EGE MECLİSİ - 2018 yılı içerisinde İzmir, Manisa ve Uşak’ta 12 barajın temelini atmaya hazırlanan DSİ Genel Müdürlüğü 22 projenin de açılışını yapacak. Bu yıl tamamlanacak projeler içerisinde 7 Baraj ve Gölet, 11 sulama tesisi, 2 iletim hattı, 2 de taşkın koruma projesi yer alıyor.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Ege tarımını kalkındırmak amacıyla başlattığı Ege Gelişim Projesi’nde (EGEGEP ) bir yandan çalışmalar son hızla sürerken öte yandan daprojeler bir bir tamamlanıyor. İzmir Manisa ve Uşak’ta 2018 yılı içerisinde 16 proje bitirilecek.17 bin 832 dekar arazi ilk kez modern sulama ile tanışacak.

2018 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenen 22 projeden 10’u Manisa, 7’sı İzmir, 5’ü ise Uşak’ta bulunuyor.

İzmir susuz kalmayacak

İzmir’in 2040 yılına kadar ki içme suyu ihtiyacını karşılamak için projelendirilen İzmir Gördes İçmesuyu Projesi’nde ise  İletim Hattı 3. Kısım inşaatı yıl sonuna kadar bitirilecek. 1.9 kilometrelik Buca Tünelleri’nin içerisine boru döşenmesi ile ilgili ihale ve yer teslimi yapıldı. İnşat süreci başladı.

Onbinlerce kuşun yaşadığı İzmir Kuş Cenneti’ne tatlı su sağlayacak 5318 metrelik Süzbeyli İletim Hattı ise Haziran ayı sonuna kadar bitirilecek; ve cennete yeni sisteminden 50 lt/saniye  su sağlanacak.

Ayrıca 2018 yılı sonuna kadar Bornova Doğanlar Killik Deresi Taşkın Koruma Projesi ile Saruhanlı Yeni Osmaniye Mahallesi Kuru Dere Taşkın Koruma Projeleri bitirilecek.

Kelebek Barajı tamamlanıyor

Bu yıl tamamlanması planlanan 7 barajdan en büyüğü Manisa Ahmetli’deki Kelebek barajı. Şu ana kadar yaklaşık % 70 bitirilen barajın gövde dolgusunun Aralık ayı sonuna kadar bitirilip, 2019’la birlikte su tutulması hedefleniyor. 

22 milyon 920 bin m3 su tutacak Kelebek Barajı tamamlandığında 24 bin 270 dekar araziye can suyu verecek.

2018 yılı içerisindeİzmir Seferihisar Gödence Göleti, ve Sulaması, Alaşehir Gülpınar Göleti ve Sulaması, Demirci DurhasanGöleti ve Sulaması, Kula Konurca Göleti ve Sulaması, Eşme Eşmeli Göleti ve Sulaması, Sivaslı KaraboyalıkGöleti ve Sulaması projeleri hizmete girecek.

 

Sarıgöl Sulaması Yenilemesi gün sayıyor.

23 bin 780 dekar üzüm bağını kapalı sistem sulama ile tanıştıracak Sarıgöl Sulaması Yenilemesi de haziran ayı içerisinde tamamlanacak. Daha az su ile daha çok ürün elde edecek bölge üreticisinin cebine her yıl ortalama 18 milyon 790 bin lira daha fazla para girecek. 

Ayrıca Aralık ayı sonuna kadar ise İzmir Salman Barajı Sulaması’nda 179, Uşak Eskisaray Barajı Sulaması’nda ise 227 dekar arazi can suyu ile buluşturulacak.

Beydağ Sulaması’nda rekor kırılacak

Türkiye’nin en verimli tarım arazileri arasında gösterilen Küçük Menderes Ovası’nda yaklaşık 130 bin dekar araziyi modern sulama ile buluşturan Beydağ Barajı Projesi’nde ise yıl sonuna kadar yaklaşık 12 bin dekara arazi daha basınçlı borulu sulama sistemine geçmiş olacak.  Ödemiş Ovası’ndan tarihte ilk kez 140 bin dekarın üstünde araziye modern sulama ile tanışmış olacak.

Akhisar Gördes Sol Sahil Sulaması’nda ise 5040 dekar arazi sulamaya hazır hale getirilecek.  (DSİ Basın Bürosu)