EGE MECLİSİ - Öğrenci Veli Derneği İzmir Şubeleri Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe göndererek ‘Özel okullara teşvik değil devlet okullarına ödenek gönderin’ talebinde bulundu. Buca PTT’den dilekçelerini gönderen dernek üyeleri, herkesten toplanan vergilerin sadece bir kesime harcanmasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu hatırlattı. 

 

Öğrenci Veli Derneği Konak ve Buca Şubeleri, daha önce okul önlerinde sürdürdükleri ‘Özel okula teşvik değil okuluma ödenek istiyorum’ imza çalışmasının ardından bu kez Milli Eğitim Bakanlığı’na kendi çocukları için dilekçeler gönderdi. Milli Eğitim Bakanlığı adresine gönderilen dilekçelerde velisi oldukları çocukları için ödenek isteyen veliler, devlet okullarının kendi haline bırakıldığını velilerin katkısı olmasa, okullarda eğitim yapılacak fiziki koşulların neredeyse mevcut olmadığını söylediler. Velilerin, gönüllülerin ve yerel yönetimlerin çeşitli desteği ile ayakta kalan devlet okullarının eskisi gibi halkın vergileri ile ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini ifade eden Öğrenci Veli Derneği, devletin tüm yurttaşlarına eşit şekilde hizmet etmesi gerektiğini hatırlattı. Velilerin eskiye oranla eğitime çok daha fazla bütçe ayırmak zorunda kaldığını devlet okullarının bile neredeyse özel okul gibi masraflı hale geldiğini ileri süren veliler, bakanlığın artık buna son vermesini istediler. 

PARASIZ VE ULAŞILABİLİR EĞİTİM

Buca Veli Derneği’nin hemen yanında yer alan PTT şubesi önünde dilekçelerinin doldurarak Milli Eğitim Bakanlığı’na ileten Veli Derneği dilekçelerinde “4 Ağustos 2017 tarihli ve 30144 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017-2018 öğretim yılı içerisinde özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliğ” e atıfta bulunularak devlet okuluna giden çocuklar için bütçe talebini şu şekilde yaptı: “Gerek Anayasa, gerek Milli Eğitim Temel Kanunu’nda belirtilen eğitim-öğretimde eşitlik ilkesi gereğince yukarıda belirttiğim tebliğ çerçevesinde, velisi olduğum öğrenci için eğitim-öğretim desteği verilmesini, tebliğde belirtilen imkânlardan velisi olduğum öğrencinin de faydalanmasını talep ederim.”

Herkes için parasız, ulaşılabilir, laik ve bilimsel eğitim talep eden Öğrenci Veli Derneği üyeleri, okulların temizlik ve personel giderleri dışında eğitim alanlarında olması gereken; kütüphane,  laboratuar, sosyal donatı alanları, yemekhane, toplantı ve gösteri salonu gibi temel ihtiyaçları olduğunu ifade ettiler. Bu ihtiyaçların giderilmesinin tek yolunun devlete verdikleri vergilerin tüm devlet okullarına eşit şekilde gönderilmesi ile mümkün olabileceğini söyleyen veliler,  bakanlığın da bütçesini tüm vatandaşlara eşit şekilde harcamasını istediklerini söylediler.