EGE MECLİSİ - İzmir Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerinin hayata geçirdiği ‘İzmaritle gelen demokrasi’ projesinin tanıtımı Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Abacıoğluhan önünde yapıldı. Etkinliğe Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile CHP Ardahan eski milletvekili Faruk Demir de katıldı. Sigara izmaritlerinin yere atılmasını önleyerek, çevre kirliliğinin önlenmesini amaçlayan projeye çarşıya alışverişe gelen vatandaşların yanı sıra esnaf tarafından da büyük ilgi gösterdi.

  

TERCİHİNİ YANSIT

Ciddi bir çevre sorunu olarak görülen sigara izmaritlerinin yere atılmasını önleme konusunda farkındalık yaratmak üzere öğrenciler ilk olarak alanda sigara izmaritlerini topladı. Ardından projenin temelini oluşturan ve üzerinde çeşitli sorular ve cevap seçenekleri bulunan özel tasarım izmarit toplama kutuları sokakta uygun yerlere yerleştirildi. Vatandaşların tercihlerini öğrenmek adına çeşitli anket sorularının yer aldığı kutuların üzerinde; ‘Hangisi Jön? Çayın Yanında Hangisi, Hangisi fenomen, Hangisi Daha Akıllı’ gibi sorular yer alıyor. İnsanlar bu sorulara seçeneklerin altındaki kutulara izmaritleri atarak oy kullanıp, tercihlerini yansıtıyor. Cevaplar verilirken, yerlere izmarit atılması da böylelikle engelleniyor. Bu sayede çevre kirliliği yaratan izmaritler yere değil, özel küllüklere atılıyor. Çevreye duyarlı öğrencilerin projeleri esnafın ve çarşıya gelen vatandaşların da takdirini kazandı. 

SOKAKLAR BİZİM EVİMİZ

Etkinlikte konuşan Başkan Pekdaş, öğrencilerin çevre konusunda gösterdikleri duyarlılığa teşekkür ederek, “Kemeraltı çarşısı dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşısı, buranın tarihsel kimliği ile yaşamasını istiyoruz. Kenti canlandıran bu yerde böylesi sosyal sorumluluk projelerinin yapılması çok önemli. Sokaklarda sigara içilmesin, eğer içiliyorsa da yerlere izmarit atılmasın. Sokaklar da bizim evimiz. Evimizde içilen sigaranın izmaritini halının üstüne atıyor muyuz? Hayır. O zaman biz bu güzel tarihi çarşımızın sokaklarını da evimizin içi gibi korumak zorundayız. İzmaritlerin yerlerden toplanması da büyük sorun. İçilen sigaranın izmaritlerini gençlerin hazırladığı kutulardaki sorulara cevap vererek oyunuzu kullanabilirsiniz. Modern insan, çağdaş yurttaş, sorumlulukların bilincinde olan birey hem sağlığını koruyan hem çevreyi koruyan bireydir. Gençlerimizi duyarlılıkları ve verdikleri mesaj nedeniyle kutlarım” dedi. Proje sorumlusu öğrenciler de esnaftan ve çarşıyı ziyarete gelen vatandaşlardan bu konuda duyarlılık beklediklerini belirtti. Her zaman olduğu gibi yanlarında olan Başkan Pekdaş’a da teşekkür ettiler. Konuşmaların ardından Saint-Joseph Lisesi Çevrenin Genç Sözcüleri flash-mob dansı ile çarşıya gelenlere renkli anlar yaşattı.