Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi İzmir, dinamik, eğitimli, genç nüfusu, doğal ve tarihi güzellikleri, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan geçmişi, deniz kokan sokakları ve sıcakkanlı insanları ile tarih boyunca bir çok ilke ve yeniliğe imza attı...

 

1-Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi İzmir’de kuruldu...

İzmir Kültürpark (Eski Fuar Alanı) içerisinde 1936 yılında inşa edilen hayvanat bahçesi, Türkiye’nin ilk koleksiyon tipi hayvanat bahçesi olarak kabul ediliyor. Hayvanat bahçesinde açıldığı dönem 21 tür memeli, 50 tür kanatlı, 17 tür sürüngen olmak üzere 88 tür ve 1,000 adet hayvan bulunuyordu.

İzmir Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan İzmir Doğal Yaşam Parkı‘na taşındı. 425,000 m²’lik alanda kurulu olan Doğal Yaşam Parkı’nda 120 türden 1,500 hayvan, 3,000 kadar ağaç ve 250 farklı bitki türünü görmek mümkün.

 

2-Türkiye’nin ilk sertifikalı organik ürünler pazarı İzmir’de...

Ekopazar İzmir ismiyle Karşıyaka Bostanlı Pazaryeri’nde her hafta cuma günleri kurulan organik ürünler pazarı, alanında Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Ekopazar’da satılacak organik ürünler, pazaryerine girmeden önce karantina bölgesine alınarak tek tek kontrol ediliyor.

Ekopazar İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde Haziran 2010’da açıldı.

 

3-Anadolu’nun ilk demiryolu hattı İzmir’de...

Anadolu’daki ilk demiryolu, 23 Eylül 1856’da 130 km’lik İzmir-Aydın hattı inşaatı ile başladı. İngiliz firmaya verilen imtiyazla 10 yılda bitirilen çalışma Sultan Abdülaziz zamanında tamamlandı.

Anadolu’da ilk demiryolu hattının İzmir-Aydın arasında inşa edilmesinin nedenleri arasında iki şehrin yüksek nüfusu, hareketli ticari yaşamı ve İngilizlerin ihtiyacı olan hammaddelerin bölgede bulunması gösteriliyor.

 

4-Türkiye’nin ilk Sakin Şehri İzmir’de...

İzmir’in Seferihisar ilçesi Türkiye’nin ilk Sakin Şehri (Cittaslow) unvanını taşıyor. Daha sakin, sağlıklı bir yaşam tarzı için dünyada yaygınlaşan Sakin Şehir Ağı’nın ülkemizdeki ilk temsilcisi olan Seferihisar, bu özelliği ile birçok ilçeye de örnek oldu.

Temiz enerji kullanan, tarihi ve kültürel önemi bulunan yerleri koruyan, sağlıklı ve yerel yemekleri önemseyen Seferihisar’ı Sakin Şehir Ağı ile tanıştıran Belediye Başkanı Tunç Soyer, aynı zamanda Dünya Cittaslow Birliği Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

 

5-Türkiye’nin ilk rüzgar santrali İzmir’de...

 Türkiye’nin birçok farklı alanda ilklerine sahip olan İzmir, yenilenebilir enerji kaynaklarında da öncü rol üstleniyor. Türkiye’nin ilk rüzgar santrali 1998 yılında Çeşme Germiyan Köyü’nde kuruldu.

Rüzgar enerjisi üretiminde Türkiye’nin diğer şehirlerine örnek olan İzmir, iklimi, yeşili, rüzgarı, jeotermal enerjisi, güneşi ve doğal kaynaklarıyla yenilenebilir enerji üretiminde oldukça büyük bir potansiyele sahip. (gezgintech.com)