılar. Buca: Kaynaklar (3 tane), Kırıklar Dikili: Bahçeli, Katıralanı, Samanlık, Bademli, Kocaoba, Esentepe, Merdivenli, İslamlar, Çağlan, Deliktaş, Kızılçukur, Kıratlı, Yenice  Foça: Gerenköy, Ilıpınar,  Kozbeyli, Bağarası, Yenifoça Kınık: Bademalan, Bağalan, Mustaklar, Cu mali, Karatekeli, Çanköy, Musacalı, Arpaseki, Örtülü, Ziraat Odası, Dündarlı, İbrahimağa, Kalemköy, Sucahlı, Balaban, Taştepe, Değirmencili, Yaylaköy Karaburun: Küçükbahçe Kiraz:Çanakçı, Çayağzı Ödemiş: Hamamköy, Çamyayla, Kayaköy, Mursallı, Horzum, Maden İşleri Odası Selçuk: Havutçulu, Ziraat Odası Tire: Çiniyeri, Kireli, Kırtepe, Saruhanlı, Işıklı, Sarılar, Başköy, Yeğenli, Kurşak, Eğridere Kemalpaşa: Damlacık, Ansızca, Kurudere, Sarılar Seferihisar: Çamtepe, Orhanlı Torbalı: Aslanlar, Özbey (2 adet), Şehitler, Taşkesik. Güzelbahçe: Çamlı, Payamlı, Yelki Menderes: Karakuyu Menemen:Ziraat Odası Urla: Özbek, Bademler (5 tane), Nohutalan.