EGE MECLİSİ - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, basın mensuplarıyla29 Mart Perşembe günü sabah bir araya gelecek.

Kamu Denetçiliği Kurumu olarak illerde düzenlenen “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programları kapsamında, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, Antalya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa, Trabzon, Konya, Van, Eskişehir ve Kayseri’den sonra 28-29 Mart2018 tarihlerinde birtakım temaslarda bulunmak ve vatandaşın idareyle yaşadığı sorunları yerinde dinlemek için İzmirlilerle buluşacak.

 

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU HAKKINDA

Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişi ile ilgili vatandaşın şikâyeti üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve idareye önerilerde bulunan ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bağlı anayasal bir kurumdur.

Beş yıldır faaliyetlerini sürdüren Kamu Denetçiliği Kurumu; Ombudsmanlık kökleri itibariyle Osmanlı, Selçuklu ve Abbasiler dönemlerinde yer alan bizim medeniyetimizin bir ürünüdür. Geçmişten aldığı adalet anlayışı ve bilgi birikimi ile halen halkın ücretsiz avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir.

“İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu;

İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine,

İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine,

İnsan haklarının gelişmesine,

Hukukun üstünlüğünün sağlanmasına,

Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına,

Şeffaf hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşmasına, katkı sağlamaya çalışmaktadır.

Kamu Denetçiliği Kurumuna şikayet başvuruları 2016 yılında 5 bin 519 iken 2017 yılında yüzde 210 artışla 17 bin 131 olmuştur, en çok şikâyet kamu personel rejimi ile eğitim ve öğretim alanından gelerek en çok şikâyet edilen idare ise Millî Eğitim Bakanlığıdır.

2017 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu 1887 dosyayı Dostane Çözüme kavuşturmuş, Tavsiye Kararı sayısı 2016 yılına göre yüzde 295 artış, kısmen tavsiye kararı ise yüzde 453 artış göstermiştir ve tavsiye kararlarımıza idarelerin uyum oranı 2016 yılında yüzde 42 iken, 2017 yılında yüzde 65 olarak gerçekleşmiştir.