EGE MECLİSİ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, günlerdir üzerinde çalıştığı tüzük taslağını tamamladı. 87 maddenin yer aldığı tüzükte, 25 madde üzerinde değişiklik önerisinde bulunuldu. İlçelerden gelen önerilerle son şeklini alan taslak, CHP Genel Merkezi'ne gönderildi.

 

CHP İzmir İl ve ilçe örgütleri,  9-10 Mart'ta gerçekleşecek tüzük kurultayı öncesi görüş ve önerilerini bir taslakta topladı. Hazırlanan tüzük taslağı, CHP İzmir İl Yönetim Kurulu'nun olağanüstü toplantısında masaya yatırıldı. Partinin il binasında yapılan toplantıda, tüzükte yer alan 87 maddenin 25'i üzerinde değişiklik önerisinde bulunuldu. Son şekli verilen taslakta, partinin tüm kademelerde iki dönem üst üste görev alanların üçüncü dönem aday olmaması için sınır getirilmesi önerisinde bulunuldu. Ayrıca seçimlerin çarşaf listeyle yapılması, blok listeyle ilgili istisnai maddenin kaldırılması yönünde öneriler de taslağa girdi. İstifa edip başka partiden aday olan ve daha sonra geri dönenlerin partiye üye olması halinde aday olmasının kriterlerinin belirlenmesi konusunda da dikkat çeken bir madde, taslağa eklendi. Buna göre, partiye dönen ve aday olmak isteyen kişilerin, yapılacak ilk seçimde değil bir sonraki seçimlerde aday olması yönünde düzenleme getirilmesini önerildi. Mahalle delege seçimleri dahil tüm seçimlerde yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 10 gençlik kotasının her halükarda uygulanması yönünde temenniler de tüzük taslağına girdi. Kadın ve gençlik kollarının oy sahibi olduğu kadar söz sahibi olması gerekliliği belirtildi.

 

ETİK KURULU ÖNERİSİ

Toplantının ardından açıklama yapan Tüzük Komisyonu Başkanı ve İl Sekreteri Değirmenci, 2 temel noktanın kendileri için önemli olduğunu belirtirken, bunlardan ilkinin yetkin üyelik esas ve usullerinin belirlenmesi hakkında yönetmelik taslağı ve üyelerin davranış ilkeleri, kuralları ile ilgili maddeler olduğunu açıkladı. Değirmenci; "Tüzük maddesindeki değişikliği genel merkeze gönderdik. Yetkin üyelerin parti içinde katılımını sağlamak, söz ve eylem birliğini sağlamak istiyoruz. Kolektif bir etkinlik kültürünü gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Yetkin üyelik açılımını yönetmelikte detaylı olarak hazırladık. Parti üyelerinin etik ve davranış kurallarının belirlenmesi için etik kurulu oluşturulması gerekliliğine varıldığını düşündük" dedi.

 

DİSİPLİN KURULU'NA HUKUKÇU ÜYE

Disiplin kurulu için de bazı değişiklikler önerdiklerini ifade eden Değirmenci, kurulda bulunan 9 asil üyenin en az 2'sinin hukukçu olması gerektiğini, taslağa eklediklerini açıkladı. Değirmenci, "Kurultay delegeliğinde bir düzenlemeye gittik. Seçim kanununa göre illerin çıkardığı milletvekili sayısının sabit diğer belirlenecek kurultay delegelerinin alınan oy oranına göre belirlenmesinin gerekli olduğunu yazdık. Siyasi partiler kanunu gereği kurultay delegelerinin sayısı bellidir. mevcut durumda iki katı, üç katı gibi tabirler vardı. Biz toplam kurultay delegesi olan sayıya ulaşmak için böyle bir yöntem olması gerektiğini belirttik. 'Kınama cezası alanlar 1 yıl süreyle parti oranlarına seçilemez, seçilmiş iseler görevden alınırlar'  ve 'cezaları tamamlanmasından itibaren 6 ay süreyle parti organlarına seçilemezler'  cümlelerinin de çıkarılmasını istiyoruz. Kınama cezası için hiç ceza istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

ÖRGÜT NE İSTEDİ?

CHP ilçe örgütlerinden gelen talepleri de açıklayan Birgül Değirmenci, en çok aktif-pasif üye alanından taleplerin olduğunu belirtti. Kendilerinin de bunu yetkin üye kapsamı içinde düzenlediklerini kaydeden Değirmenci, gençlik ve cinsiyet kotaları için de çok öneri geldiğini ve İzmir'de ön seçimin olması isteyenler ile istemeyenlerin olduğunu söyledi. Ön seçimin ve aday yoklamasının öncelikli olduğunu düşündüklerini aktaran Değirmenci, şunları dile getirdi:

"Genel merkez isterse aday yoklaması yapabilir. Genel merkezden bize taslak gönderilecek. Cuma günü kurultay delegeleriyle bir toplantı yapacağız. Onları bilgilendireceğiz." (Umut KARAKOYUN/DHA)