Konut alırken yapılan yanlışlara dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, “Konut alırken öncelikle bütçemiz doğrultusunda evin iç ve dış dekorasyonunla birlikte yaşamak istediğimiz muhite önem veriyoruz. Bunlar son derece önemli olmasına karşın konutların depreme karşı dayanıklılığı konusunda daha titiz davranmak gerekiyor. Öncelikli olarak aldığımız evin inşaat mühendisliği hizmeti alıp almadığı sorgulanmalı. Yasa ve yönetmeliklere uygun yapılmış mı? Projelendirme aşamasından, yapım sürecine ve denetiminde mutlaka inşaat mühendisleri onayı olması gerekiyor. Konut alacak kişiler bu konuda gerek belediyelerden gerekse de İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yardım alabilirler” dedi.

 “İZMİR’İN MEVCUT YAPI STOKU İYİ DEĞİL”

 Genel anlamda Türkiye’nin ve İzmir’in yapı stokunun iyi olmadığını belirten Emekli, çok geç kalınmadan yapıların depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Riskli bölgelerin tespit edilmesi gerektiğini belirten Emekli şöyle konuştu:

 “Kullanılan malzemeler nitelikli ise uzun ömürlü binalar yapılabilir. Ancak kullanım sürecinde taşıyıcı sisteme kesinlikle müdahale edilmemelidir. Bu tip durumlarda yapı zayıflar ve depreme dayanıklılığını yitirir. Mevcut yapı stokumuz depreme dayanıklı değil. Yapı stoku envanteri çıkarılmalı. Facialar yaşanmadan en başta okullar ve hastaneler olmak üzere denetimler gerçekleştirilmeli. Riskli bölgeler aciliyetli belirlenmeli ve güçlendirmeler mutlaka yapılmalı. Bu hazırlıkların olası bir depremden önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunlar yapılırken de yeni yapılan binaların dayanıklı yapılması gerekiyor.”

 “KENTSEL DÖNÜŞÜM İNSANLARA İYİ ANLATILMALI”

'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanunla ilgili çekincelerinin olduğunu ifade eden Emekli, kentsel dönüşümün insanlara iyi anlatılması gerektiğini savundu. İzmir’in de içinde bulunduğu 5 ilin yasa çerçevesinde kentsel dönüşüm için öncelikli iller olduğuna dikkat çeken Emekli, “Kentsel dönüşüm çalışmaları planlanırken en başında genel ilkelerin ve stratejilerin belirlenmesi çok önemlidir. Kentsel dönüşüm uygulamalarının, fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan belirtilen amaçları bütünsel olarak gerçekleştirilmeli ve finans kaynakları tarif edilmelidir. Mevcut yasa bu haliyle başta imar olmak üzere birçok yasanın üstünde bir yasadır. Ayrıca konutunuz depreme dayanıklı değilse yıkacağız, yıkım bedelini sizden alacağız ve sizi başka yere taşıyacağız şeklindedir. Bu hali ile yasa mülkiyet hakkını da ihlal etmektedir. Sosyal boyut göz ardı edilmiştir. İnsanları yaşadıkları yerlerden koparmamak gerekiyor. Ayrıca yeni konutlar hiç de düşünüldüğü gibi modern lüks konutlarda olmayacaktır. Mülkiyet tespiti yapıldıktan sonra, eski yeni konut arasındaki fark ödenecektir. Bu konu insanlara doğru anlatılmalıdır” dedi.

“İMAR PLANLARI ZEMİNE UYGULANAMIYOR”

 Ali Talak’la Ege Meclisi’nde izleyici sorularını da yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, İzmir’de imar planlarının zemine uygulanması konusunda da sıkıntılar yaşandığını ve bu konuda daha adil olunması gerektiğini söyledi.  Emekli ayrıca, yapı denetimleriyle ilgili olarak da 10 yıllık geçmişi olan yapı denetim yasasın başarılı olduğunu ancak arada her meslek grubunda olduğu gibi işini düzgün yapmayanların da olabileceğini belirterek, eksiklerin giderilip sistemin daha iyi denetlenebilir olması gerektiğini söyledi. (Ege Meclisi)


27 Haziran 2012 İnşaat Mühendisleri Odası İzmir... paylaşan: egemeclisi
27 Haziran 2012 İnşaat Mühendisleri Odası İzmir... paylaşan: egemeclisi