EGE MECLİSİ - Son yıllarda özellikle endemik tarım ürünleriyle adını duyuran Manisa Demirci’ye 13 Gölet birden geliyor. Belediye Başkanı Selemi Selçuk’u makamında ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, projelerin son durumu hakkında bilgi verdi. Toplam 16 milyon 765 bin m3 su tutacak baraj ve göletler tamamlandığında 25 bin dekar arazinin modern sulama ile tanışacağını açıkladı

 

Elverişli iklimine rağmen modern sulama yapılamadığı için uzun yıllar tarımda kabuğunu kıramayan Manisa Demirci son dönemde atağa geçti. “Hünnap” gibi endemik ürünlerle adını sık sık Türkiye gündemine getiren Demirci’ye, DSİ’den de müjde üstüne müjde geliyor. 

İlçe için tam 13 baraj ve gölet projesi planlayan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü; bu projelerden 1’ini tamamladı.8’inin inşaatı devam ediyor. 4 proje de planlama safhasında..

Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk’u ekibiyle birlikte ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, ilçedeki projeler hakkında detaylı bilgi verdi. Yeni talepleri aldı.

“Türkiye’de çok az ilçede 13 baraj ve gölet Projemiz var” diyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker bölge çiftçisinin şansının Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu olduğunu söyledi.

Eker“ Orman ve Su İşler Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Manisa ve ilçelerine büyük önem veriyor. Bölgede hayata geçirilen onlarca proje bunun en büyük kanıtı. DSİ olarak son dönemde Demirci için 13 Baraj Gölet ve sulamasınınprojesini hazırladık Bunlardan Ayvaalan Barajı ve Sulaması’nı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kasım ayında bizzat hizmete açtı. 6 baraj ve 2 göletimizin inşaatı ise devam ediyor. 4 projemiz ise planlamama aşamasında. Hedefimiz en kısa sürede projelerimizi tamamlayarak son dönemde yıldızı parlayan Demirci üreticisini daha da güçlendirebilmek dedi.

 

16 milyon 765 bin m3 su depolacak

Manisa Demirci için planlanan 13 baraj ve göletintoplam 16 bin 765 bin m3 su depolayacağını kaydeden Ali Fuat Eker 24 bin 980 dekar verimli tarım arazisinin de modern sulamaya açılacağını ifade etti. Eker Demircili çiftçilerin de her yıl ortalama 20 milyon lira daha fazla kazanacağını vurguladı.

 

Ayvalan Barajı ve Sulaması’nıinceledi

Daha sonra Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk ile birlikte Ayvalan Barajı’na giderek çalışmaları yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Demirci için 3 dere ıslah projesinin de proje aşamasında olduğunu açıkladı.

İşletme halindeki projeler  (1) : Ayvalan Barajı ve Sulaması

İnşaat halindeki Projeler (8)    : Alaağaç Barajı ve Sulaması, BoyacıkGöleti ve Sulaması, Durhasan Barajı ve Sulaması, Güveli Barajı ve Sulaması, Hüdük Barajı ve Sulaması, Kılavuzlar Barajı ve Sulaması, SayıkGöleti ve Sulaması ,Kuzuköy Barajı ve Sulaması

Planlama aşamasında projeler (4) : Çanakçı Barajı ve Sulaması, Kuzeyir Barajı ve Sulaması, , Mahmutlar Barajı ve Sulaması, Yeşiloba Barajı ve Sulaması