EGE MECLİSİ - 2000 yılında kurulan ve muhalif tiyatro anlayışla günümüze kadar itirazı olan metinlerle sahnede varlığını sürdüren Samsun Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyuna tiyatroseverler yoğun ilgi gösterdi. 

ÇINARIN GÖZÜNDEN TARİH YOLCULUĞU

1984 yılında hayatını kaybeden şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in 1972 yılında yayınlanan ‘Ağlasun Ayşafağı’ adlı şiir kitabından uyarlanan oyuna Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesi ev sahipliği yaptı. Hasan Hüseyin Korkmazgil'i yeni kuşaklara tanıtmak adına sahneye konan tek kişilik müzikli oyun izleyicilerin beğenisini aldı. Yüzyıllardır Anadolu'nun değişmeyen acısını kaleme alan Korkmazgil'in dizelerinden uyarlanan Gölgesinde Çınarın oyununa şairin bu günlerde yaşanan sorunlara yaptığı göndermeler oyuna damgasını vurdu. Oyunda Hasan Hüseyin Korkmazgil’in gözünden Ağlasun’un ilçesindeki Sagulasos Antik kalıntılarından yola çıkılarak Çınarın gözlerinden günümüze tarihi bir yolculuk yapılıyor.

BEĞENİYLE İZLENDİ

'Tarih tekerrürden ibarettir' sözünü haklı çıkarır nitelikteki oyunda içinde bulunduğumuz coğrafyanın insan ve toplum suretleri, emekten, adaletten yana durmanın önemi, eşit ve özgür bir yaşamın özlemi anlatılıyor. Samsun Sanat Tiyatrosu tarafından sahneleyen oyunun seslendirmelerini Şair Korkmazgil'in eşi Azime Korkmazgil yaptı. Kitaptan uyarlamayı Erkal Umut, müzikleri ise Özer Akçay hazırladı. Yüksel Aymaz'ın ışık tasarımını, İhsan Bengier'in koreografisini üstlendiği oyun izleyenler tarafından tam not aldı.  Konak Belediyesi tarafından ücretsiz sahnelenen tek perdelik oyunda Yaşar Gündem de oyunculuk performansıyla büyük beğeni topladı. Konak Belediyesi, Samsun Sanat Tiyatrosu’nun yanı sıra 14 Nisan tarihinde de sanatseverleri Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Ankara Sanat Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu 'Bir Valize Ne Sığar' isimli oyunuyla buluşturacak. (Konak Bld. Basın Bürosu)