EGE MECLİSİ - Balbay Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi ile Bakanlığın bu karar ile hukuka ve mevzuata aykırı hareket ettiğini söyledi. Balbay Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği’nin 2 yılda bir Mart ayının sonuna kadar yapılması mecburiyet arz eden genel kurul tarihinin bakanlık tarafından haber verilmeksizin bu şekilde ertelenmesinin ve kayyum atanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

“Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği MESAM’ın bağlı bulunduğu 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve ilgili mevzuat ortadayken Bakanlık olarak böyle bir kararın alınması her şeyden önce sanatı ve sanatçıyı hiçe saymak, hukuku katletmektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatı ve sanatçıyı korumakla yükümlü olmasına karşın böyle bir kararın altına imza atarak kuruluş ilkelerine ters düşmüştür.”   

Balbay Bakanlığın almış olduğu bu kararın Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği MESAM’ı maddi ve manevi açıdan zarara uğratacağını belirterek şöyle dedi:

“Her şeyden önce bu kararı kabul etmek mümkün değildir. Hukuka ve mevzuata aykırı bir şekilde alınan bu karar MESAM’ı manevi açıdan yıpratacağı gibi maddi açıdan da zarara uğratacaktır.

9000’in üzerinde üyesi bulunan MESAM’ın genel kurul tarihinin ertelenmesi kuruma ayrıca bir maddi yük getirecektir.”

Balbay son olarak alınan bu kararın kabul edilemez olduğunu belirterek bakanlığı bu karardan bir an önce dönmeye çağırdı.

 

 

Balbay’ın Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

1. Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Genel Kurulu'nun ertelenmesi ve genel kurul yapılana kadar mevcut yönetim kurulunun yerine kayyum atanmasının sebebi nedir? 

2. Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği MESAM’ın bağlı bulunduğu 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve ilgili mevzuata rağmen Bakanlık olarak böyle bir karar almanızın gerekçesi nedir? Aldığınız bu karar mevzuata ve yasaya aykırı değil midir?

3.  2 yılda bir, Mart ayının sonuna kadar yapılması mecburiyet arz eden genel kurul tarihinin bakanlığınız tarafından bu şekilde ertelenmesi, MESAM'ı maddi ve manevi açıdan zarara uğratmayacak mıdır?

4. MESAM’da yapılan inceleme ve teftiş sonuçlanmadan, kuruma herhangi bir bilgi verilmeksizin, mevcut yönetim kurulunun tedbiren işten el çektirilerek yerine kayyum atanması ve olağan genel kurulun ileri bir tarihe ertelenmesi, anayasal savunma hakkını engelleyen hukuk dışı bir yaptırım değil midir?

5. Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatı ve sanatçıyı korumakla yükümlü olmasına rağmen böyle bir karara imza atarak suç işlediğinin ve yasaya aykırı davrandığının farkında değil midir?

6. Bakanlık olarak hukuka aykırı bir şekilde aldığınız bu karadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?