EGE MECLİSİ - Dünya doğal taş sektörünün 28-31 Mart tarihlerinde buluştuğu 24. Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, ihracata ve kent ekonomisine önemli katkı yaptı. Milyon dolarlık anlaşmalara imza atan alıcı ve satıcılar fuardan memnun ayrıldı. İzmir’de konaklama, ulaşım, hizmet sektörü canlandı. 

 

Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı olan, dünyada ise alanında en büyük ilk 3 fuar arasında yer alan MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, “Doğal taşı kaynağında deneyimleyin” sloganıyla 28-31 Mart tarihleri arasında sektörü fuarizmir’de ağırladı. 

MARBLE, bu yıl da her alanda büyüdü. 2017 yılında 139 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuar, bu yıl 150 bin metrekare alanda gerçekleşti. Toplam stant alanı 54 bin metrekareden 57 bin 51 metrekareye yükseldi. Geçen yıla oranla katılımcı sayısı 213’den 220’ye yerli firma sayısı 896’dan 923’e çıktı. 23. MARBLE’da bin 109 olan katılımcı sayısı toplamda bin 143 oldu.Yeni doğal taş örneklerinin tanıtımının yapıldığı, en son teknoloji iş ile mermer makineleri ve makine sarf malzemelerinin sektör temsilcileriyle buluştuğu MARBLE Fuarı’nda hem katılımcı hem de ziyaretçiler memnun ayrıldı. Sektör temsilcileri, ihracata yönelik satışlar yapıldığını, anlaşmalar gerçekleştiğini açıkladı. Sektör 25.Marble’ı beklemeye başladı. 

 

Türk: “Türkiye’nin taş fuarı MARBLE’dır” 

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, “MARBLE’a 22 yıldır katılıyorum. Bugüne kadarki fuarlar arasında en iyisi olduğunu söyleyebilirim. 24 yıl önce başlayan macera büyük bir birikim ve deneyimle bugüne geldi. Dünyada artık bu fuarı bilmeyen, önemini anlamayan mermerci kalmadı. Türkiye’de diğer fuarların da artık yavaş yavaş faaliyetlerine son vermeleri, İzmir’in gerçekten tek taş fuarı olduğunu görmüş olmaları gerekir. MARBLE’ın 25. yılı çok daha ihtişamlı olur, çıtayı çok daha yükselteceğiz.” dedi. Bu yıl en az 400 milyon dolar ihracat artışı olacağını tahmin ettiklerini belirten Türk, doğal taş sektörünün MARBLE sayesinde daha da büyüyüp geliştiğini vurguladı. 

Kaya: “Getirdiğim blokların hepsi satıldı” 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ise bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen fuarda çok ciddi bir yoğunluk olduğunu belirterek, “Yılladır yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılırız. Birinci ve dördüncü günler hiçbir stant katılımcısının beklentisinin olmadığı günlerdir. 24. MARBLE’ın ilk günü müthiş bir yoğunluk vardı, muhteşemdi. Bu bizi hem şaşırttı hem de mutlu etti. Devam eden günlerde de yoğunluk devam etti. Beklentimizin çok üstünde bir fuar yaşadık. Ben fuara sekiz tane blok getirdim, sekizi de satıldı. Blokların neredeyse tamamı markalanmış durumda. Buradan blok alan, devamı olan anlaşmalar da yaptı. MARBLE Fuarı’nı bir adım öteye taşıyan da bu. Burada sadece sergileme yapılmıyor, ticaret de yapılıyor. Sadece işlenmiş değil, ciddi anlamda blok satışının da yapıldığı bir yer. Ben eminim, fuarda yer alan bin 500 bloğun bin 450 tanesi satılmıştır. 25. yılda çıtayı ciddi anlamda yukarıya çıkarmalıyız. Bunu da başaracağımıza inanıyorum.”dedi. 

 

Doğal taşın kalitesi makine sektörüne de yansıdı 

Fuarda ayrıca, doğal taşın çıkarılmasından son kullanıcıya ulaşana dek geçen tüm sürece ait teknolojilerin sergilendiği makine alanına yoğun bir ilgi oldu. Türkiye’deki doğal taş üretimindeki kalitenin makine sektörünün de gelişmesini sağladığına dikkat çeken Doğaltaş Makine ve Teknolojileri Derneği Başkanı S. Zafer Udül, “Türkiye teknolojiyi alan değil üreten bir konumda. Son zamanlarda ürettiğimiz makinelerle birçok ithal markanın korkulu rüyası olduk. İtalyan makineleri bundan beş sene önce 200 bin Euro’ya sattıkları ürünü şu anda 125 bin Euro’ya satıyorlar. Artık bir rekabet ortamı oluştu. İhtiyacımız olan şey tıpkı doğal taşta olduğu gibi makine alanında da markalaşmak. Bu fuar bizlerin doğru yolda olduğunun bir göstergesi” dedi. Makine sektörü temsilcileri milyon dolarlık satışlar yaptıklarını, fuarda kurulan iletişimlerle satışların yıl boyunca da devam edeceğini söyledi. 

Kent ekonomisine katkı 

Dört gün boyunca süren fuarın öncesinde kentte başlayan hareketlilik, MARBLE döneminde de devam etti. Yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar ile ziyaretçiler, günler öncesinde otellerde rezervasyonlarını yaptırdı. İzmir’in hemen hemen her otelinde fuar sürecince doluluk oranları maksimum seviyeye ulaştı. Konaklama sektörünün yanı sıra özellikle restoranlar ile ulaşımda yaşanan hareketlilik kentteki hizmet sektörünü memnun etti. (İZFAŞ Basın Bürosu)