EGE MECLİSİ - Meslek grupları ve başkanlık seçimlerine hazırlıklarını sıkı bir şekilde sürdüren Yöndem, seçildiği takdirde görevde bulunacakları 4 yıllık süre içinde İZTO'da reform dönemi yaşatacaklarını açıkladı: Yöndem'in açıklamaları şu şekildedir:

 

"26 yıldır kesintisiz olarak İzmir Ticaret Odası (İZTO) başkanlığını yürüten Ekrem Demirtaş’ın  yönetiminden birçok ismin istifa ettiğini kaydeden Zeki Yöndem, Demirtaş'ın artık bu işi bırakmasının zamanı geldiğini ve İzmir'in Demirtaş'a artık yeter diyeceğini kaydetti.

 

SEÇMENİN HÜR İRADESİ SANDIĞA YANSIMALI

Oda seçimlerinin şeffaf bir şekilde yapılmasının önemine değinen Yöndem, “İsteyen herkes üye firmalarımızı unvanı, sicil numarası, yaptığı iş veya faaliyet kodu üzerinden sorgulama yapabilmelidir. Oda Üyeleri yapılacak seçimlerde kendilerini temsil edecek sektör temsilcilerini, faaliyet koduna ve meslek grubuna göre seçecek. Ancak burada meslek komitelerinde "NACE Kodu" uygulaması hakkında son günlerde Oda üyelerinden çok sayıda şikayetler geldiğini belirterek, uyarılarda bulundu. Perakende turizm ve inşaat gibi üç farklı sektöre de ticari kazancının olduğunu varsayarsak, cirosunun en çok olduğu sektöre Meslek Komitelerinde yer almalıdır" diye konuştu. Seçmenin hür iradesi sandığa yansıyacak. Bu konuda kimsenin kimseye baskı yapmasına müsaade edilmeyecek. Odalarda önce her meslek grubu meclise göndereceği temsilcileri seçecek.  Aşamalı bir seçim. Öncelikle üyeler gruplarından seçilmek için çalışacak. Herkes kendi grubunda temsil için ortaya çıkmış durumda" diye konuştu.

 

79 MESLEK GRUBUNDA 429 KOMİTE ÜYESİ, 175 MECLİS ÜYESİ SEÇİLECEK

Yöndem, Şu anki listelere ve gruplamalara göre üyelerimiz 79 meslek grubunda, 429 komite üyesi ve 175 meclis üyesi seçilecek. Biz Oda üyelerimiz arasında ve bütün meslek komitelerinde her kesimden iş dünyası temsilcileri ile bire bir görüştük. Aldığımız destekler ile mecliste en güçlü şekilde yer alacağımızdan hiç kuşkusu olmasın” dedi. 

 

DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ; 41 BİN 604 ÜYE OY KULLANACAK

İzmir Ticaret Odası seçimlerinde 41 bin 604 üyenin oy kullanacağın oy kullanabilecek üye sayısının bir önceki seçime göre dikkat çektiğini vurgulayan Yöndem, bu anlamda hükümet tarafından alınan bir kararla mevzuat değişikliğine gidilerek son 2 yılda odaya üye olan firmalar oy kullanamayacağını şartının getirildiğini ve kendilerinin bunu son derece olumlu karşıladığını belirterek, seçim zamanı geldiğinde çok sayıda şüpheli şirketlerin varlığı yönünde ki iddialar iş dünyasını rahatsız ediyordu. Bu karala birlikte bu suiistimallerin önüne geçildi" diye konuştu.  

 

“SEKTÖRLERİ CANLANDIRACAĞIZ”

İzmir Ticaret Odasının yeni yatırımların kente kazandırılmasında gereken çabayı göstermediğini vurgulayan Zeki Yöndem, “İzmir-Ankara arasında hızlı tren, İzmir-İstanbul otoban projelerinin bir an önce hayata geçmesi ile birlikte son yıllarda aldığı yatırım ve kalkınma hamleleri ile her geçen yıl büyüyor ve gelişiyor. Buna bağlı olarak devlet ve siyaset kurumu ile ortak paydalarda buluşarak üretici, sanayici, esnaf ve turizm sektörlerinin değişim ve yenilenmesine Ticaret ve Sanayi Odası olarak öncülük ve liderlik edecek, Ar-Ge ve inovasyona büyük önem vereceğiz. Kentin bütün STK ve kurumları ile ortak çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.

