EGE MECLİSİ - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Avrupa'da yüksek okullaşma oranında birinci sırada olduğunu söyledi.

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılış törenlerine katılmak için İzmir'e geldi. Bakan İsmet Yılmaz'ın ilk durağı Ege Üniversitesi Rektörlüğü oldu. Burada Rektör Prof. Dr. Necdet Budak'ı ziyaret eden Bakan Yılmaz, üniversitenin senato toplantısına da katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Üniversitemizde 65 bin öğrenci öğrenim görüyor. 5 bini akademik kadro olmak üzere 10 bin kişi görev yapıyor. Üniversitemizi toplumla bütünleşen bir yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz. Üniversitemizi araştırma üniversitesi haline getirmek istiyoruz" dedi.

EGE ÜNİVERSİTESİ İLK 15'İN İÇİNDE

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Ege Üniversitesi'nin bölgeyle ve İzmir ile bütünleştiğini belirterek, "Türkiye'de 187 üniversite var. Ege Üniversitesi ilk 15 içerisinde akıllara gelir. İzmir, düne göre bugün daha iyi durumda. Kızlarda yüksek öğretimde okullaşma erkeklerle göre daha iyi durumda. Kızlarda yüzde 44, erkeklerde yüzde 40 oranında. Avrupa'da yüksek okullaşma oranında birinci sıradayız. Öğrenci sayısı bakımından ise Rusya'dan sonra ikinciyiz. 150 binin üzerinde akademik personelimiz var. Eskiden çok düşüktü. Üniversite kurduk. Her üniversiteye bakın, her birisi bir üniversitenin branşı şekilde kurulmuş, kervan yolda düzülür. Türkiye'nin her yerinde eğitime erişebilme mümkün. Bundan sonra kaliteyi arttırmak lazım. Altyapıyı gidermek lazım. Altyapı gidermeden kaliteden bahsedemezsiniz. Biz yatay büyümeyi sağladık. Şimdi ise dikey büyümeyi arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitelere her alanda eğitim versin, ama bir alanda uzmanlaşsın" dedi.

Ünivresiteleri rekabetçi hale getireceklerini belirten Bakan Yılmaz, "Şirketlerin en değerli varlığı insan varlığıdır. Ülkelerin de en değerli varlığı insan varlığıdır. Altyapı olacak ama eğitimde temel unsur öğretim üyesi, bu nedenle 100 alanda 2 bini doktora çalışmasını başlattık. Üniversiteleri rekabetçi hale getireceğiz" diye konuştu.

Geçmiş yıllardan örnekler verip "Hiçbir zamana eğitim eleştirisiz olmaz" diyen Bakan Yılmaz, "Bu eleştirilere bakıp da Türkiye'nin eğitimde iyi olmadığını söylemek doğru değil. Göstergeler bunu söylemiyor. OECD'nin 2007 -2017 yıllarını kapsadığı son 10 yılda yayınladığı çalışması var. O rapora göre dünyada milli gelirini en fazla arttıran ülke Türkiye. Bu başarıyı biz eğitimle sağladık. Beşeri sermaye ile sağladık. Türkiye beşeri sermayesini, ülkesine katkı verecek hale dönüştürmüş haldedir" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, senato toplantısının ardından Ege Üniversitesi yerleşkesi içerisinde inşaatı süren camide incelemelerde bulundu. Özel öğrenci yurdunun açılışını yaptı.

 

FEN VE ANADOLU LİSESİNİN AÇILIŞINA KATILDI

İzmir'e çeşitli açılış ve ziyaretler için gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilfen Okulları'nı gezdi. Bakan Yılmaz, burada Fen ve Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Okulun tanıtım filminin izlenmesinin ardından öğrenciler halk dansları gösterisi yaptı. Törenin açılış konuşmasını Bilfen Okulları Yönetimi Kurulu Başkanı Fatih Öztürk yaptı. Öztürk, "Eğitimde 30'uncu yaşımızı kutladık. Yeni bir eğitim kurumu kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde İzmir'e yatırım yapmayı planlıyoruz. Bilfen bayrağını dalgalandırmak istiyoruz" dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın konuşmalarından sonra kürsüye Bakan Yılmaz geldi. 

 

'BU YIL EĞİTİME 134 MİLYAR 727 MİLYON LİRA ALIRDIK'

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bir ülkenin en önemli eserinin, iyi yetiştirilmiş bireyler olduğunu belirterek, "Birikimimiz kaybolabilir; ama eğitimle kazandığımız birikim hep kalıcı olur. İyi yetiştirilmiş bireylerle sadece bugünü değil, yarını da şekillendirirsiniz. Mensubu olduğu milletin değerleriyle yetişmesinde okullar üzerine düşen görevleri yerine getirecektir. Bakanlık olarak geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızı iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu kişiler olarak yetiştirmek istiyoruz. Beşeri sermaye eğitimle değerlidir. Eğitim varsa beşeri sermaye sizin için güçtür. Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmüş dünyadaki ender ülkelerden birisidir" diye konuştu. 

Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak istediklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, bunun yolunun kaliteli ve fırsat eşitliği temelindeki eğitimi herkese sağlamaktan geçtiğini söyledi. Yılmaz, "Ne yapıyorsunuz?' dediğinizde hükümetlerden beklenen eğitime gerekli kaynağı aktarmaktır, hükümetlerimiz bunu yapıyor. Eğitime, 134 milyar 727 milyon TL ayırdık. Genel bütçenin yüzde 18'inden fazla bütçe ayırdık. 2002'de eğitime ayrılan pay, bütçenin yüzde 10'u bile değildi. Şimdi yüzde 18'e çıktı. Milli gelirimizin 6,2'sini ayırıyoruz" dedi. 

20 bin öğretmenin ataması için ilana çıktıklarını da dile getiren Bakan Yılmaz, milli eğitim bünyesinde 5 yıl görev yapan öğretmenler içinden sınavla 5 bin öğretmeni de kadroya alacaklarını, toplam öğretmen sayısının 910 bine çıkarılacağını söyledi. Özel okulları desteklediklerini de belirten Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 2002 yılında özel okullara giden öğrenci sayısının 233 binden, 1 milyon 300 binin üzerine çıktığını bildirdi. Bakan Yılmaz, İzmir'de derslik sayısının ise 16 binden, 34 bine çıktığını, derslik başına öğrenci sayısının da 41'den 25'e indiğini belirtip, ortaöğretimde 30'dan 23'e düştüğüne dikkat çekti. 

'TEŞKİLAT ÇALIŞACAK'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Yılmaz, yaptığı konuşmada partinin başarısını teşkilata borçlu olduklarını belirterek, "Teşkilat olmazsa başarı gelmezdi. Milletimiz hiçbir zaman yanlış yerde durmadı. Milletin terazisinin şaştığı hiç görülmedi. Siyaset çalışmaktır, çalışmadan olmuyor, teşkilat çalışacak. Siyaset çalışacak, yereldeki, merkezdeki temsilcileri çalışmadan olmaz. Çalışan kimse hem izzete hem de şerefe kavuşur. Milletimiz bugüne kadar milletvekillerini seçiyordu. Parlamenter hükümet vardı. Ancak artık hükümet millet kuracak. Parlamenter hükümet sisteminden millet hükümet sistemine geçiyoruz" dedi.

 

'DAHA DEMOKRATİK SİSTEM GELDİ'

Kendilerinin de ilk önce yüzde 34 oy ile hükümeti yönettiklerini söyleyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, daha sonra yüzde 47, ardından yüzde 49 oy aldıklarını hatırlatarak, "Bundan sonra yüzde 34 oy alıp hükümeti yönetmek mümkün mü? 34 ile yönetmek mi demokratik, yoksa 50 artı 1 oyla yönetmek mi daha demokratik? Millet sadece yasamayı yapıyordu, artık 'Kudret sende' diyoruz. Yasamayı ve yürütmeyi de millete verdik. Bu sistem daha uzlaşmacıdır. Yüzde 50 artı 1 oy almak mümkün değil. Başka partilere de 'millete hizmet yolunda öncelik Türkiye'dir' diyenlerin yürüyeceği kulvar açıldı. Bu Türkiye'ye bir kazançtır. Herkes uzlaşsın bunun ne zararı var" diye konuştu.


'KILIÇDAROĞLU DA BİZE BENZEMEYE ÇALIŞIYOR'

İttifak arayışlarına da değinen Bakan Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik şunları söyledi:

"Kılıçdaroğlu da bize benzemeye çalışıyor, bunda bir sakınca yok. Biz öbür tarafı anlamaya çalışacağız. Diğer taraf da bizi anlamaya çalışacak. Bundan bu millet kazanacak. Kırgınlıkları geride bırakmak lazım. Kuvvetler ayrılığı sistemine de uygundur. Yasama yasamalığı bilecek, yürütme yürütmeyi yapacak, yargı da yine yargılayacak. Millete hizmet döneminde her birisi ayrı yerde olacak. Şimdiki dönemde hükümet parlamentoyu kontrol ediyor. 'Tek adam geliyor' diyorlar. Millet kendisine zulüm eden birisini seçer mi? Milletin yanılmayacağını anlarsan, doğru karar verdiğine inanırsan bu sistem doğrudur. Siyaset iyi yolda gidiyor."

 

'TOPLUMU EĞİTEN KADINLARDIR'

Eğitim hakkında da değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Toplumu değiştirmek istiyorsanız kızlarınızı eğiteceksiniz. Toplumu eğiten kadınlardır. Kızlarınıza öncelik verin. Orta öğretimde kızlarımızın okullaşma oranı erkeklerle aynı. Ancak yüksek öğretimde kızların okullaşma oranı yüksek" dedi. (Taylan YILDIRIM-Tekin GÜRBULAK/DHA)