EGE MECLİSİ - Türk öğrenci Ceylan Ceylan, her yıl binlerce öğrencinin hayalini kurduğu, dünyanın en prestijli okulu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) yüzde 100 burslu kabul edilirken, genç kız en büyük hayalinin Aziz Sancar gibi Türklerin adını dünyaya duyurmak ve Türkiye'ye dönerek ülkesi için hizmet etmek olduğunu söyledi. 

 

İzmir Fen Lisesi 12. Sınıf Kimya Olimpiyat öğrencisi Ceylan Ceylan, dünyanın en saygın üniversitesi kabul edilen, uluslararası arenada, inovasyon, bilişim, kimya, elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanlarındaki başarılarıyla adından söz ettiren MIT'ye yüzde 100 bursla kabul edildi. Dünyaca ünlü online eğitim platformu kurucusu Salman Khan, Apollo 11 astronotu Buzz Aldrin, General Motors CEO'su Alfred Sloan, ünlü sinema oyuncusu James Wood ve 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden kabul edilen Richard Feynman'ın mezun olduğu MIT'ye kabul edilen Ceylan, burada göreceği 5 yıllık eğitimin ardından Türkiye için hizmet etmeye devam edecek. 

 

76 ülke 304 öğrenci arasından altın madalya 

Dünyanın 76 ülkesinden 304 öğrencinin katıldığı Uluslararası Kimya Olimpiyatları'nda da altın madalya, Asya bölgesinde gerçekleştirilen Mendelev Kimya Olimpiyatlarında da gümüş madalya alan ve kabulünde bunların da etkisinin olabildiğini belirten Ceylan, MIT'ye kabul edilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini, büyük bir gurur yaşadığını söyledi. 

MIT’ın dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden olduğunu hatırlatan Ceylan Ceylan, “Bu üniversiteden mezun pek çok Nobelli bilim insanı var.Üniversitede şu an öğretim görevlisi olan pek çok Nobelli bilim insanı var. Zaten sıralamalara bakıldığında da dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen bir üniversite ve kabul almak da mezun olmak da zor. Fakat verilen eğitim bu zorluğa değecek kalitede. Şu an mutluyum gururluyum. Okulumuza ülkemize böyle bir başarı kazandırdığım için. Çünkü Türkiye’den bu üniversiteye kabul edilen birkaç kişiyi geçmiyor. Bu insanlardan biri olmak benim için çok mutluluk verici bir olay. Burada eğitimi aldıktan sonra ileride ülkeme dönüp ülkeme katkıda bulunmak istiyorum” dedi. 

“Aziz Sancar benim için önemli bir rol model” 

Nobel ödüllü Türk profesör Aziz Sancar’ı kendisine örnek aldığını ifade eden Ceylan, “Aziz Sancar’ın Türkiye’den çıkan insanların da ciddi başarılar elde edebileceği göstermesi açısından tüm Türk gençlerine örnek olduğunu düşünüyorum. Benim de örnek aldığım insanlardan biridir. O da gül bahçesinde büyümedi, birçok zorluğu aşarak böyle bir başarıyı elde etti. İnsanların ve öğrencilerin Aziz Sancar’a ve birçok nice örneğe bakarak kendi kapasitelerinin farkına varıp yeteneklerini keşfetmelerini, yeteneklerini insanlık ve ülkemiz için kullanmaları bence gerekli diye düşünüyorum. İnşallah ileride çalışmalarımı yaptığımda onunla tanışmak ve onun değerli tavsiyelerini dinlemek isterim” diye konuştu. 

Manisa Somalı bir ailenin çocuğu olan Ceylan, yıllarca devletin okullarında okuduğunu belirterek, başarısında katkısı olan devlete, öğretmenlerine ve ailesine teşekkür etti. 

 

“Sabahlara kadar çalışmadım hep yeteri kadar çalıştım” 

Eğitim hayatı boyunca çok çalıştığına işaret eden Ceylan, “Okulumuz da çalışmayı teşvik eden bir okul, çalışmazsanız başarısız oluyorsunuz, ben de çok çalıştım. Ama sabahlara kadar çalıştığım olmadı hiç, hep yeteri kadar çalıştığımı düşünüyorum. İşte yeteri ne kadar onu bulmak lazım ve hedeflerinize göre çalışmanızı da ayarlamanız lazım” dedi. Başarılı olmak isteyen gençlerle de önerilerini paylaşan Ceylan Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Hayallerinizin peşinde koşun, o yetenek sizde var. Sizin yapmanız gereken yeteneğinizi açığa çıkarıp, onu doğru bir şekilde kullanabilmektir. Kendinize inanırsanız yapamayacağınız hiçbir şey yok.” 

 

Bilim adamı olabilecek öğrenciler kabul ediliyor 

Ceylan'ın Okul Müdürü Ali Bayram Tetik, Ceylan'ın birçok uluslararası yarışmada önemli başarılar elde ederken, Türk bayrağını dalgalandırdığını ifade ederek, "Bu okula kabul görmek elbette çok zor, dünyanın en prestijli teknoloji enstitüsü kabul ediliyor ve bilim adamı olabilecek nitelikte öğrenciler kabul ediliyor. Dolayısıyla bu okula kabul almak gerçekten çok önemli. Ceylan bunu hak etti, aldığı madalyalar bunu hak etti. Ailesi bunu istedi kendisi bunu istedi ve sonuçta başarılı oldu" ifadelerini kullandı. 

Ceylan Ceylan'ın olimpiyat danışmanı kimya öğretmeni Dr. Barış Demirdağ ise başarısının tesadüf olmadığını, kendilerine haklı bir gurur yaşattığını dile getirdi. (Mihrap Düzöz - Sinan Yeniçeri/İHA)