 

“REFORM YAPACAĞIZ”

İZTO Başkan adayı Zeki Yöndem, oluşturacağımız Sürekli Eğitim Merkezi’nde ‘AB Fonları ve AB Fonlarından Yararlanma, Girişimcilik’, ‘KOBİ’lerin Finansman Kaynaklarına Erişimi gibi “İzmir'i ekonomik ve sosyal yönden lider kent olmasına, sektörlerin önündeki engelleri kaldırabilecek etkinliğe kavuşturmak ve reform dönemi yaşatmak için elimizi taşın altına koyacak bir yönetim anlayışı sergileyeceğimizi tüm üyelerimize taahhüt ediyorum" dedi.

 

KÜRESEL EKONOMİDE GÜÇLÜ OLMAK İÇİN BİLGİ TEMELLİ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ

Türkiye’nin büyüme rakamlarının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Yöndem, Ekonomide, kalkınmada birlik isek yönetimde de birlik olunması gerektiğine inanıyoruz’’ diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye, ihracatta ve dolayısıyla dışa açılmada büyük performans gösterdiğini vurgulayan Zeki Yöndem, ekonominin bilgiye giderek daha çok dayanması, ekonomiyi büyütecek işlerin bilgi temelli işler olması, “bilgi”yi üretecek ve kullanacak bireylerin de gerekli donanıma sahip olmasını gerektirmektedir. İnovasyon ve teknolojide yetkinleşerek, yüksek teknolojiye dayanan rekabetçi ürün ve hizmetler geliştiren ülkeler, küresel ekonomide belirgin olarak daha güçlü konuma ulaşmaktadır. Bu kapsamda “nitelikli insan gücünün önemini” geçmişten bu yana çalışmaları ve söylemleriyle vurgulamakta yarar vardır. Türkiye’nin yalnızca teknolojiyi ithal eden ve kullanan değil, üreten ve bu alanda dünya çapında rekabet gücüne sahip bir ülke konumuna gelebilmesi için iyi yetişmiş insan gücünün önemi büyüktür.

 

İZTO'NUN AYAĞA KALKMA VAKTİ GELDİ

Ticaret odalarının bir şehrin ekonomik ve sosyal yönden gelişimine öncülük eden kurumların başında geldiğine dikkat çeken İZTO Başkan adayı Yöndem, İzmir Ticaret odasının ayağa kalkma zamanı geldi. Odamız yeterli etkin bir güce sahip değil. İZTO'yu 'etkisiz bir kurum' olmaktan çıkarıp ‘elini taşın altına koyan ve sektörlere öncülük eden bir kurum’ haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, şu görüşlere yer verdi:

 

İZTO DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜN ÖNCÜSÜ OLACAK

“Artık İZTO'yu değişim ve dönüşümün öncüsü yapacağız. Bu düşünce ve hedeflerle hareket edeceğiz. Özellikle meslek komiteleri İzmir'in ekonomik ve sosyal sorunlarına çözümler bulabilecek ve uygulanmasını sağlayabilecek şekilde reorganize edilecek. İzmir Türkiye’nin en güzel doğal güzelliklere sahip kentlerimizden bir tanesidir. Bu gerçekten yola çıkarak yurt içi ve yurt dışında tanıtımlar yaparak kentimizin bir turizm kenti olması için projeler geliştireceğiz. Bunun içinde fuarlar, yöresel etkinlikler düzenleyerek kentin turizm, tanıtım ve sosyo ekonomik hayatına katkı yapacak çalışmalar içinde olacağız." (Zeki Yöndem Basın Bürosu)